2011. március 4.

Az Epica visszatér Budapestre


Az Epica tavaly októberi koncertje után sokan gondolhatták, hogy bizony érdemes lenne sűrűbben is megismételni az eseményt, elvégre a hangulat páratlan volt. A szervezők természetesen megragadták a következő lehetőséget, szóval április 1-jén újfent bulizhatunk a világ egyik legjobb szimfonikus metal bandájával. A helyszín ezúttal a budapesti Club 202, a bemelegítést pedig a hazai Leecher muzsikája segíti majd.

Az Epica zenéje a kritikusok szerint egy varázslatos mítoszhoz hasonlatos. Egy fantázia szülte történet aláfestése is lehetne ez a klasszikus, gótikus és heavy metal elemeket egyesítő muzsika. Mark Jansen - a maximalista gitáros - az After Forever soraiból való kilépése után alapította meg a bandát, s természetesen az a cél vezérelte, hogy egy még tökéletesebb formációval térhessen vissza a szimfonikus metal élvonalába. A fő dalszerzés mellett a hörgős részekért is ő a felelős. Simone Simons személyében olyan hölgyet talált az énekesi posztra, aki dinamikus, operákba illő hangjával mindenkit könnyedén elbűvöl. S persze az sem lényegtelen, hogy mostanában a különböző szavazásokon az elbűvölő szépségű hölgyet rendre a legszebbnek választják meg a metazenekarok énekesnői közül.. A gyökerekről és a műfaj nagy klasszikusaihoz való kötődésről pedig csak annyit, hogy a történet szerint Simone a Nightwish Oceanborn albumának hallatán kezdett el klasszikus zenét tanulni – ők tehát az új generáció egyik legjobb csapata.

Az Epica receptje: misztikus szinti részek keverednek a bombasztikus zenekari kórusokkal és a végeredmény mára szerte a világon sztárokká emelte őket: előző stúdióalbumuk - a 2009-es The Divine Conspiracy - megjelenése első hetében már a Top 10-es listákon nyitott. Ezzel a lemezzel újabb magaslatokba tört a banda, sosem szólaltak meg ilyen intenzíven, egyedien és himnikusan. A dalszerző Mark Jansen is felülmúlta eddigi önmagát, a legjobb albumot ígérte a rajongóknak, innen is bőven fognak szemezgetni - a régebbi slágerek mellett. A hazai közönséget pedig kifejezetten szeretik a zenészek, elég csak a Miskolci Operafesztiválon felvett különleges DVD-re vagy a nagysikerű fesztiválszerepléseikre gondolni. A tavalyi év végén kiadott daluk (This Is The Time) egy új, különleges oldaláról mutatta be a zenekart: a WWF-nek (World Wildlife Foundation) írt  szerzemény sokkal nyugodtabb, balladisztikusabb, témája pedig a természet és a Földünk megóvása. A turné után állnak neki a következő lemez munkálatainak, szóval egy darabig biztos nélkülöznünk kell majd a csapatot.

Április 1-jén tehát a Club 202-ben (néhai Wigwam) nézhetjük meg az Epicát, hazai részről pedig a csellóval és angyali énekhanggal megtámogatott szimfonikus metalt játszó Lecher játszik majd. Jegyeket a Ticketportal országos bolthálózatában - köztük az ismert rockboltokban - továbbá a www.ticketportal.hu oldalon is vásárolhatunk. Utóbbinál az otthoni jegynyomtatás kényelmes lehetősége is adott.

A Concerto Music bemutatja:
2011. április 1.,  péntek, kapunyitás: 19.00 óra
Budapest, Club 202
Epica + support
Belépő: 4500 Ft. elővételben, 5500 Ft. a koncert napján
Kapcsolódó weboldalak:
Hallgatnivaló, látnivaló: