2011. március 4.

Death Angel: filippínó thrasherek Budapesten


Hihetetlen, de igaz: alig két nappal az Overkill és Destruction Petőfi Csarnokban tartandó tartandó koncertje után újabb megkerülhetetlen thrash metal legenda érkezik Magyarországra! Március 13-án a Bay Area egyik hányattatott sorsú kultbandája, a Death Angel fog zúzni a budapesti Dürer Kertben.

Viszonylag sokat kellett várnunk a Fülöp-szigeteki származású tagokat is sorai közt tudó Death Angel első hazai bulijára, amire végül 2003-ban került sor. Ez a fellépés azonban végül nem csak az elhíresült viszontagságok (vagyis hogy vámproblémák miatt nem engedték be a zenekar felszerelését a határon), hanem a hihetetlen hangulat révén számít máig is beszédtémának. Azóta viszont szerencsére már szinte hazajárnak hozzánk a fiúk, akik nyári fesztiválokon is több ízben szerepeltek már.

A Death Angel szerencséjét az említett koncert is jól tükrözi. Hiába tettek le a ’80-as években egy megkerülhetetlen thrash alapművet az asztalra (The Ultra-Violence címen), az igazi nagy áttörés mégis elkerülte őket. Főleg ennek tudatában elképesztő, hogy anno az említett lemezből alig 4 hónap alatt 40.000 darab talált gazdára. Az 1990-es Act III-t egyenesen karrierjük legjobbjának nevezik, és brutalitásával, változatosságával máig megállja a helyét. Az utána következő évben viszont egy sajnálatos buszbaleset miatt feloszlatták a bandát… Egészen 2001-ig csend honolt a Death Angel körül, amikor is egy régi barátjuk, Chuck Billy Testament frontember javára tartott jótékonysági koncertre újból összeálltak. Ott pedig még saját magukat is meglepte a közönség szeretete és megőrülése, így nem is lehetett kérdéses a folytatás. A visszatérő lemezek is teljes joggal odatehetők a régi klasszikusok mellé, koncerten pedig még fiatalkori önmagukat is túlszárnyalják.

Egyértelműen csúcsformában vannak a mai napig, a vérükben van ez a gonosz, könyörtelen zene. A legutóbbi, 2010-es lemezükkel (Relentless Retribution) még nem jártak nálunk, szóval borítékolható pár szerzemény erről az albumról is - természetesen nem a régi slágerek rovására! A szintén fellépő Suicidal Angels nem áll a legjobban a magyar koncertek terén: 2008-ban és 2009-ben is elmaradt a fellépésük rajtuk kívül álló okok miatt, szóval ők is bizonyítási vágytól égve készülnek a pesti bulira! A görög metalosokat Mille, a Kreator frontembere csak úgy írta le, hogy „a régi Sepultura keveréke a modern kori gyűlölettel”. A Resistance, a Roots of Death és Adimirion csatlakozásával pedig igazi kis utazó fesztivállá nőtte ki magát az esemény, egy perc üresjáratot sem hagyva a kilátogatónak. A hamisítatlan thrash orgiát a Dürer Kertben fogják tartani március 13-án, a belépőjegyek pedig szokás szerint megválthatóak a Ticketportal országos bolthálózatában - köztük az ismert rockboltokban - vagy a www.ticketportal.hu oldalon is.

A Concerto Music bemutatja: Sonic Retribution 2011
2011. március 13., vasárnap, kapunyitás: 19.00 óra
Budapest, Dürer Kert
Death Angel, Suicidal Angels, Resistance, Roots of Death, Adimirion koncertek
Belépő: 4900 Ft. elővételben, 5900 Ft. a koncert napján
Kapcsolódó weboldalak:
Hallgatnivaló, látnivaló: