2011. november 11.

Lizzy Borden: rockzene és horror show Budapesten

Először lép fel hazánkban a ’80-as évek legendás amerikai glam metal bandája


November 30-án először lép fel Magyarországon a '80-as évek amerikai glam metaljának egyik legautentikusabb képviselője, a Lizzy Borden. A Rocktogon klubban tartandó koncert bizonyára ünnepi hangulatban zajlik a csapat hazai rajongótáborának köszönhetően, s ezt a hangulatot igyekszik majd fokozni a budapesti Twister, mely nemrég adta ki debütáló albumát.

Az 1983-ban alapított Lizzy Borden nevű csapatról már az nagyon sokat elmond, hogy nevüket (s egyben a frontember művésznevét) egy olyan lánytól kölcsönözték, aki a rideg szívű szülei lemészárlásával szerzett magának kétes hírnevet a tengerentúlon – az állítólagos rémtettet ugyanis puszta kézzel, egy baltával követte el több mint 100 évvel ezelőtt. Ennek megfelelően a Hollywoodból indult zenekar is a teátrálisan látványos, horror show-val körített rockbandák közé tartozik: a hőskorban a méregköpők, a művér és az egyéb borzongató performanszok a Lizzy Borden koncertek magától értetődő részét képezték.

Persze a csapat hírnevét nem csak az akkoriban szinte kötelező külsőségeknek, hanem a rendkívül karakteres énekhanggal rendelkező frontembernek köszönheti. Lizzy Borden hangja egyszerre éles és dallamos, és a sodró dallamokkal együtt képesek a legnagyobb sztárokat idézően fogós dalokat írni, mint például a Me Against theWorld, az American Metal, vagy a Master of Disguise. Ennek köszönhető, hogy - a Kiss-hez vagy például Alice Cooperhez hasonlóan - a Lizzy Borden dalai sem merültek feledésbe.

A csapat sok más kortársához hasonlóan ugyan kihagyta a ’90-es évek jó részét, de aztán újra aktivizálta magát, és 2007-ben Appointment With Death címmel adtak ki egy remekbe szabott új albumot, melyen szintén található egy-két igazi sláger. Sőt: az Under Your Skin című számhoz egy kifejezetten modern hangulatú videót készítettek, amely az MTV-n is rendre szerepelt, és ráadásul egy ijesztő társadalmi problémára, fiatal lányok önvagdosásra is felhívja a figyelmet. Lizzy korábban és a videó megjelenésekor is számos alkalommal világossá tette, hogy zenéjükkel csak szórakoztatni akarnak, és a leghatározottabban elítélnek minden ilyen önveszélyes cselekedetet.


Ahhoz képest, hogy egy majd három évtizede létező csapatról van szó, amely története során négyszer hódította meg az Államok-beli slágerlisták első helyezését, rendkívül barátságos áron lehet eljutni a november 30-ai koncertre: a budapesti Rocktogonban mindössze 3999 Forint lesz a belépő. A legendás csapat előtt egy első albumát nemrég kiadó tehetséges fiatal csapat, a Twister mutatja be kőkemény rockzenéjét.

A Hammer Concerts bemutatja: Lizzy Bordens Death takes a holiday tour 2011
2011. november 30., szerda 18 óra
Budapest, Rocktogon (VI. ker, Mozsár utca 9.)
Lizzy Borden, Twister koncertek
Belépő: 3999 Ft.
Kapcsolódó weboldalak: