2006. november 24.

Klimt 1918 és akusztikus De Facto koncertek a Marco Poloban


A hozzáértő zenekedvelőknek a Katatonia, az Anethema vagy éppen a U2 zenekarok juthatnak eszébe a Klimt 1918 nevű együttes érzelmekkel átitatott, sodró lendületű muzsikájának hallgatásakor. Az olasz zenekar most  először látogat majd Magyarországra, és a december 9-ei Rémálmon mutatja be új albumát. Az est vendége a De Facto lesz: a zenekar történetének első akusztikus koncertjével szerepel majd.

Nagyon rég, még a 19. század végén valami furcsa izgalom, a megújulás vágya ütötte fel a fejét az általános búskomorságban. Ezidőtájt egy osztrák művész az őt körülvevő világ apró darabkáit olvasztotta egybe sajátos módon. Arról a Gustav Klimtről van szó, akit ma a bécsi szecesszió alapítójaként emlegetünk.

Ha bele tudsz feledkezni elmosódó képeibe, ha már egyet is felfedeztél a kompozíciók mögöttes jelentéseiből - akkor talán érted miért választotta a Klimt 1918 elnevezést az olasz banda. Klimt, a név, valamint a művész halálának évszáma.
Zenéjük több ponton is rokonságot mutat a festő művészetével: jellemző a mozaikszerű építkezés, az árnyalatok puhasága, és az erő, amely e részleteket egy egésszé állítja össze a vásznon.

A Klimt 1918 új kiadványa, a Dopoguerra egy hosszú belső vívódás utáni megkönnyebbült újrakezdést fest meg, mikor a nyomasztó, lélekterhelő melankóliát a kitartás és a remény ellensúlyozza: "Azokról a szegény olaszokról mintáztuk a Dopoguerrát, akik túlélték a háborút, és ’45-ben szembesültek saját jövőjükkel" - magyarázza a Klimt 1918 az album koncepcióját. "Nagy hatással volt ránk a neorealizmus mondanivalója, és az irányzat kiemelkedő rendezői: Vittorio de Sica, Roberto Rossellinni, Luchino Visconti. Hogy átadhassuk az érzést, a zene nyelvére fordítottuk ezt a kettősséget: egyidejű üdvözülést és kétségbeesettséget.”

A Klimt 1918 zenei sokszínűsége több, mint mások munkáiból összegyúrt egyveleg.
Annak ellenére, hogy zenéjük emlékeztethet Cure-ra, U2-ra, Katatoniára, Anathemára, Police-ra vagy akár a Beatles-re, ez az anyag át van itatva határtalan eredetiséggel… két dalukat a www.negativeart.hu „Letöltés” menüpontja alatt érhetjük el.

Az olaszok előtt Tóth Gyulával és a De Factoval találkozhatunk majd, méghozzá egy – az est hangulatához illő, -unplugged koncerten, ahol a már jól ismert De Facto dalok ezúttal egy kicsit másként, akusztikus hangszerekkel előadva csendülnek fel, és helyet kap egy-két feldolgozás is. A fellépésről a helyszínen kép- és hangfelvétel is készül majd. A De Facto jelenleg az új albumán dolgozik, mely valamikor 2006 első felében jelenik majd meg, és ezzel egy időben egy limitált példányszámú, díszcsomagolásos verzió is kiadásra kerül, viedóklippel, bónusz dalokkal és egy ajándék koncert CD-vel kiegészítve.

Tudnivalók a koncertről:
2005. december 9., péntek 20.00 óra
Budapest, Marco Polo Club (VII. Nyár u. 6.)
Klimt 1918, De Facto koncertek
Afterparty: Jesper & Zero
Belépő: 1200 Ft, elővételben 1000 Ft, a koncertek után 500 Ft.
Jegyek kaphatók a www.ticketportal.hu oldalon, www.negativeart.hu oldalon, valamint a Last Exitben (Bp., Légszesz u. 4.)

Kapcsolódó weboldalak: