2007. március 26.

Moonspell - luzitán lüktetés a Wigwamban

A mediterrán temperamentum és a nyers ösztönök magával ragadó gyújtóelegyét alkotja az a portugál zenekar, mely március 30-án a Wigwam Rock Clubba látogat: a Moonspell gótikus metálja ma már Európa-szerte afféle luzitán különlegességként van számontartva, melyet egy év elteltével ízlelhetnek meg ismét a hazai rajongók, az osztrák Darkside együttes koncertje után.


Még a hangrögzítés feltalálása előtt, amikor az emberek saját világukat, és az abban rejlő költőiséget próbálták meg előadni, lefordítani a zene nyelvére, nos ekkor a zene még igazi művészet lehetett. Hasonlóképp: költészet és művészet karöltve, bűntársakként léteznek a portugál Moonspell zenéjében, mind a történetmondás ősi hagyományaival, mind a klasszikus zeneiség tehetségével felvértezve. "Azt mondanám, zenénk egyfajta keveréke a szépségnek és a borzalmaknak, a robosztus hangzásnak és a lágy dallamoknak. Így például az Antidote is igen brutális nyitánnyal kezd, majd a végén dallamos tételekkel fejeződik be: így zárjuk be azt a kört, amit az album jelképez, és erről szól a Moonspell munkássága is." – állítja Fernando Ribeiro, az együttes énekese.

Másfél évtizede kezdett közös zenélésbe a gárda, többek között a Celtic Frost és Sisters of Mercy zenéjének hatására. Első két, portugál népzenei hatásokkal átszőtt albumuk (Wolfheart-1995, Irreligious-1996) pedig épp elég volt ahhoz, hogy megismertessék magukat a világgal: stílusos előadás, misztikus szövegek fémjelzik e két lemezt. Ezután egyfajta útkeresés következett, mely aztán elvezetett a '99-es The Butterfly Effectig, melyet sikeres turnék sora követett Észak-Amerikában olyan bandákkal, mint az In Flames, vagy az Amorphis, majd egy európai körút a Kreatorral.

Memorial című legutóbbi albumával a Moonspell még magasabbra tör, hiszen a lemez első helyen végzett a portugál slágerlistákon, majd a számtalan rajongó egy nemzetközi elismeréshez is hozzásegítette a zenekart: a Music Television 2007-es díjkiosztó gáláján a legjobb portugál előadónak járó díjat is megkapták. A zenetévés díjhoz minden bizonnyal az albumhoz készített két megragadó videó, a Luna (http://moonspell.com/luna.html ) és a Finisterra (http://www.spv.de/eng/moonspell/default.html) sikere is hozzájárult.

Fernandóék hipnotizáló produkciója előtt a Darkside mutatkozik majd be: ez a hosszú évek óta működő osztrák zenekar a portugáloknál jóval nyersebb death metalt játszik, ami a kedélyek feltüzeléséhez éppen megfelelő hallgatnivaló lesz majd március 30-án, a Wigwamban. Az estére jegyek kaphatók országszerte a Ticketportal partnerirodáiban, valamint a www.ticketportal.hu oldalon.

Tudnivalók:
2007. március 30., péntek 20.00 óra
Budapest, Wigwam
Moonspell, Darkside koncertek
Belépő: 5000 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:

Hallgatnivaló, látnivaló: