2009. október 22.

Sunn O))) (USA), Eagle Twin (USA)

2009. október 27., kedd 21h

Belépő elővételben: 3000 Ft, a koncert napján: 3500 Ft.

Október végén a kezdődő őszhöz és a közelgő télhez méltó koncertre kerül sor az A38 Hajón. A drone-nak nevezett sötét, lassú és hangos stílus alapvető, kultikus zenekara, a Sunn O))) (ejtsd: szan) okoz legalább egy álmatlan éjszakát Budapesten, a rokonlelkekből álló Eagle Twin társaságában.

Az a tény, hogy a Sunn O))) egy erősítőmárkáról nevezte el magát, majdnem mindent elárul a zenekarról, legalábbis a koncertjein alkalmazott hangerőről. A lassú, brutális erejű, szó szerint velőt rázó riffekkel operáló Sunn O))) zenéjét némi jóindulattal "metálként" lehetne meghatározni. A drone alműfaj legismertebb képviselőjéről van szó, amelynek két alapítója, Stephen O'Malley és Greg Anderson a kilencvenes évek elejének fontos zenekara, az Earth nyomdokain halad.

Metálnak nevezhetnénk, ha volna köze a rock and rollhoz, de a Sunn O))) meghatározhatatlan "zenéje" vagy inkább szónikus tájképei sokkal inkább táplálkoznak az ambientből, a noise-ból vagy a black metál legsötétebb világából. A színpadi külsőségekre (csuklyák, kámzsák, füst és hasonlók) is sokat adó együttes saját, különleges, misztikus, okkult és obskurus világot teremtett. Nem annyira számokat írnak, mint inkább állapotokat "zenélnek" el: a végtelenségig lassított, rommá torzított gitárgerjedések, az eszméletlen hangerő, a meghívott vendégénekesek (köztük a budapesti koncerten is fellépő Csihár Attila) mormogó torokéneke mind-mind egyfajta transzállapot felé sodorja a nézőt/hallgatót. A Sunn O))) nem igazán hasonlít semmihez, nem ismer kompromisszumokat, a két alapító megszállottan járja a maga útját - valószínűleg ennek köszönhető az általuk kivívott kultikus státusz is. A Sunn O))) első magyarországi koncertjén idén megjelent új albumát, a Monoliths & Dimensions-t mutatja be.

A zenekar tagjai
Greg Anderson: gitár
Stephen O'Malley: gitár
Csihár Attila: ének
Steve Moore: basszusgitár

Lemezek
Monoliths & Dimensions, 2009
Black One, 2006
White 2, 2004
White 1, 2003
Flight of the Behemoth, 2002
00 Void, 2000


A Sunn O)))-nál nem kevésbé súlyos és elkötelezett duót, az Eagle Twint Tyler Smith és a metál-dzsessz alapzenekar, az Iceburn egykor tagja, Gentry Densley alapította. A dobos-gitáros felállás már jelez valamit a zenekar erejéből: Densley brutális és elementáris riffjei masszív alapozást kapnak a hatalmas termetű Smith elemi energiájú dobolásával. Ős-mocsár-blues, stoner rock, black metál, drone és egyéb sötét alműfajok kavarognak az Eagle Twin pokoli zenebugyrában - méltó bemelegítés minden idők leghangosabb koncertzenekarához, a Sunn O)))-hoz.

A duó tagjai
Gentry Densley: gitár, ének
Tyler Smith: dob

Lemezek
The Unkindness of Crows, 2009