2012. április 27.

Sleep: hiánypótló koncerten a stoner/doom legenda

A Sleep révén egy olyan zenekart köszönthetünk hamarosan hazánkban, amellyel kapcsolatban még a legelvakultabb rajongók is csak titkon mertek reménykedni, hogy valaha is láthatják még kedvencüket a színpadon. Ez most megvalósul: a Sleep évtizedes kényszerpihenő után érkezik, méghozzá a színtér legnagyobb zenészeit felvonultató supergroup az A Storm of Light társaságában, amely a Neurosis soraiból ismerős Josh Graham zenekara. Május 12-én a budapesti Club 202 falai garantáltan beleremegnek a Black Sabbath nyomdokain indult bandák füstös riffjeibe.


Kezdetben még Bay Area punk rock zenekarként képzelte el magát a stoner/doom alapcsapatként ismertté vált Sleep, méghozzá Asbestosdeath néven. 1991-re a stílusukat és a nevüket is megváltoztatták, ekkor hozták ki a Volume One-ra keresztelt debütáló albumukat. Amint kialakult a zenekar hírhedt felállása, rögzítettek egy demót kiadókeresés céljából. Az Earache Records 1992-ben jelentette meg az anyagot (Sleep’s Holy Mountain), ami egy csapásra meg is változtatta az akkori zenei világot. Számtalan zenekar emlegeti legnagyobb inspirációi között az albumot: egyedülálló hangzásának és stílusának a hatása megannyi későbbi együttesnél tetten érhető szerte az egész világon.

A zenekar körüli érdeklődés megnőtt, egy nagy kiadó is felfigyelt a Sleepre és le is szerződtették őket. Sajnos ezt már nem követte lemezmegjelenés, ami túlnyomórészt annak köszönhető, hogy a banda nem volt hajlandó behódolni a rádióbarát slágereket gyártó csapatok sorába. A kiadásra szánt 63 perces Dopesmoker - ami egy gyakorlatilag óda volt a marihuánához - nem ment át a kiadó rostáján; még akkor sem, amikor 52 percesre rövidítették és átkeresztelték Jerusalemre. A zenekar háttérbe állítása vezetett a későbbi feloszlásukhoz is, így fordulhatott elő, hogy sokan máig nem láthatták élőben a legendás együttest. Szerencsére később mind a két lemez megjelent, így legalább a Sleep neve folyamatosan a köztudatban maradt. A Dopesmoker kétség kívül a stoner metal történetének egyik gyöngyszeme: bódító, hipnotikus és egyben hihetetlenül összetett dal.

A Sleep mára újra aktív, és a tagok későbbi zenekarait látva jogosan emlegetik igazi supergroupként a társaságot: a tagságban Matt Pike- gitár, ének (High on Fire), Al Cisneros - basszus (OM, Shrinebuilder), Jason Roeder - dob (Neurosis, Tribes of Neurot) szerepel.

Turnépartner a körúton a multiinstrumentalista Josh Graham (Neurosis) post rock / doom bandája, az A Storm of Light. Az énekes/gitáros korábbi zenei repertoárját felhasználva merészkedik újabb határok felé, hogy ebben a zenekarban valósítsa meg egyedi elképzeléseit. A koncertre belépőnket megvásárolhatjuk a Ticketportal országos bolthálózatában - köztük az ismert rockboltokban - továbbá kezelési költség nélkül a www.ticketportal.hu oldalon.

A Concerto Music bemutatja:
2012. május 12., csütörtök 19 óra
Budapest, Club 202
Sleep, A Storm of Light koncertek
Belépő: 4900 Ft elővételben, 5500 Ft a koncert napján

Kapcsolódó weboldalak:

Közösségi oldalak: