2012. május 9.

Jucifer, Zippo, Kyuss LIVES! koncertek májusban

Mocsármélyre hangolt koncerteket hirdet májusra a Negative Art Prod., súlyos underground csapatokat szabadítva rá a hazai klubok edzettebb látogatóira. Az Obake május 2-ai drone metal estje és a Bee and Flower 15-ei füstös bárzenéje után 20-án a hangfal-halmozásról hírhedt, életvitelszerűen turnézó amerikai sludge metal duó, a Jucifer parkol le a Roham Bár előtt egy koncert erejéig. Május 24-én az olasz pszichedelikus stoner csapat, a Zippo tér vissza ismét a hazai fővárosba, a hónapot pedig a legendás Kyuss Lives! koncertje zárja 29-én.


A május 20-án Budapestre érkező Jucifer 1993-ban alakult az Egyesült Államokban, és a sludge doom metal, azaz a súlyos és erősen torzított hangzású, tempóváltásokkal és gyakran kiabálós énekkel operáló „mocsár”-metal igazi úttörőjének számít. A csapatot kezdettől fogva mindössze két tag alkotja: a gitáros-énekesnő Gazelle Amber Valentine, valamint a dobos Edgar Livengood remekül megvan egymással, mintha csak egy jó házasságban élnének – talán azért is van ez így, mert az esetükben tényleg férjről és feleségről van szó. Zenekaruk nem csak családi vállalkozás, hanem életforma is: 2001 óta ugyanis egy lakóautóban élnek, és folyamatosan turnén vannak, tehát gyakorlatilag a rock and roll nomádjaiként élik életüket. Idén az Államok és Nagy Britannia után átutaznak egész Európán, és a nyáron három hét alatt Oroszországot is körbejárják.

Zenéjük és koncertjeik természetesen hangosan jók, és ezt ők is tudják: híresek az orbitális hangerőről, és a színpadra pakolt erősítők várfalra hajazó mennyiségéről. A duó néhány éve a Today Is The Day vendégeként bizonyított nálunk, most végre főzenekarként érkeznek május 20-án a Rohamba. Mountains című számuk videóját itt láthatjuk:


A koncerten a hazai Nadír tagok mellékprojektjeként indult Our Existence is Punishment ipari doom metalja szolgálja majd a felvezetést.

Pár nappal később, május 24-én a magával húzó mocsárzenék egy másik válfaja, a stoner várja a látogatókat a Rohamban, méghozzá annak is egy pszichedelikusabb megoldása az Zippo zenekar érkezésével. A szakállas olasz férfiak alkotta csapat zenéje igazából nem csak stoner jellegzetességeket hordoz, inkább a súlyosság és a pszichedélia kettőse jellemezhetné jól, amit élőben a színpadi megőrülés példás kivitelezése tesz magával ragadóvá. A hazájában is egyre népszerűbb csapat előszeretettel jár Magyarországra. A zene és a koncertek hangulatát remekül foglalja össze az a néhány évvel ezelőtti videó, amelyen magyarországi koncertek képei is felvillannak: 


Az est további fellépői az „őszinte,kemény és csúnya férfizenét” szállító Barbears Szegedről, a stonert instrumentális formában gyúró Manic Miners, és a saját dalok mellett Pearl Jam, Godsmack és Down feldolgozásokat is előadó Kilian.

Május 29-én pedig a stoner műfajt megteremtő zenekar fellépése koronázza majd meg a hónapot: a Kyuss LIVES! egy év elteltével tér vissza Magyarországra, ezúttal a Barba Negra Klubban szerepel. A tavaly világszerte hatalmas sikerrel, teltházak előtt játszó Kyuss LIVES! idei évét eddig beárnyékolta a tény, hogy a Brant Bjork, John Garcia és Nick Oliveri által újra életre keltett bandát a két nem csatlakozott régi tag, Josh Homme és Scott Reeder beperelte névbitorlás vádjával , majd részben emiatt Oliveri távozott a Kyuss LIVES!-ból. Garcia és Bjork azonban nem hagyja magát eltántorítani: elmondásuk szerint kezdettől fogva szerették volna elkerülni, hogy a dolgok ilyen irányba menjenek el, éppen ezért folytattak megbeszéléseket Homme-ékkal. Akárhogy is alakulnak a dolgok, a zenekart váró rajongók biztosak lehetnek az érkezésükben: a májusban induló európai turné minden állomása él, és megvan Oliveri pótlása is: az a Billy Cordell bűvöli majd a négyhúrost a koncerteken, aki a Yawning Man nevű zenekarból ismert. Billy egyben a Kyuss tagok egyik nagy példaképe, hiszen a Garcia, Bjork vagy Josh Homme maga is azokon a jammelős partikon szívta magába a sivatagi rock hangulatát, amiket éppen Cordell szervezett a ’80-as években. A május 29-ei estén a hazai Shapat Terror játszik majd a Kyuss LIVES! előtt.
A napokban vált biztossá néhány részlet a legközelebbi Negative Art rendezvény, azaz a Bee and Flower koncertje kapcsán is: a fülledt bárzenét játszó együttes végül az A38 tetőteraszán szerepel majd 19 órás kapunyitással, méghozzá az elektronikusan alternatív hazai zenekar, az Anez felvezetése után. Az Anezt erős női ének, kompjúterek, elektronikus dobok, klasszikus ízt adó fafúvósok, felvett zajok és talált hangok szokatlan, szürreális hangzásvilága jellemzi, amely sajátos atmoszférát kölcsönöz a daloknak.

a Negative Art bemutatja:
2012. május 15., kedd 19 óra
Budapest, A38 Hajó Tetőterasz
Bee and Flower, Anez koncertek
Belépő: elővételben 1500 Ft, a helyszínen 2000 Ft.
Jegyek kaphatók az A38 Hajón és a Wave-ben.

a Negative Art és a Bálványvér Booking bemutatja:
2012. május 20., vasárnap 20 óra
Budapest, Roham Bár
Jucifer, Our Existence is Punishment koncertek
Belépő: 2000 Ft
Jegyek kaphatók a Wave-ben.

2012. május 24., csütörtök 20:30
Budapest, Roham Bár
Zippo, Barbears, Manic Miners, Kilian koncertek
Belépő: 1000 Ft, a koncert napján 21:30-től 1500 Ft

2012. május 29., kedd 19:30
Budapest, Barba Negra Music Club
Kyuss LIVES!, Shapat Terror koncertek
Belépő: 6500 Ft.
jegyelővételi helyek: Wave, CD Pince, Retrock, Viking, Headbanger, Ticketportal, Ticket Express (Eventim)
Teljes jegyinformáció, jegyek PayPal fizetéssel, csoportos jegyrendelés: http://www.rnrticket.hu/kyusslives

Kapcsolódó weboldalak:
https://www.facebook.com/negativeartprod