2012. május 16.

The Mission: 25 éves ünnepi turnén érkeznek Budapestre

Hussey, Adams, Hinkler: három alapító tag ad elő best of műsort az A38 Hajón

Nem nyugszik a darkwave szubkultúra legszínesebb zenekara, a brit Mission. A Wayne Hussey vezette együttes 2008-ban már egyszer elbúcsúzott a közönségtől, ám a megalakulásuk 25. évfordulóján tartott londoni koncert olyan jól sikerült 2011-ben, hogy végül ismét nyakukba vették a világot. Budapestre is ellátogatnak: június 6-án az A38 Hajón hallgathatjuk meg az összes jól ismert és szeretett slágert, méghozzá három eredeti tag: Hussey, Craig Adams és Simon Hinkler előadásában, a hazai Amber Smith felvezetése után.

Bár 2008-ban búcsúturnén járt Budapesten a The Mission, az A38 Hajón megtartott koncerten koránt sem volt gyászos a hangulat. Az 1985-ben alapított együttes ugyan mindig is a Sisters Of Mercy, a Fields of the Nephilim és más gothic rock zenekarok által meghatározott körbe tartozott, de a komor és borongós hangulat mellett zenéjük valahogy emészthetőbb, befogadhatóbb és jó értelemben slágeresebb volt a műfaj „keményvonalas” képviselőihez képest. Talán ennek is köszönhető, hogy néhány év alatt tömegek kedvence váltak. És persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a sodró hangulatú, időnként túlfűtötten erotikus, romantikus dalok a ’80-as évek végére afféle dark amorózóvá avatták az együttes frontemberét, Wayne Hussey-t.

Az átütő kezdeti sikerek után a ’90-es évek az útkeresés jegyében telt, és néhány kevésbé sikeres lemez megviselte a Missiont. Az akkoriban egyébként elég viharos életvitelt folytató tagok egymástól való eltávolodása miatt lassú agóniába süllyedt, sőt többször végleg elmúlni látszó zenekart végül a 2001-es Aura album töltötte meg újra energiával. Az azóta kiadott God Is A Bullet lemez, és a 2000-es évek hazai koncertjei egyaránt megmutatták: vannak még bennük tartalékok. Wayne azonban – talán éppen a korábbi tapasztalatokból okulva – igyekezett nem erőltetni a közös munkát, s talán ennek is köszönhető, hogy 2008-ban úgy érezte: ideje ismét hibernálni a Missiont – a búcsúturné után pedig inkább saját személyes ambícióira, vagy éppen eddig nem kiadott Mission dalok összegyűjtésére koncentrált (utóbbiak Dum Dum Bullet címen jelentek meg 2010-ben).

Wayne az elmúlt években készített egy remek visszajelzésekkel bíró szólólemezt (Bare címen), melynek kapcsán Budapestre is többször ellátogatott. A nagyzenekari szünet azonban nem tartott sokáig, ugyanis a 25 éves kerek évforduló arra sarkallta az alapító tagokat, hogy közösen élesszék fel a Missiont néhány koncert erejéig, előadva a zenekar legnagyobb slágereit. Az őstagok „hazatérésével” megerősített produkció pedig akkora sikert aratott Nagy Britanniában, hogy „Mission XXV” címen új turnét indítottak, mely Dél-Amerika után június 6-án Budapestet is érinti. Ezen az estén az A38 Hajón énekelhetjük el újra Wayne és egy pohár vörösbor társaságában a legjobb Mission dalokat: Wasteland, Beyond The Pale, Severina, Deliverance, Tower Of Strength, Serpent's Kiss, Garden Of Delight, Like A Child Again.. ízelítőnek itt a Severina egy tavalyi felvételről: 


A budapesti koncert vendégzenekara a hazai indie zenekarok legfontosabb, több mint 10 éve működő képviselője, az Amber Smith. A hazai rádiók által is előszeretettel játszott együttes idén tavasszal adta új albumát, mely a négy évvel ezelőtti, Fonogram nyertes Introspective lemezt követi. A kivétel nélkül lelkes és tiszteletre méltó zenészi aktivitással bíró tagok külön címet nem adtak a friss lemeznek, ellenben szabadon meghallgathatóvá tették a dalokat az interneten: az http://ambersmith.bandcamp.com oldalon a remek visszajelzéseket kapott új lemez mellett teljes életművüket is elérjük. Igazi britvonalas gitárzenére számíthatunk.

a Negative Art Prod bemutatja: Mission XXV Tour
2012. június 6. szerda 20 óra
Budapest, A38 Hajó
The Mission, Amber Smith koncertek
Belépő: 6000 Ft
Jegyek kaphatók a Ticketportal és az Eventim hálózatában, valamint az A38-on, és az alábbi boltokban: CD Pince, Wave, Retrock, Shark

Kapcsolódó weboldalak: