2012. július 31.

Fekete Zaj: ingyenes fesztiválhelyszín a Sástó megmentéséért


Közösségi finanszírozásból díszítik fel a tóparti koncerthelyszínt

Idén augusztusban immár negyedik alkalommal rendezi meg a Negative Art a Fekete Zaj Fesztivált, mely az ország egyik legszínesebb alternatív zenei fesztiválja. A programok augusztus 17-19. között zajlanak a mátrafüredi Mátra Kempingben, és a szervezők annak közvetlen szomszédságára, vagyis a jelentősen leromlott állapotú Sástóra és környékére is szeretnék felhívni a figyelmet, ezért közösségi összefogás keretében egy önálló programhelyszínt létesítenek a tó partján, ahol minden nap egy-egy ingyenes koncert is megtekinthető majd.

Az ország egyik legmagasabban fekvő tava, a mátrafüredi Sástó igazi turista látványosságként szolgál, ám az elmúlt években komoly veszélybe került: a tó vízminősége jelentősen romlott, a vízfelületet pedig szinte teljesen belepte a növényzet, lehetetlenné téve a csónakázást. A tavon átvezető hidak balesetveszélyessé váltak, így azokat az önkormányzat lezáratta, ill. lebontatta. Szerencsére az elmúlt hónapokban már voltak pozitív fejlemények: megindult a tó medrének takarítása, az elburjánzott növényzet ritkítása és a tó vízpótlásának, revitalizációjának megoldása. Tennivaló azonban még bőven akad: a nemrég részben Gyöngyöshöz került tó hídjait a város pályázati pénzekből próbálja majd újjáépíttetni.

Az elmúlt hónapokban a civil szféra is megmozdult az elszomorító körülmények láttán. Ehhez a kezdeményezéshez szeretnének hozzájárulni a Fekete Zaj Fesztivál szervezői, hiszen a rendezvény a tó tőszomszédságában található Mátra Kempingben zajlik. A szervezők célja és terve, hogy a Fekete Zaj alatt egy önálló fesztiválhelyszínt működtessenek a tónál, ahol minden nap ingyenesen látogatható akusztikus koncertekkel kedveskednek a környéken élőknek és az idelátogató turistáknak. A „Sástónak is egy a vége” névre hallgató helyszínt közösségi finanszírozással kívánják kialakítani: a www.creativeselector.hu oldalon a támogatók a technikai felszerelést, és a tó körüli különleges atmoszférához illő, világító, lampionos dekoráció elkészítését és kiépítését segíthetik.


A Fekete Zaj Fesztiválról: Az augusztus 17-19 között, negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Fekete Zaj Fesztivál idén is olyan zenekarokat hoz el a Mátrába, amelyek máshol nemigen láthatók. Az extrém és kísérleti műfajokat is felvonultató fesztiválon olyan, különlegességnek számító csapatok lépnek fel, mint az izlandi Sólstafir, a mexikói Hocico vagy a Németországból érkező Xenomorph, de az idei fesztiválszezonban egyedül itt lesz látható a VHK – Vágtázó Életerő is. A három napos fesztivál ebben az évben is a Mátrafüred közelében található Mátra kempingben kerül megrendezésre, ahol a tavi helyszínen kívül három színpadon (Mainstage, Painstage és Szabad az Á... színpad) zajlanak majd az események. A Fekete Zaj Fesztiválon a minőségi zenei élményen kívül a környék csodás természeti adottsága is remek szórakozást kínál a fesztiválozóknak.

Milyen a Fekete Zaj-fíling? Eredetileg csak zenét akartunk hallgatni, valami mást, extrémet, csendeset, hangosat, kísérletezőt, aztán elsodródtunk a hegyek felé, hevertünk a fűben, Mainstage, még zene: dark, metál, poszt meg rock, körbejártuk a tavat még egyszer. Painstage, megint zene: furcsa dalok, folk, dob, gitár, elektro, fogalmunk sincs milyen hangszerek, emberek: feketében, színesen, színesben, sötét hangok, felmásztunk, megnéztük a hegyeket, amelyek körülöleltek, megszédültünk. Hallgattunk: zenét, borongósat, beindítósat, punkot, rockendrollt, ilyen-olyan metált, ledőltünk, kidőltünk, valaki játszani kezdett: zenélt, énekelt, az éjszaka közepén, majd csend, és másnap, és harmadnap, megint, Fekete Zaj, fesztivál, Mátrafüred, Sástó. (Ádám Péter)

A Negative Art Prod. bemutatja: Fekete Zaj Fesztivál 2012
2012. augusztus 17-19.
Mátrafüred, Mátra Kemping
Fellépők: Sólstafir, Hocico, Xenomorph, Hexvessel, Vágtázó Életerő (VHK), Lisa Cuthbert, Eliktruck, Void ov Voices , Agregator, Spacesh!t, The Trousers, Ozone Mama, Hangmás, marionette ID, Shapat Terror, Haunebu, Belle Belle, Dereng, Mátyás Attila Band, Variola, Volkova Sisters, Új Látásmód Fúzió, Wattican Punk Ballet, Tegnapután, First Aid 4 Souls, Anez, Waga, Bohemian Betyars, Ide Gen, Lopunk, Yellow Spots Brutal Quartett, Kretens, Timur Lenk,  és még sokan mások.
Belépők:
Bérlet: augusztus 10-ig 8500 Ft, augusztus 11-től és a helyszínen 9500 Ft.
Napijegyek: augusztus 10-ig 3500 Ft, augusztus 11-től és a helyszínen 4000 Ft.

Kapcsolódó weboldalak: