2012. szeptember 20.

Dalriada lemezbemutató koncert külföldi vendégekkel

Folk, csajok satöbbi: egész napos buli keretében mutatja be új albumát a hazai folk metal zenekar


Mindösszesen kilenc együttes szerepel majd a legismertebb hazai folk metal csapat, a Dalriada szeptember 29-ei lemezbemutató koncertje alkalmából a budapesti Club 202-ban. A hazai fellépők - vagyis a Dalriada, a Virrasztók, a Kerecsensólyom, a Niburta, a Tales of Evening és az Ankh - mellett az orosz Arkona, az észak-ír Darkest Era és a cseh Silent Stream of Godless Elegy fellépését tekinthetjük meg az egész napos szombati folk metal bulin, mely a Samhain Fest nevet fantázianevet kapta.

Szeptember 29-én, vagyis a lemezbemutató koncert napján jelenik meg a legsikeresebb hazai folk metal zenekar, a Dalriada hetedik stúdióalbuma. A Napisten Hava című lemezen tíz új dal hallható majd, melyet szokás szerint a Fajkusz Banda népzenészeinek közreműködésével rögzítettek, és egy friss videó is rákerül majd a digipak formátumú lemezre. A lemez először a lemezbemutató koncerten lesz kapható, sőt: a helyszínen belépőjegyet és lemezt vásárlók kedvezményes árra is számíthatnak. A zenekart vezető Ficzek András elmondása és a az idei fesztiválszezonban már bemutatott néhány új dal alapján az új lemez a korábbiaknál mélyebbre hangolt, borongósabb dalokat tartalmaz majd. A Dudás című számhoz egy igazán elborult, „pokoli” klip is készült nemrég, melyet néhány nap alatt több mint 15 ezren tekintettek meg:


Az 1998 óta működő magyar folk metal zenekar lemezbemutatója alkalmából a Hammer Concerts egy afféle kisebb fesztivált szervezett erre a szombati napra. A kilenc együttest felvonultató Samhain Fest neve egy régi kelta nyárbúcsúztató ünnepre utal vissza, de a nap mottója akár „Folk, csajok, satöbbi” is lehetne, hiszen szinte minden együttesben szerepelnek hölgy tagok, énekesnők is. A legismertebb külföldi vendég Oroszországból érkezik: az Arkona a végtelen orosz vidék lakóinak hatalmas és misztikus világából merít ihletet dalaihoz, és dalaikat természetesen oroszul adják elő - hol vidámabb, hol komorabb hangulatban. A zenekar - melyet egy Mása nevű lány vezet - a Heidenfest és a Rockmaraton után látogat most ismét Budapestre, méghozzá európai turnéja keretében. E turnén egyébként a Dalriada is részt vesz, így a koncertet követően együtt indulnak tovább a többi állomás felé.

Szintén fellép a női dobossal és gitárossal színpadra álló, 2005-ben alakult észak-ír Darkest Era zenekar, mely zenéjében az Iron Maiden, a Bathory és a Primordial hatása egyaránt érződik. Csehországból is érkezik egy banda: a Silent Stream Of Godless Elegy ugyan még nem túl ismert hazánkban, ám Csehországban már több mint 15 éve működnek, és az ottani folk metal szcéna egyik fontos szereplőjének tekinthetők.

A kora délután kezdődő budapesti koncerten további öt hazai zenekar szerepel. A 2009-ben alapított Niburta balkáni és mongol népdal elemeket kever mai modern metal, metalcore hangzással, és ennek jegyében készítette le új, Scream From the East című új lemezét, melyet az októberi Hammerworld Magazin CD-mellékletént lehet beszerezni.

Fontos szót ejteni a Tales of Evening nevű tehetséges zalai zenekarról, mely szintén lemezbemutatóval készül: a Hajléktalan lélek című debüt a szeptemberi Hammerwold Magazin mellékleteként jelent meg. A fiatal, emlékezetes hangú énekesnő által vezetett lendületes csapat a szimfonikus metal legjobb hagyományait viszi tovább.

A Kerecsensólyom idei utolsó koncertjét adja ezen az estén, s szintén szerepel a már jól ismert, magyar népzenei elemeket is felhasználó pécsi industrial-gothic-folk-metal zenekar, a Virrasztók. Az est nyitózenekara a fuvolással, női és férfi énekessel színpadra álló tatai dallamos death metal zenekar, az Ankh.

a Hammer Concerts bemutatja: Samhain Fest 2012
2012. szeptember 29., szombat 14 óra
Budapest, Club 202
Dalriada, Arkona, Darkest Era, Virrasztók, Silent Stream of Godless Elegy, Kerecsensólyom, Niburta, Tales of Evening, Ankh koncertek
Belépő: 3499 Ft. Dalriada lemez: 1999 Ft. Lemez+jegy együtt: 4999 Ft.
Jegyek kaphatók a helyszínen, a Hammer Zenebarlangban és metalshop.hu oldalon.

Kapcsolódó weboldalak: