2012. szeptember 6.

Lord 40 - Kalapács 50/30: újra kiadják a jubiláló rocksztárok teljes életművét


Rekordok könyvébe illő mennyiségű lemez jelenik meg ismét a jubileumi koncertekre időzítve

Szeptember 14-én ünnepli Kalapács József 50. születésnapját és 30. előadói jubileumát, egy nappal később pedig a Lord zenekar működésének 40. évét a Petőfi Csarnokban. A kerek évfordulókra a két előadó jelenlegi kiadója, a Hammer Records újra hozzáférhetővé teszi CD-n és DVD-n Kalapács József összes jelenlegi és korábbi zenekarával készült albumát, és a teljes Lord diszkográfia is megvásárolható lesz, mindkét esetben először a jubileumi koncerteken. Igazi örömhír ez a rajongóknak, hiszen több mint egy tucat különlegességekkel kiegészített, régóta beszerezhetetlen kiadvány válik most újra elérhetővé.

Minden lemez egységes arculattal, az eredeti borítók felhasználásával, de dalszövegekkel, archív fotókkal és sajtóanyagokkal kiegészítve jelenik meg, és a kiadványok többségén bónusz dalok, klipek is találhatók - több igazi ritkaság is előkerült. Hivatalosan szeptember 17-én, hétfőn kerül a boltokba a két életmű sorozat, de a legnagyobb rajongók már a jubileumi koncerteken is beszerezhetik az CD-s újrakiadásokat.

A Hungaroton, a Sony Music, az LMS Records, a Premier Art Records és a Manu Art - azaz az eredeti kiadók – közreműködésével létrejött licence-megállapodások alapján az eredeti hangfelvételek az újrakiadáshoz digitálisan korszerűsített verzióban kerültek CD-re.

A Lord életmű sorozatban újra megjelenik a Big City Lights (1985), azaz az első, eredetileg csak Ausztriában, Berger István kiadásában megjelent Lord album. Az új kiadás az első hivatalosan megjelenő és kifogástalan minőségű CD formátum, mely az eredeti mesterszalag alapján készült, és mindenki ajándékba kapja, aki jegyet vált az együttes szeptember 15-ei, jubileumi koncertjére - de önállóan is forgalomba kerül.

Ismét elérhetőek lesznek a Hungaroton gondozásában megjelent Lord albumok is: az 1988-as Szemedben a Csillagok az összes korai kislemezes dallal, Ragadozók (1989) a Be The Light angol nyelvű kislemez dalaival, a Lord 3 (1990) az Egyedül klipjével, a Lord 2002 pedig az album három számos előzetesével egészült ki.

A 90-es években Pohl Mihály énekes tartotta életben a Lord zenekart. Az ebben a felállásban készült Olcsó és ügyes (1993) stúdiólabum és az 1996-os Live I.-II. album igazi csemege a gyűjtőknek, hiszen az előbbi például 19 éve volt utoljára kapható, és a mostani kiadáson egy kiadatlan bónusz dal is szerepel. A koncertanyagból pedig csak az első rész jelent meg eddig kazettán, a '90-es évek közepén. Mindkét anyag a Vida Ferenc féle LMS Records hozzájárulásával jelenhet meg most újra.

A Lord zenekar és a Lord butik közös gondozásában napvilágot látott 2006-os Kifutok a világból utolsó darabjai ugyan kaphatók még, de a friss, 2012-es verzió érdekessége a bónusz DVD, melyre a korábban kis példányszámban megjelent 35 éves koncert DVD és az album lemezbemutatójának felvétele is felkerült.

A Lord sorozatból hiányzó Az Utca kövén album ügyében is előrehaladott tárgyalások folynak, és természetesen továbbra is kapható a 2009-es Szóljon a Lord! dupla válogatás album valamint a 2010-es Örökké lemez is a Sitkei bónusz DVD-vel.

A Kalapács József életmű sorozatban újra megjelenik az összes Hungarotonnál kiadott klasszikus Pokolgép album, melyeken Kalapács József hallható. Az első magyar heavy metal album, az 1986-os Totális Metal az összes korai kislemezes, köztük három, CD-n eddig kiadatlan dallal jelenik meg. Az 1987-es Pokoli színjáték a Koncert albumról származó élő verziókkal, az 1988-as Éjszakai bevetés szintén koncertdalokkal és egy archív koncertvideóval egészül ki, a Metal az ész pedig az eredeti bónusz dalokkal, koncertfelvétellel és klippel gazdagodik.

Igazi csemege az 1995-ös régi ’Gép összeállás koncertfelvétele, Az utolsó merénylet, melyet eredetileg a Sony gondozott. A Kalapács József, Kukovecz Gábor, Nagyfi László, Pazdera György, Tarcza László ötös mellett Rudán Joe, Paksi Endre és Gyenizse András is szerepel ezen a felvételen - a hosszú ideje nem kapható CD és a limitált példányszámú VHS anyag most CD+DVD formátumban kerül forgalomba.

Az Omen három korai Hungaroton kiadású albuma is CD-re kerül: a Feketében (1991) most először jelenik meg az ezüstös korongon, kiegészülve a lemez mindhárom klipjével és a Koncert albumról származó élő verziókkal. A Brutális tangó (1992) régóta nem kapható CD-n, itt is koncert változatokkal egészült ki az anyag, hasonlóan az Anarchia (1993) albumhoz. Az egyetlen Premier Art gondozású album, a Müller Péter Sziámi szövegeivel készült, kísérletező hangvételű 1997-es Idegen Anyag egy elfeledett gyöngyszem, akárcsak az albumhoz készült, de lényegében dobozban maradt Híd videoklip, melyben a Bódy Gábor féle Psyché film részletei is felbukkannak. Az album és klip most újra begyűjthető CD-n.

1996-ben lényegében a későbbi Hard zenekar előfutáraként Kalapács József szóló albumot is kiadott Mirkovics Gábor és Csillag Endre Edda muzsikusok dalaival, és Paksi Endre (Ossian / Wellington) szövegeivel - most ez az album is megjelenik újra limitált példányszámban.

Kalapács József 30 éves életművének összes többi lemeze, vagyis az Omen - Jelek és Koncert című darabjai, a Pokolgép - Koncert albuma, a teljes Kalapács és Hard zenekari albumsorozat, valamint a Kalapács és az Akusztika anyagok pedig korábban megjelentek, és továbbra is elérhetőek a Hammer Records gondozásában, így a teljes életmű hozzáférhetővé válik a boltokban, valamint a szeptember 14-ei életmű koncerten.

a Hammer Concerts bemutatja: Lord 40
2012. szeptember 15., szombat 18 óra
Budapest, Pecsa Music Hall
Lord koncert
vendég: Sipőcz Rock Band (ős-Lord dalokkal)
Belépő: elővételben 3900 Ft, a helyszínen 3999 Ft
Jegyek kaphatók: a Lord zenekar koncertjein, a helyszínen, a Headbangerben, CD Pincében és a Rockdiszkontban, valamint a Ticketportal országos hálózatában.
Lord 40 - Kalapács 50 bérlet csak a metalshop.hu és a Hammer Zenebarlang kínálatában 3900 + 3900 Ft helyett 6900 Ft!

a Pallai Produkció bemutatja: Félszáz év total – 30 év metal: Kalapács József életmű koncert
2012. szeptember 14., péntek 18 óra
Pecsa Music Garden (rossz idő esetén nagyterem)
Belépő: elővételben 3900 Ft, a helyszínen 3999 Ft
Jegyek kaphatók: Rock Diszkont, Headbanger, Pestlőrinci Jegyiroda, Hammer Zenebarlang, Viking, Shark, CD Pince, Jégpalota Jegyiroda, valamint a Ticketportal országos hálózatában

Kapcsolódó weboldalak: