2012. szeptember 24.

Thin Lizzy: először Budapesten a hard rock legenda

Széles terpesz, farmerdzseki és ikergitáros rock and roll Pecsában!


Több mint 40 évvel megalakulása után november 13-án érkezik először Magyarországra a Thin Lizzy zenekar. Az ír együttes olyan slágerekkel írta be magát a rocktörténelembe, mint a Whiskey In The Jar és a Boys Are Back In Town, és alig több mint egy évtizedes történetük képes volt zenészek egész generációjára hatást gyakorolni.

A Thin Lizzy a rockzene egyik emblematikus képviselője. A rámenős dublini banda a maga korában valósággal berobbant friss hangzásával, és megdöbbentő megjelenésével a zenei életbe. Az 1969-ben alapított zenekar összesen 12 albumot adott ki ’71 és ’83 között, melyek közül több a brit slágerlisták élén kötött ki, és négy vált aranylemezzé. A hard rock banda számos slágere közül a Whiskey in the Jar, a The Boys Are Back In Town, a Still In Love With You, a Cold Sweat, az Emerald és a Don't Believe A Word a legismertebb. Forradalmit alkottak azzal is, hogy elsők között teremtettek kapcsolatot a népzene és a rockzene között: a Whiskey in the Jar eredetije például egy ír népdal volt, még a 17. századból. 1976-as Jailbreak című albumuk, és az azt követő lemezek hatalmas sikert arattak nem csak Írországban, hanem az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában is. A legnépszerűbbek talán a ’80-as évek elején voltak, így szinte a csúcson hagyták abba 1984-ben, amikor feloszlásuk előtti utolsó koncertjüket adták.

A Thin Lizzy meghatározó egyénisége az énekes-basszusgitáros, egyben fő dalszerző Phil Lynott volt – ezen még az a tény sem változtat, hogy ifjúkorában többek között Gary Moore is megfordult a bandában, és mind dalszerzőként,mind gitárosként nyomot hagyott a Thin Lizzy életművében. Az 1949-ben született Lynott édesanyja ír, édesapja afro-guyanai származású volt. Viharos gyermekkora és a családi konfliktusok mind-mind visszaköszönnek dalszövegeiben - Phil igazi költő volt, így a szövegek más szerzeményeivel együtt még verseskötetként is megjelentek.

Az utolsó években Lynott szenvedélyei rabjává vált, és ez vezetett 1986-os halálához - mindössze 36 éves volt. Részben édesanyjának köszönhetően azonban emléke máig nem merül feledésbe: 2005-ben leplezték le életnagyságú bronzszobrát egykori lakhelyén, Dublinban, és életét ma már több regény, film és kiállítás is feldolgozza. Több világhírű zenekar, például a Metallica (Whiskey in the Jar), a Smashing Pumpkins (Dancing in the Moonlight) és a Mastodon (Emerald) is tiszteletét fejezte ki egy-egy Thin Lizzy dal feldolgozásával,.

Phil emléke persze elsősorban zenéjén keresztül él tovább, hiszen bár több mint 25 év telt el az eredeti együttes feloszlása és Phil halála óta, a Thin Lizzy neve még mindig ismerősen cseng a rockzene kedvelői számára. Éppen az emlék megőrzésének vágya vezetett oda, hogy 1996-ban ismét koncertezni kezdett a zenekar. A felállást jelenleg Phil egykori zenésztársai (Scott Gorham gitáros, Brian Downey dobos és Darren Wharton billentyűs) valamint Damon Johnson gitáros, Marco Mendoza basszusgitáros (Whitesnake, Ted Nugent) és Ricky Warwick (The Almighty) énekes-gitáros alkotja.

Bár az új felállás az elmúlt bő egy évtizedben a világ számos pontján koncertezett, a magyarországi rajongóknak egészen 2012-ig kellett várni ahhoz, hogy élőben is hallhassák a Lizzy korszakalkotó dalait. Az aktuális felállás remekül idézi meg az együttes legnagyobb pillanatait – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a sok év tervezgetés után idén kezdődött meg egy teljesen új album rögzítése is. Scott Gorham gitáros szerint ugyan tisztában vannak egy ilyen vállalkozás kockázataival, de a közönség irányából megfogalmazódott erős és egyértelmű igény, az aktuális felállás összhangja, s végül, de nem utolsó sorban Ricky Warwick zseniális szövegírói képessége egyértelművé tette, hogy időszerű és lehetséges egy új Thin Lizzy album elkészítése.

Mindettől függetlenül a magyarországi rajongók minden bizonnyal azt kapják majd november 13-án a Pecsában, amire már évtizedek óta várnak: belevaló, lendületes hard rockot a Thin Lizzy legnagyobb slágereinek formájában. Igazi időutazás lesz ez az ikergitáros rockzene hőskorába, amikor a farmerdzseki, a hosszú haj és a széles terpesz a rock and roll kötelező kelléke volt. A csapat egyik 2011-es koncertjét akár már most megtekinthetjük kedvcsinálónak.. Jegyek már kaphatók!



a Concerto Music bemutatja:
2012. november 13., kedd 19 óra
Budapest, Pecsa Music Hall
Belépő: 6900 Ft., november 1-től 7900 Ft.
Jegyek kaphatók országszerte a Ticketportal (www.ticketportal.hu) és a Ticket Express (www.tex.hu) hálózatában, valamint a Hammer Zenebarlangban, a Headbangerben és a CD Pincében, továbbá a www.concerto.hu weboldalon.

Kapcsolódó weboldalak: