2012. szeptember 12.

Vágtázó Csodaszarvas: Világzengetés Dresch Mihállyal a Dürer Kertben

Világzengetés: Ősök Ünnepe. Ez a címe a Vágtázó Csodaszarvas soron következő, rendhagyó koncertjének, melyre október 6-án, a Dürer Kertben kerül sor. A magyar népzene legősibb rétegeit életre keltő zenekar ezúttal különleges vendégekkel áll színpadra: a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze és Liszt Ferenc-díjas Dresch Mihály, a különleges hegedűjén játszó Lantos Zoltán, valamint a marokkói duda németországi mestere, Thomas Gundermann is közreműködik.


A 2005-ben alapított Vágtázó Csodaszarvas koncertjein ősi energiák szabadulnak fel. Fergeteges ritmusok, varázslatos, keleties dallamvilág jellemzi a Grandpierre Atilla által életre hívott együttes zenéjét - ilyen lehetett az eurázsiai síkság lovasnépeinek zenéje is. Mindez egyedülálló, hipnotizáló előadásmódban vár a koncertlátogatóra; olyan felfogásban, amely a zenét nem annyira művészetnek fogja fel, mint inkább valóságként, és egy teljesebb világ küldötteként, mágikus erejű valóságként jeleníti meg. Az első két lemezével aranylemezes (s talán hamarosan platinalemezes) státuszt kiérdemlő együttes Napkapu című dalának egyik koncertfelvétele itt látható:


Minden idők legeredetibb, legkülönösebb, legkatartikusabb magyar népzenét felelevenítő zenekara október 6-án egyedülálló estet ad olyan zenészekkel muzsikálva együtt, mint a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze és Liszt Ferenc-díjas Dresch Mihály, a különleges, a számára készült 5+16 húros hegedűn (tarangini) álomszerű hangzásokat elővarázsoló, Artisjus-díjas és Arany-Érdemkeresztes Lantos Zoltán, valamint a legendás Embryo és Scarazula zenekarokból ismert Thomas Gundermann, aki marokkói dudán játszik.

A Vágtázó Csodaszarvas koncertje előtt különleges dobfelszereléseken, állatbőrös dobokon, gitáron, kavalokon, furulyákon, didgeridoon, nagybőgőn, dorombon, csörgőkön szól majd a BaRaKa zenéje, akik a Táltos idő kerekén és Vérrel pecsételve című lemezeikről adnak ízelítőt. Az est különleges, spirituális élményéhez a ráhangolódást Paulinyi Tamás, a Szintézis Szabadegyetem igazgatója, kitűnő előadója, költő, író és parapszichológus adja „Utak a kozmikus tudathoz” című előadásával.

Minden feltétel adott, hogy a Világzengetés a főváros egyik leghangulatosabb alternatív koncerttermében, a Dürer Kertben igazi katartikus élményt nyújtson: az ősi hangszerek, ritmusok és hangzások a zene varázserejével megtisztító érzésviharokon át megnyitják az átjárót egy teljesebb világba.

Világzengetés – Ősök ünnepe
2012. október 6., szombat 19 óra
Budapest, Dürer Kert
Vágtázó Csodaszarvas, BaRaKa koncertek
Belépő: elővételben 1400 Ft, a helyszínen 1900 Ft.
Jegyek kaphatók a Ticketportal országos hálózatában, a helyszínen, a Wave-ben, a CP Pincében és a Zenelaborban.
Részletes program:
19:00-20:00 Paulinyi Tamás előadása: Utak a kozmikus tudathoz
20:00-20:40 a BaRaKa zenekar koncertje
21:00 - 23:00 Vágtázó Csodaszarvas [közreműködik Dresch Mihály (szaxofon), Thomas Gundermann (marokkói duda, Németország) és Lantos Zoltán (elektromos hegedű)]
23:00 után DJ Ozsee

Kapcsolódó weboldalak: