2012. november 12.

Steve Lukather: új szólólemezzel Budapesten a Toto gitárosa


Hetedik saját lemezét a Pecsában mutatja be az ötszörös Grammy-díjas előadó

Januárban jelenik meg Steve Lukather hetedik szólóalbuma, mely a Transition, vagyis Átmenet címet kapta. Az ötszörös Grammy-díjas előadó a számos korábbi szereplés után az új albumot is személyesen mutatja be Budapesten: 2013. április 7-én a Pecsa Music Hallban lép fel, saját zenekara élén.

Majd' négy évtizedes karrierje során Steve Lukather számtalan neves zenésszel került kapcsolatba, de úgy tűnik, a 2012-es évben is sikerült újabb élményekkel bővíteni a karriert: idén ugyanis - a G3 tagjaként - Joe Satrianival és Steve Vai-jal, illetve Ringo Starr oldalán is turnézott a Toto alapító gitárosa. “Őszintén szólva a Ringóval, Satrianival és Vai-jal közös zenélés, és a Totóval lezajlott turné mind hozzájárult ahhoz, hogy ez legyen életem eddigi legjobb éve. – mondta el Lukather. - Ringo meghívása olyan volt számomra, mintha egy gyermekkori álmom válna valóra. A Beatles-nek köszönhetően kezdtem el zenélni, most pedig az ő dalaikat játszhattam, miközben a hátam mögött Ringo dobol.. hihetetlen érzés! Ringo egy bölcs, humoros és szívélyes ember.”

A Transition című új szólólemez ebben az intenzív időszakban, összesen 10 hónap alatt került rögzítésre, abban a néhány szünetben, melyet Lukather 2012-es éve engedett. Első szólólemezét még 1988-ban készítette, s most, a hetedik lemez kapcsán így nyilatkozott: „Szeretném azt mondani, hogy ez a legjobb album, amit valaha csináltam, de ez közhelyes lenne. Mindenesetre azt gondolom, hogy sikerült azonosítanom azt az irányt, amerre szeretnék továbblépni, úgyhogy mondhatom azt: a Transition a lehető legjobban mutatja meg, hogy ki vagyok én 2012-ben.”

Steve azt is elmondta, hogy a lemezfelvételt a festészethez hasonlítja, és a Transition révén egy nagy, csodaszép albumot akart elkészíteni, amelyik számos finom részletet és színt, árnyalatot tartalmaz. Éppen ilyenek a kedvenc albumai is, mint a Sgt. Pepper's a Beatles-től, a Pink Floyd Dark Side Of The Moonja, az Electric Ladyland Jimi Hendrixtől vagy a Goodbye Yellow Brick Road Elton Johntól.

Nemcsak a hangzás, de a kivitelezés terén is magasra tette a mércét: a lemez készítésében első kategóriás zenészbarátok vettek részt, úgy mint Phil Collen a Def Leppardból, világhírű basszusgitárosok Lee Sklar, Nathan East, John Pearce és Tal Wilkenfeld személyében, és olyan dobosok mint Gregg Bissonette, Chad Smith a Red Hot Chili Peppersből vagy Tos Panos. Lukather régi billentyűs és egyben társszerző/koproducer barátja, C.J. Vanston is közreműködött, csak úgy mint az élőzenekar tagjaiként Steve Weingart, Renee Jones és Eric Valentine.

Az ötszörös Grammy-díjas és Musicians Hall of Fame tag Lukather számos további gitáros világsztárral dolgozott már együtt: Eddie Van Halen, Robben Ford, Lee Ritenour, Larry Carlton, Slash, Zakk Wylde, Jeff Beck, Eric Clapton, Carlos Santana és Joe Bonamassa is köztük van. David Paich-kel közösen sikerrel vezeti a platinalemezes Toto zenekart immár 35 éve, és játszott Michael Jackson, Warren Zevon, Aretha Franklin, Stevie Nicks, Don Henley, Miler Davis és Roger Waters lemezein is.

Az elmúlt évtizedben Lukathert számos sorsfordító próba elé állította az élet: válóper, édesanyja halála és üzleti viták fojtották el a zenélésben rejlő örömét – azt a szenvedélyt, mely hétéves kora óta fűtötte, mióta először látta a Beatles-t Ed Sullivan tv-show-jában, San Fernadno Valley-i otthonukban. Ma a gitármágus újra boldog, egészséges és ismét megtalálta múzsáját, így az új album kreativitása csúcsán, rengeteg új élmény után készült el. “A Transition fordulópontot jelent az életemben – mondta el Lukather – a dalszerzés közben visszatekintettem mindarra, ami az elmúlt években történt velem – az emberekre, akiket elvesztettem, a súlyos és nehéz tapasztalatokra melyek értek, és hogy mennyire időszerű volt már mindezt összefogni és megpróbálni túllépni rajtuk, hiszen csak egyetlen életünk van, így abból kell kihoznunk a legtöbbet.”

Az új album kapcsán Steve márciusban indul európai turnéra, a magyar fővárosba pedig visszatérő vendégként érkezik, hiszen nemcsak a Totóval és egyéb zenekarokkal, de szólóban is többször járt már hazánkban: 2011-ben két alkalommal, és 2009-ben is telt ház előtt játszott. Legközelebb április 7-én érkezik, s ezúttal a Pecsa Music Hallban lép majd fel. Jegyek már kaphatók!

a Livesounds bemutatja:
2013. április 7., vasárnap 20 óra
Budapest, Pecsa Music Hall
Steve Lukather koncert
Belépő: állójegy: 6900 Ft, márc. 7-től 7500 Ft. ülőjegy: 8500 Ft.
Jegyek válthatók a Ticketportal és a TEX országos hálózatában, valamint a Headbangerben, a CD Pincében, a Lemezkuckóban és a Hammer Zeneberlangban, a helyszínen és a livesound.hu weboldalon.

Kapcsolódó weboldalak: