2013. március 6.

Riverside: lengyel progresszív mesterek az A38 Hajón

Mesteri új albumot adott ki januárban a lengyel progresszív rockzene világszerte elismert képviselője, a Riverside. A Shrine Of New Generation Slaves című lemez a modern piacgazdaság dolgozóinak szabadságvágyát mutatja be, méghozzá egyszerre andalgó, érzelmes és zeneileg kifinomult módon. Az új dalokat élőben május 23-án hallgathatjuk majd meg, a budapesti A38 Hajó színpadán.


Új magasságokba röpítheti Lengyelország legismertebb progresszív rockzenekarát ötödik stúdióalbuma, a Shrine Of New Generation Slaves. A Riverside új lemezének érzelmes, és néhol komor hangulatú dalai ismerősen csenghetnek az olyan technikás zenekarok kedvelőinek, mint a Tool, a Porcupine Tree vagy az Opeth. A nagy példaképekhez hasonlóan a Riverside is mesteri szintre fejlesztette a kiemelkedő hangszeres tudással előadott, és az érzelmeket sem nélkülöző dalok írását. A korábban kiadott Reality Dream trilógia lemezei a friss lemezzel együttesen helyezik rá a lengyel csapatot az európai progresszív zene térképére – ismertté válásukban az is segített, hogy korábban a Dream Theater oldalán járták be a kontinens országait. Legnagyobb sikerüket persze hazai pályán aratják: Anno Domini High Definition című előző lemezük első helyen nyitott a lengyel slágerlistákon, 2011-ben pedig több mint félmillió ember előtt játszottak a lengyel Woodstock Fesztivál nagyszínpadán.

Az új lemez készítésére az együttes szinte a teljes 2012-es évet felhasználta. A 50 perces kiadvány (melynek nevéből a kezdőbetűk összeolvasásával a SONGS, azaz „dalok” kifejezést kapjuk) összesen 8 remekbe szabott Riverside dalt tartalmaz, melyek nemcsak a zenekar továbbfejlesztett, modern megközelítésű új karakterét adják vissza, hanem a jazz és a hagyományos rockzene momentumszerű jellemzőinek beemelésével igazán izgalmas hallgatnivalót kínálnak. Ebbe az irányba hat az is, hogy az új szerzemények talán kevésbé összetettek, mint a korábbiak, ami nem jelenti azt, hogy kevésbé lennének progresszívek. A Celebrity Touch című dalhoz készült videót itt láthatjuk:


A zenekar énekes-basszusgitárosa, Mariusz Duda elmondása szerint a SONGS elkészítésekor az volt a céljuk, hogy – elsősorban maguknak is – bebizonyítsák: képesek még meglepetést okozni, és egy olyan lemezt készíteni, mely mind a zene, mind a szövegek terén pontosan bemutatja a zenekart. „Szerettünk volna egy új, érettebb korszakot nyitni, ismét a dallamokra és az ösztönös rockzenei hangzásra koncentrálni. A cím rövidítésével való játék talán erőltetettnek tűnhet, ugyanakkor remekül adja vissza azt, hogy mi volt a célunk.”

Hangulatát tekintve a lemez éppen úgy egy erősen önelemző felvétel, mint a korábbiak, koncepciója pedig a (teljes) címből is jól kiolvasható. Duda elmondása szerint a - borítóján mozgólépcsőn álló sötét alakokat ábrázoló - Shrine Of New Generation Slaves (Az új generációs rabszolgák szentélye) a modern kapitalizmus átlagemberének mindennapi érzéseiről szól. „Arról, amit barátainktól és a hozzánk közel állóktól nap mint nap hallunk: hogy mennyire boldogtalanok, mennyire utálják a munkájukat, és hogy szinte semmi másra nem marad idejük. Az idő repül, ők pedig rabszolgának érzik magukat. Jó ötletnek éreztük, hogy írjunk erről az „új generációs rabszolgaságról”, amely miatt az emberek látszólag nem tudják irányítani saját életüket.”

A Riverside új albuma január 21-én jelent meg, és máris remek visszajelzéseket kapott. Az albumhoz kapcsolódó turné során Észak-Amerikát és Európát is bejárja a zenekar, Budapestre pedig május 23-án érkeznek, ahol az A38 Hajón játszanak majd. Jegyek már kaphatók!

a Livesounds bemutatja: New Generation Tour
2013. május 23., csütörtök 20 óra
Budapest, A38 Hajó
Riverside koncert
Belépő: 5900 Ft
Jegyek válthatók a Ticketportal és a TEX országos hálózatában, valamint a Headbangerben, a CD Pincében, a Lemezkuckóban és a Hammer Zeneberlangban, a helyszínen és a livesound.hu weboldalon.

Kapcsolódó weboldalak: