2013. április 30.

Kilimanjaro Darkjazz Ensemble: atmoszférikus és sötét jazz zene az Akváriumban

Lassan kavargó, képzelt és valódi filmekhez, szürreális élményekhez komponált zenét kínál május 5-ei koncertjén a holland jazz zenekar, a The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble. A finom elektronikával és sejtelmes női énekkel felkavart, experimentális produkciót a zenészek The Mount Fuji Doomjazz Corporation nevű mellékprojektjének produkciója előzi majd meg, mely talán még a főzenekarnál is elborultabb, jazz/drone/doom háttérzajt ígér az Akvárium Klubban.


A The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble (TKDE) 2000-ben egy olyan projektként indult, amelyben régi némafilmekhez komponáltak új aláfestő zenét. Jason Köhnen és Gideon Kiers, az utrechti művészeti főiskola növendékei audiovizuális képességeiket ötvözve törekedtek arra, hogy újraértelmezzenek olyan klasszikus filmeket, mint F.W. Murnau (Nosferatu) és F. Langs (Metropolis) alkotásai.

2004-ben az angol harsonás, Hilary Jeffery és a svájci csellós, Nina Hitz csatlakozott a TKDE-hez, hogy rögzítsék a formáció azonos nevű debütáló nagylemezét, amely 2006 májusában látott napvilágot a Planet Mu Records gondozásában. A lemez megjelenését követő turné során Eelco Bosman és a párizsi vokalista Charlotte Cegarra is beszállt a csapatba, amely így szextetté bővült. 2008 óta a londoni hegedűs, Sadie Anderson színesíti a színpadi hangzást. Az együttes egyik friss felvétele itt látható:



2007 óta Hollandia a TKDE bázisa, és a zenekar tagjai közelebb költöztek egymáshoz, megkönnyítve a dalszerzést és a produceri munkálatokat. A TKDE mellett szárba szökkent egy másik projekt is: a The Mount Fuji Doomjazz Corporation, egy TDKE tagokat és alkalmi vendégzenészeket magába tömörítő élő improvizációra épülő jazz/drone/doom formáció.

A zenekarban rejlő óriási lehetőségeknek köszönhetően nehéz a TKDE hangzását egyetlen kompozícióban megragadni. A projekt különböző zenei stílusokban mélyed el attól függően, hogy épp mely tagok működnek együtt.

A TKDE élő fellépésein hatásosan ötvözik az analóg és digitális elemeket. A hagyományos hangszerelés (cselló, harsona, hegedű, ütősök, gitár, basszus és vokál) a meglévő, vagy saját fejlesztésű szoftverrel folyamatosan változó és mutáló ötvözetet alkotva szerves és elektronikus performansszá áll össze, vizuális elemekkel erősítve, amelyek tovább fokozzák a zenei összhatást.

a fucktothemusic és a Negative Art Prod. bemutatja:
2013. május 5., vasárnap 20 óra
Budapest, Akvárium Klub
The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, The Mount Fuji Doomjazz Corporaiton koncertek
Belépő:  2.500 Ft
Jegyek kaphatók: CD Pince, Akvárium, Wave

Kapcsolódó weboldalak: