2013. május 31.

Krisiun koncert júliusban

Extrém baráti jegyárral rohamoz július 5-én a brazil death metal egyes számú csapata, a Krisiun. A Club 202-ben tartandó koncerten két hazai csapat is szerepel: a debreceni Angerseed és a budapesti Kill With Hate, mely a Wacken Metal Battle nevű tehetségkutató friss győzteseként hamarosan a világ egyik legnagyobb metal fesztiválján, a Wacken Open Airen is színpadra állhat.


A 2011-es Metalfest után ezúttal ismét klubkoncerten láthatjuk a Krisiun zenekart. Legutóbbi, The Great Execution című albumuk két éve jelent meg, és ez volt a 23 éve működő együttes nyolcadik stúdiólemeze. Az album mutat néhány lényegi változást a korábbi kiadványokhoz képest, de alapjaiban véve magabiztosan hozza azokat az elemeket, amelyek a csapat régi rajongóinak, vagyis a régisulis, nyers death metal kedvelőinek fontosak lehetnek. A kőkemény és gyors alapokat éles tempóváltások, és néhány talán nem várt megoldás: torzítatlan gitárhangok és olyan különleges motívumok színesítik, mint például egy kis flamenco zene, vagy éppen a legendás veterán hc/punk zenekar, a Ratos del Porao énekesének vendégszereplése.

Bár a lemez már több mint egy éve megjelent, a nyitódalhoz készült videót csak tavaly decemberben tette közé a banda. A The Will To Potency felvételeinek készítésében Tommy Jones segédkezett rendezőként és producerként. Eredetileg egy turnéfelvételt akartak készíteni a koncertek alatt, de a klip anyag végül az utolsó fellépés előtt, két turnéállomás között készült el: a klipet ugyanis az Új-mexikói sivatag közepén, az országút mellett rögzítették, alig két óra alatt. A be nem tervezett akció a mexikói határőrség figyelmét is felkeltette, de amikor a kiszálló egység megállapította, hogy zenészek semmi illegálisban nem sántikálnak, végül csak a telefonjukkal örökítették meg a nem mindennapi látványosságot.


Az efféle ad hoc megoldások mellett a Krisiun - korához méltóan - egyébként is ragaszkodik azokhoz a hagyományos felvételi technikákhoz, amelyek megítélésük szerint igazán élővé és intenzívvé tehetik egy stúdióalbum megszólalását. Ennek köszönhetően legutóbbi lemezüket is hagyományos, analóg felszereléssel rögzítették, méghozzá a németországi Stage One Stúdióban. A borítót egy japán képzőművész, Toshihiro Egawa készítette, akinek a munkáival többek között a Suicide Silence, a Heaven Shall Burn, a Devourment és a Dying Fetus borítóin is találkozhattunk.

A brazil csapat egy észak-amerikai kör után érkezik majd Európába, ahol néhány fesztiválon is játszik majd, szeptemberben pedig ott lesz a világ egyik legnagyobb metal zenei eseményén, a braziliai Rock In Rio-n is, többek között az Iron Maiden, a Metallica és a Slayer társaságában.

A budapesti koncerten két hazai csapat is színpadra áll. A műfaj számos nagyágyúja - így a Cannibal Corpse, az Origin vagy épp a Black Dahlia Murder - előtt is játszó budapesti Kill With Hate kompromisszumok nélküli death metalja legutóbb a Wacken Metal Battle hazai tehetségkutatóján bizonyított, és a begyűjtött első helyezésnek köszönhetően az együttes felléphet a németországi Wacken Open Air fesztiválon is. Voices Of Obliberation című lemezük nemrég jelent meg, világszerte a kanadai PRC Music gondozásában. A másik hazai fellépő a 2007-ben alakult debreceni Angerseed lesz, mely egyenes és lényegre törő, de a komplexebb zenei megoldásokat sem nélkülöző death metalt szállít.

A nyári uborkaszezonban ritkaság számba megy majd a július 5-ei extrém metal est, melyre szinte szemtelenül olcsón lehet jegyeket vásárolni, hiszen elővételben 1500 forint, a helyszínen pedig 2000 forint lesz a tarifa.

A Concerto Music bemutatja: Krisiun European Summer Tour 2013
2013. július 5., péntek 18 óra
Budapest, Club 202
Krisiun, Kill With Hate, Angerseed koncertek
Belépő: elővételben 1500 Ft, a helyszínen 2000 Ft.
Jegyek kaphatók: Kapható a CD Pince, Hammer és Headbanger lemezboltokban, a Ticket Expressz és Ticketportal hálózatában, valamint utánvéttel a www.concerto.hu oldalon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.concerto.hu
http://www.krisiun.com.br