2013. november 21.

Pro-Pain, Action: hardcore metal legendák a Dürer Kertben

Az amerikaiak és Szaszáék is új lemezüket mutatják be december 1-jén

Keménykötésű hardcore és metal zenekarok ütköznek december 1-jén a Dürer Kert színpadán: a műfaján belül legendának számító amerikai csapat, a Pro-Pain új albumával téri vissza, akárcsak a hazai Action, mely 11 év hallgatás után adta ki Pokolból című új nagylemezét. Az este folyamán a svájci Soulline, a francia Zuul FX és a szekszárdi Don Gatto is játszik.

Az 1991-ben alakult Pro-Pain az egyik legismertebb képviselője azoknak hardcore-metal zenekaroknak, melyeket elsősorban kertelés nélküli, közvetlen és nyers hangulatukról ismerhetünk meg - a szövegeket és magát a zenét is ideértve. Az énekes-basszeros Gary Meskil köré épülő zenekar úttörő jelentőségű debütáló albuma a Taste Of Freedom volt, és az elmúlt két évtizedben világszerte számos rajongó tiszteletét érdemelték ki. Minden albumuk mintaképe az intenzív, inspiráló, őszinte és megalkuvásmentes zenének.

Nem véletlenül hívják sokan bunkó hc-nek a stílust, mely a hétköznapokba belefásult hallgatót valósággal arcul csapva teszi közé a társadalom és a világ rendjével kapcsolatos fenntartásait. Tény ami tény: Meskil és csapata nagy gyakorlattal rendelkezik abban, hogy tüske legyen az aktuális döntéshozók szemében. Politikai és zenei értelemben is idealista, megalkuvást nem tűrő világnézeteik szinte minden lemezükön visszaköszönnek, már az albumcímekben is: a Foul Taste Of Freedom (A szabadság rossz íze), a The Truth Hurts (Az igazság fáj) és a Contents Under Pressure (szabadon: Túlnyomás alatti tartalom) is magáért beszél.

November végén megjelenő, 14. sorlemezük címe The Final Revolution, s az ígéretek szerint csapat régi formáját hozza a korongon. Meskil elmondása szerint „a zene meglehetősen sötét, a dalok tempója és sodrása pedig felidézi hagyományos Pro-Pain stílust, szemben a 2012-es Straight To The Dome kissé thrash-es megközelítésével. - A dalokat egytől egyik Meskil írta floridai otthonában. - Ez volt az első olyan album a kilencvenes évek óta, amelyhez egymagam írtam meg mindent. A lemez ritka dühösre sikerült, és egy Pro-Pain albumnak éppen ilyennek kell lennie, úgyhogy sikeresen teljesítettem a küldetést!” A Deathwish című új videó pár napja debütált:


A 12 dal szövegei Gary saját élettapasztalatain, élményein alapszanak. „Nagy figyelemmel szemlélem a világ történéseit, az események irányát, s a saját betöltött szerepemet is. Jellemzően az átlagember helyzetéről énekelek, de manapság már nem próbálok prédikálni. Ha az ember azt szeretné, hogy mások tiszteletben tartsák nézeteit, neki is meg kell adnia ezt a tiszteletet az ellentétes állásponton lévőknek.”

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a december 1-jén, a Dürer Kertben megrendezésre kerülő koncertnek voltaképpen két fő fellépője is lesz, hiszen a sok év után visszatérő amerikaiak előtt a műfaj egyik hazai legendája, az Action is feltűnik. A Sex Action egyik utódzenekaraként 1994-ben alakult banda arcbamászó, feszítős, ipari hatású hardcore metalt játszott. Első lemezük az Összeomlás volt, majd 2002-ben jelent meg a A fehér és a Zöld című album, és újabb 11 év elteltével most ismét nagylemezzel térnek vissza: a Pokolból egy hiteles, kemény, néhol kifejezetten zúzós darab lett. A Piros című dal videóját itt láthatjuk:Fellép még a indusztriális thrash-death metalt játszó francia Zuul FX, valamint az Amorphis, az In Flames, a Dark Tranquillity és az Opeth vonalán haladó svájci dallamos death metal csapat, a Soulline. A hazai vonalat erősíti a szekszárdi Don Gatto, akik saját bevallásuk szerint chainsaw hardcore-t játszanak, „keményen és egyszerűen, de legalább rövid ideig". A Dürer Kertben várható hangulatot remekül adja vissza a Balls To The Wall című dalukhoz készült videó is: 


a Hammer Concerts bemutatja: The Final Revolution Tour
2013. december 1., vasárnap 18 óra
Budapest, Dürer Kert
Pro-Pain, Action, Don Gatto, Zuul Fx, Soulline koncertek
Belépő elővételben: 3799 Ft, a helyszínen és a Ticketportal hálózatában 3999 Ft
Elővételi kedvezmény a metalshop.hu-n! Rendeld meg a jegy mellé az új Pro-Pain vagy Action CD-t 500 forint kedvezménnyel!

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.hammerworld.hu
http://www.pro-pain.com/

https://www.facebook.com/hammerconcerts
https://www.facebook.com/actionzenekar
https://www.facebook.com/events/1425370054344032/