2013. november 29.

Wisdom of Crowds: új zenekarával érkezik Budapestre a Katatonia énekese

Új projektzenekarával látogat Budapestre a Katatonia énekese, Jonas Renkse és a Pineapple Thief alapítója, Bruce Soord. A formáció idén nyáron Wisdom of Crowds néven adott ki nagylemezt, melyet a londoni bemutató után egy exkluzív európai turnén is meghallgathatnak a szerencsések: Budapesten a Dürer Kert kistermében játszik majd a zenekar december 13-án, a hazai Kaldera felvezetését követően.

Jó évet zár a Katatonia: 2012-ben megjelent kilencedik albumuk, a Dead End Kings a svéd zenekar eddigi legsikeresebb kiadványának bizonyult. Ehhez kapcsolódóan készítették el idén a Dethroned And Uncrowned című lemezt, mely lényegét tekintve a tavalyi album áthangszerelt, művészibb, kifinomultabb változata: a dalok zongora, akusztikus gitár, különböző ütősök és más fúvós ill. vonós hangszerek bevonásával szólalnak meg, valamint Jonas Renkse összetéveszthetetlenül dallamos és szomorú énekével.

Az új lemez az eddigi kiadójuk, a Peaceville Records progresszív testvérkiadójánál, a Kscope Musicnál jelent meg, mely többek között Steven Wilson, a Porcupine Tree, az Ulver, az Anathema, a Blackfield és a No-Man egyes lemezeit is gondozza. Ennél a kiadónál tevékenykedik a Pineapple Thief zenekar is, melyet Bruce Soord énekes-gitáros billentyűs alapított még 1999-ben, az angliai Somersetben. Az indie és progresszív rock vonásokat mutató együttes az idei év első felében sikerrel turnézott Európában, a legutóbbi, All The Wars című legutóbbi albumát bemutatva. A zenekart idén az év együttesének is jelölték a Progrock Awardson, és bár ezt az elismerést végül nem gyűjtötték be, a sikeres koncertek és a lemez kapcsán érkezett remek kritikai visszajelzések biztosan pozitívvá teszik az idei év mérlegét.

Valószínűleg a közös kiadó is közrejátszott abban, hogy a két zenekarvezető létrehozta a Wisdom Of Crowds projektet. A dalokat eredetileg Soord írta, aki a kezdetektől Renkse hangját képzelte a zene mellé. Jonas vállalta a felkérést, és bár mindkettejük fő zenekara sikeres és elfoglalt korszakát éli, végül sikerült alkalmat találniuk a közös munkára.

Az együttműködésből egy komplett nagylemez is összeállt, melyet idén nyáron, a Kscope kiadó öt éves fennállását ünneplő koncerten mutattak be Londonban. Kézenfekvő a kérdés, hogy vajon milyen zenét csinál közösen egy brit indie-prog-rock zenekar kreatív elméje és a svéd egyes számú depresszív rock metal zenekar magába szálló, érzelmes énekese? A debütáláson elhangzott Radio Star felvételének meghallgatásával választ kaphatunk e kérdésre:


A bemutatkozó koncert után a formáció önálló turnét jelentett be, mely a magyarországi rajongóknak is kedvez. Renkse és Soord a Pineapple Thief billentyűsével, Steve Kitch-csel indul útra, és velük tart a kiváló session dobos, Daniel Osborne (Biffy Clyro, Paramore) is. Budapesten december 13-án, a Dürer Kertben lépnek fel, s a koncertre összesen 200 darab belépőt adnak ki az este szervezői. Az este folyamán a Turbo-énekes Tanka Balázs és Kovács Bence által alapított Kaldera koncertjét is hallhatjuk majd.

A Horizon Music és a Negative Art bemutatja:
2013. december 13., péntek 19 óra
Budapest, Dürer Kert
Wisdom Of Crowds, Kaldera koncertek
Belépő: 4000 Ft. Limitált 200 fős belépés
Jegyek kaphatók: Dürer Kert, CD Pince, Wave, Metro-Nóm, Tex, Ticketportal

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.kscopemusic.com/wisdomofcrowds/
https://www.facebook.com/kalderazenekar
https://www.facebook.com/negativeartprod
https://www.facebook.com/events/124667111036909/