2014. szeptember 16.

Crucified Barbara: vad svéd rockerlányok a Dürer Kertben

A Crucified Barbara tagjai a legkevésbé sem próbálnak megfelelni a nemi sztereotípiáknak: az 1998-ban alakult svéd zenekart négy olyan nő alkotja, akiknek egyáltalán nem okoz gondot kiállni a tombolásra éhes közönség elé, és jóféle rock and rollal ellátni a bajukat. Hazai bemutatkozásukra október 1-jén kerül sor a Dürer Kertben, ahol a dán Supercharger és a szintén svéd Junkstars után lépnek színpadra.

A Crucified Barbara eredetileg punkzenekarnak indult, a nevük pedig a dániai Roskilde Fesztiválon született meg: ekkor találtak ugyanis az erdőben egy guminőt (Svédországban általánosan Barbarának hívják ezeket a babákat), amit valaki nem átallott kiszögezni egy feszületre. Az Ida Evileye basszusgitáros (mellesleg a Meshuggah dobos Tomas Haake felesége) és Klara Force gitáros által alapított zenekar később a hard rock irányába fordult, ám a dalokban a továbbra is felfedezhetők punk, vagy akár pop és thrash metal hatások is. A zabolátlan temperamentum mindenesetre a mai napig nem hagyta el őket; ez jól látszik a 2012-es Rock Me Like The Devil című videóban is:


A harmincas éveik elején járó csajok közös bandája az elmúlt évtizedben kezdett igazán befutni: In Distortion We Trust című debütáló lemezük csak 2005-ben jelent meg, de akkor rögtön a svéd listák 8. helyéig jutott. Ezután négy teljes évig rótták a köröket Európában, többek között a Motörhead, a Sepultura, az In Flames és Doro oldalán, a végén pedig még Ausztráliába és a Download Fesztiválra is eljutottak. A második, 'Til Death Do Us Party című album 2009-ben jött ki, majd egy évvel később ők képviselték Svédországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol egészen az elődöntőig jutottak.

A 2012-es The Midnight Chase című lemezt idén szeptemberben követte a negyedik, In The Red című kiadványuk. A lemez a korábbiakhoz hasonlóan igazán dögös anyagra sikeredett, de a sok zúzás közé befértek komolyabb mondanivalóval bíró dalok is. Ezek közé tartozik a To Kill A Man, melynek címét természetesen nem szó szerint kell érteni: a komor hangulatú szerzeménnyel azt a frusztrációt és állandó félelmet akarták bemutatni, amivel a zaklatásnak és erőszaknak kitett nőknek nap mint nap szembe kell nézniük:


A headliner turnéra a svédek két vendégzenekart hívtak meg. A dán Supercharger kiváló koncertzenekar, mely az erőteljes gitárszólamokat zongora és hammond orgona betétekkel díszíti, és nyers, whiskey-szagú énekkel teszi őket igazi rocknótákká. A szintén fellépő Junkstars Stockholmból érkezik: a 2012-ben az év feltörekvő csapatai, idén pedig a legjobb koncertbandák közé nevezett trió jó érzékkel gyúrja össze a Hellacopters, a Ramones és a Backyard Babies legjobb pillanatait. Az alig két éve működő csapat második, French Hot Dog című lemeze idén jelent meg, Go To Hell című videójuk pedig itt látható:


a Concerto Music bemutatja: In the Red European Tour
2014. október 1., szerda 19 óra
Budapest, Dürer Kert
Crucified Barbara, Supercharger, Junkstars koncertek
Belépő: elővételben rockboltokban és a www.concerto.hu oldalon 2000 Ft, jegyértékesítő hálózatokban és a koncert napján 3000 Ft.
Jegyek kaphatók a Ticketportal és a Ticket Expressz hálózatában,a CD Pince, Hammer Zenebarlang, Headbanger üzletekben, valamint a Club 202-ben és www.concerto.hu oldalon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.concerto.hu/
http://www.crucifiedbarbara.com/
http://www.supercharger.dk/
http://www.junkstarsofficial.com/

https://www.facebook.com/concertoconcerts
https://www.facebook.com/events/452432644891334/