2014. december 22.

Michael Angelo Batio: ismét Budapesten a duplagitáros zseni

Február 3-án újra Budapesten üdvözölhetjük a különleges duplagitárjáról és rendkívüli zenészi kvalitásairól ismert Michael Angelo Batiót, aki Intermezzo című friss albumával, valamint ismert zenészeket felvonultató együttesével érkezik a Pecsa Music Caféba.

Michael Angelo Batio utoljára 2012-ben járt Budapesten, és igen eseménydús két évet tudhat maga mögött. 2014-ben a Dean Guitars két limitált példányszámos, egyedi kialakítású gitárt is kiadott Batio neve alatt: ez egyik egy „Speed Of Light” névre hallgató signature gitár, a másik pedig egy héthúros hangszer, mely a „MAB 7 Warrior” nevet kapta, a rajta látható mintát Stephen Jensen tervezte.

Idén májusban Michael egy Guiness rekord beállításában segédkezett: a lengyelországi Wroclaw-ban több mint 7400 gitáros játszotta egyszerre Jimi Hendrix klasszikusát, a Hey Joe-t, köztük Steve Vai, Chris Jagger és a Uriah Heep is. Nem sokkal később, nyári turnéja alatt Michaelt az a megtiszteltetés érte, hogy az amerikai Montana államban lévő Glendive városában személyesen a polgármestertől vehette át a város kulcsait egy koncertje után – szó szerint többet, hiszen a gitárokhoz hasonló, összeforrasztott ikerkulcsokkal lepték meg a zsenit. Nem sokkal később érkezett a hír, hogy duplagitáros technika lényegét bemutató videó első lett a Guitar World magazin Youtube csatornájának nézettségi listáján:


Az idei év legfontosabb híre pedig az, hogy az új lemez is elkészült: Batio Intermezzo címen adott ki egy instrumentális albumot, mely csak új szerzeményeket tartalmaz. Ez az első album, amin Michael új, héthúros signature gitárját, a Dean MAB 7 „Warrior”-t használta. A lemezen számtalan illusztris gitáros vállalt vendégszereplést: hallhatjuk George Lynch, Guthrie Govan, Michael Romeo, Jeff Loomis, Craig Goldy, Dave Reffett, Chris Poland, Rusty Cooley, Mike Lepond, Elliott Dean Rubinson, Joe Stump, Andrea Martongelli, Alex Stornello, Bill Peck, Max Carlisle, Florent Atem, Annie Grunwald és Tobias Hurwitz játékát is. A lemezen szereplő 8 Pillars Of Steel című dalhoz készült videót itt láthatjuk:


Michael rengeteget turnézik, az elmúlt évtizedben több mint 1000 koncerten vett részt. Ennek köszönhetően Budapestre is újra eljut, ahol ezúttal február 3-án, egy zenekar élén mutatja majd be az új dalokat a Pecsa Music Caféban: énekesként az Uli Jon Roth oldaláról ismert Piero Leporale, továbbá a Blaze Bailey zenekarából ismert Simone Massimi, valamint Vinnie Moore dobosa, Roberto Pirami kíséri majd el.

A Livesounds bemutatja:
2015. február 3., kedd 20 óra
Budapest, Pecsa Music Café
Michael Angelo Batio & Band
Belépő: 4900 Ft, a koncert napján 5500 Ft
Jegyek válthatók a Ticketportal és a TEX országos hálózatában, valamint a Headbangerben, a CD Pincében, a Lemezkuckóban és a Hammer Zeneberlangban, a helyszínen és a livesound.hu weboldalon.

További információ az előadóról:
Az 1956-ban született Michael Angelo Batio 5 éves kora óta zongorázik, és 10 évesen kezdett gitározni. Már gyerekkorában is sokszor egyszerre két hangszeren játszott, ráadásul balkezessége ellenére jobb kézzel is, és néhány év után már gyorsabb volt, mint a tanára. Később érdeklődése a jazz felé fordult, ill. zeneelméletből és komponálásból szerzett diplomát, így elmondhatjuk: nem csak egy őstehetséggel megáldott, hanem komoly szakmai tudással is rendelkező előadóról van szó.

Michael zenei tudását számos területen kamatoztatta: session zenészként dolgozott, írt reklámzenéket a Burger Kingnek és a McDonalds-nak, és persze mindenféle rockbandákban is szerepelt. 1984-től a Steppenwolfból ismert Tommy Holland mellett zenélt, majd saját bandát alapított Nitro néven. Ekkoriban tűntek fel először az MTV képernyőjén, és a világ rögtön felfigyelt Batióra, ugyanis a klipben egy négy részből összeállított „quad gitáron” játszik ijesztő sebességgel.

Már ekkor kitűnt szélsebes pengetéstechnikája (shred), és az általa szabadalmaztatott over-under, azaz „fent-lent” tapping megoldás, melynek lényege, hogy játék közben hol alulról, hol felülről fogja le a húrokat. A quad gitár mellett manapság főleg a szintén saját találmánynak számító, a Dean által gyártott dupla gitárt használja, melynek különlegessége, hogy nem egy duplanyakú hangszert kell elképzelnünk, hanem két, V alakban összeillesztett gitárt. Ez a megoldás leegyszerűsíti a többszólamú játékot és a gyorsabb, dallamosabb szólózást teszt lehetővé, ahogy ezen a videón is látható:


A 93 óta szólóban tevékenykedő Batio mára a zenészvilág meghatározó egyénisége, és ezt nem csak a különleges hangszereknek és technikáknak köszönheti, hanem az olyan oktatófilmeknek is, mint a 99-es Jam With Michael Angelo, ill. a Spped Kills és a Speed Lives lemezek. Ezek az anyagokat számos ma már ismert zenészre volt hatással: állítólag John Petrucci, Dimebag és Michael Romeo is használta ezeket az anyagokat, Mike korai tanítványai között pedig ott volt Tom Morello, a Rage Against The Machine későbbi gitárosa is.

Kapcsoalódó weboldalak:
http://www.livesound.hu
http://www.angelo.com
http://www.facebook.com/LiveSoundProd
http://www.facebook.com/events/181942581911963