2015. február 17.

Arena koncert: új lemezzel érkezik a 20 éves progrock zenekar

Fennállásának 20. évét ünnepelve érkezik Budapestre április 6-án Európa egyik vezető progresszív rockzenekara, az Arena. A Clive Nolan által vezetett brit együttes az emlékezetes turnéprogram mellett még egy apropót szolgáltat az A38 Hajón megtartásra kerülő koncerthez: ez lesz ugyanis az első alkalom, amikor élőben is hallhatjuk a hamarosan megjelenő, The Unquiet Sky című új stúdióalbum dalait.

Az Arena története a Songs From the Lions Cage című album kiadásával kezdődött 1995-ben. A tagság azonban koránt sem csak ekkor vált ismertté, hiszen a zenekar a Pendragon, az It Bites és a Marillion egykori tagjaiból alakult. A vezető szerepet betöltő Clive Nolan billentyűs és zeneszerző mind a mai napig játszik a Pendragon és a Shadowland zenekarokban, de zeneszerzőként is aktív: Alchemy című legutóbbi musicaljét 2014 augusztusában mutatták be a londoni West Enden található Jermyn Street Theatre-ben. Nem ez az első színházi munkája, hiszen éppen idén ünnepli 10 éves jubileumát a Clive Nolan műveit előadó Caamora Színházi Társaság: a The Fire and Quest című rendezvénysorozaton többek között a korábban született She című rockopera és az Alchemy is előadásra kerül.

Az Arena zenekart a két alapító, vagyis Clive és a Marillion egykori dobosa, Mick Pointer mellett John Mitchell gitáros (It Bites), Paul Manzi énekes, valamint egy új basszusgitáros, Kylan Amos alkotja, aki a közös megegyezéssel, időhiány miatt távozó John Towitt-et váltotta. Az új lemezt már ez a felállás rögzítette, és Clive elmondása szerint ez volt az első olyan Arena album, amelyen minden tag személyesen közreműködött már az első pillanattól.

Clive azt is elárulta egy interjúban, hogy az új lemez részben koncept albumként készül, ugyanis lazán kötődik majd a híres angol író, M. R. James Casting The Runes című szellemtörténetéhez, valamint az abból készült 1957-es brit horrorfilmhez, melynek Night of the Demon volt a címe. Az Unquiet Sky ennek megfelelően egy sötét hangulatú album, mely számos erőteljes, drámai hangvételű, komor témát vonultat fel. A lemez beharangozóját itt láthatjuk:


Az elmúlt két évtizedben az Arena nemcsak a kontinentális Európában, hanem Észak- Közép- és Dél-Amerikában, valamint Skandináviában is sokszor feltűnt, és rendre sikeresen szerepelt többek között a németországi slágerlistákon is. A márciusban megjelenő nyolcadik albumhoz kapcsolódó turné egyben fennállásuk 20. évfordulóját is ünnepli, így egy igazán emlékezetes turnéval készülnek, és szeretnének minél több helyre eljutni: a jelenlegi tervek szerint egy 32 állomásos, 13 országot érintő körutat vezényelnek le a tavasz folyamán. A budapesti koncertre április 6-án kerül sor, méghozzá a 10 évvel ezelőtti fellépésük helyszínén, az A38 Hajón.

A Livesounds bemutatja: Arena 20th Anniversary Tour
2015. április 6., hétfő 20 óra
Budapest, A38 Hajó
Arena koncert
Belépő: 5900 Ft, a koncert napján 6200 Ft
Jegyek válthatók a Ticketportal és a TEX országos hálózatában, valamint a Headbangerben, a CD Pincében, a Lemezkuckóban és a Hammer Zeneberlangban, a helyszínen, továbbá a livesound.hu és barbanegra.hu weboldalakon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://livesound.hu/
http://www.arenaband.co.uk/

https://www.facebook.com/LiveSoundProd
https://www.facebook.com/events/1510666212511747/