2015. február 13.

Overkill, Sanctuary: metal legendák a Club 202-ben

A '80-as évek két meghatározó metal zenekara látogat március 13-án a Club 202-be. A New Jerseyből származó Overkill idén 35 éves, és visszatérő vendégként, ezúttal is a Killfest turné headlinereként mutatja majd be tizenhetedik, White Devil Armory című friss lemezét. A turné kettes számú bandája sem kispályás: a három évtizede alakult Sanctuary öt éve aktivizálta magát ismét, méghozzá az egykori alapító tagokkal, köztük a Nevermore-ból ismert Warrel Dane énekessel és Jim Sheppard basszusgitárossal. A műsort az olasz Methedras és a svájci Suborned nyitja.

Az 1980-ban, New Jersey-ben alakult Overkill soha sem tért le a heavy metal szegecsekkel kivert ösvényéről: mindig megbízhatóan szállították a jobbnál jobb lemezeket, így máig ők számítanak a Keleti part egyik legsikeresebb thrash metal zenekarának. Ez persze nem is olyan nehéz úgy, hogy a műfajban úttörő zenekar a thrash metal történetének egyik állócsillagát tudhatja a mikrofon mögött, Bobby "Blitz" Ellsworth személyében.

Az Overkill zenészek generációira volt hatással, és persze ők sem tagadják meg a nagy elődöket: a nevüket például a Motörhead 1979-es albuma után választották. Karrierjüknek új lendületet adott az egyik legnagyobb metal kiadóval, a Nuclear Blasttal kötött 2009-es szerződés, melynek keretében keretében az Ironbound, majd a The Electric Age című lemezek jelentek meg.

Az idén 35 éves csapat 2014-ben a lemezkészítésre koncentrált: 17. lemezük, a tavaly nyáron megjelent White Devil Armory Blitz jellemzése szerint fiatalos, dühös lendülettel bír, ami jól illeszkedik az azt megelőző album újjászületéshez közeli hangulatához. A legfontosabb információ talán mégis az, hogy a megingás nélküli életúttal rendelkező bandáknál megszokott módon az Overkill sem árul zsákbamacskát, és magabiztosan szállítja azt az első osztályú, megállíthatatlan gépezetként előretörő thrash metalt, amit a rajongók már megszokhattak. Aggódni tehát nem kell: dőlj hátra, indítsd el a lemezt, és… ja mégsem, várj csak! Pattanj fel, adj rá kakaót, emeld magasba az öklöd és indulhat a hajrázás! Az Armorist videója itt látható:


Az Overkill headlinerként a Killfest turné keretében szántotta végig többször a kontinenst az elmúlt évek során, többek között a Destruction, a Suicide Angels, a Forbidden és az Exodus kíséretével. Az aktuális turnén is egy igazi nagy dobással várnak minket, hiszen vendégként a Seattle-ből érkező Sanctuary is szerepel. Az 1985-ben alakult zenekar 1992-ben feloszlott, de öt évvel ezelőtt ismét aktivizálták magukat, méghozzá az eredeti énekessel az élen: azzal a Warrel Dane-nel, aki időközben a Nevermore élén vált világhírűvé. A szintén Nevermore alapító egykori basszusgitáros, Jim Sheppard is visszatért, csakúgy mint Lenny Rutledge gitáros és Dave Budbill dobos. Az újjáalakulás után bevett Brad Hull gitáros mellett tehát majdnem az eredeti felállásban találkozhatunk a power/thrash metal hőskorszakának emblematikus zenekarával.

Az amerikaiak ráadásul új albumot is hoznak: harmadik, The Year The Sun Died című stúdiólemezük tavaly októberben jelent meg. A zenekar elmondása szerint az új lemez nem egyszerűen az újjáalakulás utáni felhajtás hullámait akarja aprópénzre váltani, hanem inkább felveszi a fonalat ott, ahol azt a '90-es években földre ejtették. A Frozen című dal videója itt látható:


A turnén egy olasz és egy svájci banda kíséri az amerikaiakat: a milánói Methedras 1996-ban alakult, és az olasz underground egyik elismert képviselője. Legutóbbi albumuk System Subversion címen jelent meg, és dühös, feszes death-thrash nótákkal kecsegtet. A műsort a 2010-ben alakult Suborned nyitja március 13-án a Club 202-ben: a svájciak From Space című debütáló lemeze 2013-ban jelent meg.

A Concerto Music bemutatja: Killfest World Tour 2015
2015. március 13., péntek 18 óra
Budapest, Club 202
Overkilly, Sanctuary, Methedras, Suborned koncertek
Belépő: 5500 Ft, a koncert napján 6500 Ft
Jegyek kaphatók a Ticketportal és a Ticket Expressz hálózatában,a CD Pince, Hammer Zenebarlang, Headbanger üzletekben, valamint a Club 202-ben és www.concerto.hu oldalon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://concerto.hu/
http://wreckingcrew.com/
https://www.facebook.com/sanctuaryfans
http://www.methedras.com/
http://www.suborned.ch/

https://www.facebook.com/concertoconcerts
https://www.facebook.com/events/866330840055565/