2015. február 12.

Teltházas koncertet ad Budapesten Arjen Lucassen és Anneke van Giersbergen

The Gentle Storm néven hozott létre új zenekart Anneke van Giersbergen (The Gathering, Devin Townsend Project) és Arjen Lucassen (Ayreon, Star One, Guilt Machine). A projekt debütáló anyaga egy kétlemezes konceptalbum lesz, mely a tervek szerint 2015. március 23-án jelenik meg, The Diary címmel. A lemezt bemutató tavaszi turnén Anneke és zenekara Arjen nélkül vesz részt, de a budapesti rajongók egy rendkívüli akusztikus műsor keretében közös színpadon is hallhatják a két kivételes tehetségű zenészt, méghozzá február 17-én a Planetáriumban. A turnét nyitó budapesti koncertre elővételben elkelt az összes belépőjegy.

Anneke van Giersbergen és Arjen Lucassen Hollandia legismertebb zenészei közé tartozik, és régóta ismerik egymást: először 1998-ban dolgoztak együtt, amikor az Ayreon zenekar multi-instrumentalista zsenije, Arjen Annekét kérte fel az Into The Electric Castle című – az Ayreon számára az áttörést meghozó – lemezének egyik énekesi szerepére. Tíz évvel később ismét egy Ayreon lemez, méghozzá a 01011001 című kiadvány kapcsán működtek együtt.

Bár a két előadó zenei pályája meglehetősen eltérő irányba fejlődött az elmúlt évtizedben, a közös gyökerek és a korábbi ismeretség megteremtette azt az alapot, ami az új közös projekt létrehozását lehetővé tette. Ez a fajta kettősség a The Diary című új lemezen is tetten érhető lesz, hiszen a dupla albumnál az első rész egy mindent-bele jellegű kemény metal csapás lesz, míg a második rész könnyedebb, népzenei hangszereket is felvonultató darabokat tartalmaz. Mindez azt is előrevetíti, hogy néhány új dal erejéig Anneke is visszatérhet korábbi, hangos gitárok mellé passzoló erőteljesebb énekhangjához, melyet például a Mandylion című Gathering lemezről ismerhetünk. A lemez koncepcióját Anneke az alábbi videóban ismertette nemrég:


A tervek szerint a lemez megjelenését követő turnén Anneke Arjen nélkül, egy válogatott holland zenészekből álló csapattal vesz részt. A tavaszra tervezett turnét megelőzően azonban néhány exkluzív, a két főhőst felvonultató akusztikus koncertre is sor kerül februárban. Erről a különleges és ritka élményt ígérő fellépésről Anneke az alábbiakat nyilatkozta: „Nagyon örülök neki, hogy Arjen személyesen is csatlakozik hozzám ezeken az akusztikus koncerteken. A terv szerint a műsor felében egy szóló szettet adok majd elő, utána pedig Arjen is színpadra lép, és közösen adunk elő néhány Ayreon klasszikust, végül pedig az érkező közös albumról mutatunk majd be pár dalt. Ez egy igazán különleges alkalom lesz arra, hogy egyszerre lehessen minket a színpadon látni, amit már én magam is nagyon várok.”

Az élőben mostanság ritkán hallható Arjen így kommentálta a közös koncertek hírét: „Ne kérdezzétek hogy csinálta.. de Annekének valahogy sikerült meggyőznie ezt a megrögzött remetét, hogy (különleges vendégként) csatlakozzon hozzá néhány akusztikus koncerten februárban! Ha bárki más kért volna ilyesmit, gond nélkül visszautasítottam volna, de Annekével egy színpadon állni olyan lehetőség, amit egyszerűen nem tudtam kihagyni. Persze egy kicsit ideges vagyok most, de egyben nagyon várom ezt az élményt… Remélem találkozunk valamelyik koncerten!"

A budapesti koncertre érkezők különleges helyszínen, a Népligetben található Planetárium közel 1000 m2-es kupolája alatti székezett teremben 300 személy élvezhetik az akusztikus dalok élményét, melyet az intézmény különleges vetítőműszere, a planetárium-gép által kivetített égbolt kép tesz majd megismételhetetlenné. Az egyedül álló, egyetlen este bemutatott koncertre a jegyek hetekkel előre elfogytak.

a Negative Art Prod. bemutatja: Anneke van Giersbergen with special guest Arjen Lucassen present The Gentle Storm acoustic
2015. február 17., kedd 20 óra
Budapest, Planetárium
Belépő: Minden jegy elkelt!

Kapcsolódó weboldalak:
https://www.facebook.com/negativeartprod
https://www.facebook.com/events/811010138962965/

www.facebook.com/TheGentleStorm/
www.twitter.com/gentlestormband