2015. március 5.

Anathema: old-school dalokkal és régi tagokkal érkezik a 25 éves zenekar

Egyszeri, különleges időutazásra invitálja rajongóit az Anathema: 25 éves születésnapjukra végre a korai és a legfrissebb albumok kedvelői is egyforma lelkesedéssel készülhetnek, hiszen a Resonance turné keretében a zenekar minden nagy korszakát megidézik majd a színpadon, méghozzá az egykori tagság, így Duncan Patterson és Darren White vendégszereplésével. A turnét nyitó budapesti koncertre április 8-án kerül sor a Barba Negra Music Clubban.

Az elmúlt negyed évszázad alatt az Anathema egyedülálló és fordulatos karriert futott be, amelynek köszönhetően hűséges rajongótábort tudhat maga mögött szerte a világon. Zenei világuk komoly változáson ment át az évek alatt: John Douglas és a Cavanagh fivérek az 1990-es megalakuláskor komor doom metal zenekarként, Pagan Angel néven kezdtek el tevékenykedni, majd albumról albumra változva, fejlődve jutottak el ahhoz az atmoszférikus, hihetetlenül érzékeny és érzelemgazdag zenéhez, ami ma jellemzi őket, és amely szinte alig emlékeztet a korai évek munkásságára.

Éppen ez a változatos, oly sokat változó zenekari pálya tette kézenfekvővé az idei jubileum témáját: a Resonance turnén a zenekar olyan koncertprogrammal készül, amely a jelentől visszafelé haladva veszi sorra az Anathema nagy korszakait és lemezeit. A műsor az elmúlt évek átszellemült, progresszív rockzenéjével kezd, majd következnek a 1998-as Alternative 4 és az 1996-os Eternity lemezek gothic rock orientált slágerei, végezetül pedig a korai évek, így az 1995-ös The Silent Enigma és a '93-as debütáló album, a Serenades is előkerül. Nemcsak a régi dalok, hanem az egykori felállás is ismét feltűnik: a korai dalok erejéig ugyanis az egykori alapító énekes, Darren White is csatlakozik, valamint feltűnik a korai időszak dalszerző basszusgitárosa, Duncan Patterson is.

A zenekart meghatározó Cavanagh fivérek egyike, Danny így nyilatkozott a Resonance turnéról: „Ezekkel a koncertekkel az Anathema teljes történetét ünnepeljük, aminek a keretében régi barátaink is csatlakoznak hozzánk. Nagyon különleges és pozitív hangulatú estékre készülünk, reméljük, hogy sokan csatlakoznak majd hozzánk ebben az életre szóló ünneplésben.” A beharangozó videót itt láthatjuk:


A különleges programot először csak néhány nagy-britanniai helyszínre, illetve a Roadburn fesztiválra hirdették meg, majd januárban egymás után jelentették be a párizsi és a németországi helyszíneket is. Végül egy közép-európai kanyar is bekerült a tervbe, és az így kilenc állomásosra bővült, exkluzív turné éppen Budapesten veszi majd kezdetét: április 8-án a Barba Negra Music Clubban játszik az Anathema.

A Negative Art bemutatja: Anathema - Resonance Tour: A celebration of the entire history of Anathema music featuring special guests Duncan Patterson and Darren White
2015. április 8., szerda 20 óra
Budapest, Barba Negra Music Club
Anathema koncert – special guests: Darren White, Duncan Patterson
Belépő: március 31-ig 7990 Ft, utána 8990 Ft.
Jegyek kaphatók: CD Pince, Headbanger, Wave, Barba Negra Music Club, valamint online a www.tixa.hu oldalon és a Barba Negra weboldalán.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.anathema.ws/

https://www.facebook.com/negativeartprod
https://www.facebook.com/events/424324811065394/