2015. április 2.

Simon Phillips: válogatott zenekar kíséretében játszik Budapesten a TOTO egykori dobosa

Május 8-án Budapesten játszik Simon Phillips jazz-, pop és rock dobos, akit számos egyéb zenei projektje mellett a TOTO zenekarban eltöltött két évtizedes munkásságának köszönhetően ismerhetünk. Simon ezúttal saját zenekarával érkezik az A38 Hajóra, ahol két részes műsort ad elő: a 45 perces dobklinikát követőn 85 perces koncertre készülhetünk. A nagy kedvencek mellett a bő 25 évvel ezelőtt megjelent szólólemezének második részéről, a 2013-as Protocol II albumról is hallhatunk tételeket, csakúgy mint a pár hét múlva megjelenő Protocol III kiadványról.

Simon Phillips vitathatatlanul a világ egyik legelismertebb dobosa, akinek játékstílusában nem csak rendkívüli zenészi tudása, hanem zenei érzékenysége is megnyilvánul. Legyen szó rock, jazz vagy akár fúziós zenéről, Simon mindig ugyanazzal a pontos, hangulatos és intenzív teljesítménnyel ajándékozza meg a hallgatóságot.

Zenészi pályafutása 12 évesen kezdődött, amikor édesapja, Sid Phillips zenekarában segített be. 16 évesen csatlakozott a londoni Jézus Krisztus Szupersztár musical stábjához, aminek köszönhetően néhány év alatt a város ünnepelt dobosává vált. A húszas évei elején már nagy lendülettel haladt a világhír felé: azóta is tartó pályafutása során többek között olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Mick Jagger, a The Who, Jeff Beck, Jack Bruce, Peter Gabriel, Joe Satriani, a Tears For Fears, a Judas Priest, Michael Schenker, Al DiMeola, Stanley Clark, Dave Gilmore vagy a Whitesnake.

Első szólóalbuma Protocol címen került kiadásra 1988-ban, melyet az 1992-es Force Majeure követett, ami egy koncertfelvétel volt. Simon ezt követően csatlakozott a TOTO együtteshez, amivel egy több mint 20 éves együttműködés vette kezdetét. Az önálló dalszerzéssel azonban ezután sem hagyott fel: Symbiosis című harmadik szólóalbumát 1995-ben adta ki, amit 1997-ben követett az Another Lifetime című lemez. Ezt követően alapította meg saját zenekarát, amellyel először Európában és Japánban turnézott, és ennek eredményeként egy újabb élő felvételeket tartalmazó lemezzel (Out of the Blue) örvendeztette meg a közönséget. Az 1999-es Vantage Point fordulatot hozott a zenekar stílusában, hiszen ez a lemez egy igazi, színtiszta jazz kompozíció lett, Jeff Babko zongorista bevonásával.

Simon producerként és hangmérnökként is tevékenykedik, első munkái között szerepelt egy együttműködés Mike Oldfielddel, akinek három lemezén működött közre. Később a TOTO egyes lemezein (Tambu, Mindfields, Through The Looking Glass) is dolgozott producerként. A 2005-ös Falling In Between lemezen Simon a zenészi feladatok mellett már hangmérnökként is helytállt, a felvételek pedig Phantom Recordings nevű stúdiójában készültek.

A 2013-ban megjelent Protocol II album 25 éves keretbe helyezte Simon Phillips pályafutását. A lemezt világszerte kiemelkedően jól fogadták a kritikusok és a rajongók egyaránt, így Simon nagy örömmel hirdette meg a lemezhez kapcsolódó turnét, mely Európát és Észak-Amerikát is érintette. A koncerteken fellépő zenekarban Simon mellett Andy Timmons gitáros, Steve Weingart billentyűs és Ernest Tibbs basszusgitáros szerepel. Egy tavalyi fellépésük rajongói felvételét itt láthatjuk:


Az elmúlt évek turnéi, utazásai során összegyűjtött élmények hatására születtek meg a tervek szerint áprilisban megjelenő Protocol III album dalai. A kompozíciók egyaránt magukon hordozzák a zenekar védjegyének számító electric jazz és a rockzene jellemzőit, de világzenei és blues hatások s felfedezhetőek bennük. A lemezt 6 nap alatt, egyszerre rögzítették a Phantom Recordings stúdióban, majd néhány további nappal később készültek el hozzá a szintetizátor sávok, melyeknél Steve Weingart és Simon előszedett néhány régi, analóg szintit a '80-as évekből, ami különleges hangulatot biztosított a felvételeknek.

Az idei turné programján szerepel egy 45 perces dobklinika, vagyis Simon dobosi kvalitásait bemutató rész, majd az egész zenekar érkezik, bemutatva az új album dalait és néhány régi kedvencet is. A budapesti koncertre május 8-án kerül sor az A38 Hajón, jegyek már kaphatók!

A Livesounds bemutatja: Protocol II Second Orbit Tour 2015
2015. május 8., péntek 20 óra
Budapest, A38 Hajó
Simon Phillips & Protocol II koncert
Belépő: 5900 Ft, a koncert napján 6900 Ft
Jegyek válthatók a Ticketportal és a TEX országos hálózatában, valamint a Headbangerben, a CD Pincében, a Lemezkuckóban és a Hammer Zenebarlangban, a helyszínen, továbbá a livesound.hu és a38.hu weboldalakon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://livesound.hu/
http://www.simon-phillips.com/
http://protocol-2.com/

https://www.facebook.com/LiveSoundProd
https://www.facebook.com/events/967069693318272/