2015. április 22.

Újra kiadott debütalbumával érkezik Budapestre a Sonata Arctica

Múltidéző műsorral érkezik Budapestre május 13-án a Sonata Arctica és a Freedom Call. A finn power metal zenekar 15 évvel ezelőtt megjelent debütáló albumuk, az Ecliptica újra felvett változatát mutatja be élőben, a németek pedig a 666 héttel ezelőtt megjelent Eternity lemezük dalaival várják majd a Barba Negra Track szabadtéri színpadán a  látogatókat. A múltidézők előtt egy fiatal svéd zenekar, a Twilight Force is bemutatkozik.

Éppen 15 évvel ezelőtt, az 1999-es és a 2000-es évek fordulóján tette meg a Sonata Arctica a világhír felé vezető legfontosabb lépéseket. Az akkor már öt éve létező finn power metal zenekar ugyanis ekkor adta ki Ecliptica című debütáló lemezét a Spinefarm kiadónál, majd ezt követően a műfaj legismertebb zenekarai, a Stratovarius és a Rhapsody oldalán járhatták be Európát, köztük Magyarországot is. A finnek azóta is rendszeresen adnak ki új lemezeket, melyekből eddig összesen 8 készült – a legutolsó, Pariah's Child című 2014-ben jelent meg.

Az új stúdiólemez készítése mellett a Sonata Arcticának arra is maradt tavaly ideje, hogy ismét feljátssza és kiadja a legelső lemez dalait – ezt hallhatjuk az Ecliptica: Revisited című, a 15. születésnapra készült felvételen.

Henrik „Henkka” Klingenberg, a zenekar 2003-ban csatlakozott billentyűse így nyilatkozott az új kiadványról: „Amikor javasolta nekünk a japán lemezkiadónk, hogy vegyük fel újra az Ecliptica album dalait, elsőre meglehetősen furcsának találtuk a felvetést, de aztán megbarátkoztunk a gondolattal. Úgy gondoltuk, hogy mivel az akkori felállásból csak az énekes Tony, és a dobos Tommy tagja most is a zenekarnak, ezért érdekes lesz előszedni ezeket a dalokat, és ismét kipróbálni őket. Természetesen nem szeretnénk megváltoztatni a múltat, így a zenekar történetének kezdő mérföldköve továbbra is az eredeti Ecliptica marad, amely egy különleges, a maga módján ártatlan és rendkívül lelkes állapotban született meg, amit nem is lehetne ma már megismételni, hiszen már nem vagyunk tinédzserek. Ennek megfelelően az új változat inkább egyfajta tisztelgésnek tekinthető, és azt is bemutatja, hogy a korai dalok hogyan szólnak a jelenlegi felállás előadásában. Igyekeztünk megtartani a dalok eredeti szerkezetét, de a különbség azért jól hallható: így született meg az Ecliptica 15. születésnapi verziója. Reméljük, hogy a rajongóknak legalább annyira tetszik majd ez a lemez, amennyire mi élveztük ezt a sajátos múltidézést, és a csapat gyökereinek újra felfedezését.

A Sonata Arctica tagsága végül úgy döntött, hogy az évfordulót a rajongókkal közösen is megünnepli, így egy különleges turnéra indulnak 2015 tavaszán: a koncerteken ugyanis – a legnagyobb slágerekből készült válogatás mellett - egy az egyben végigjátsszák a legendás debütalbumot, ami különleges, egyszeri alkalmat kínál a zenekar korai munkásságát kedvelők, és az életművet jobban megismerni akarók számára.

A turnén a szintén power metalban utazó német csapat, a Freedom Call is ott lesz. A finnekhez hasonlóan ők is különleges, visszatekintő műsorral készülnek, hiszen nemrég adták ki újra az Eternity című, eredetileg 2002-es lemezüket – az apropó némileg szokatlan, de nagyon heavy metal: a banda számításai szerint a lemez ugyanis éppen 666 héttel ezelőtt látott napvilágot. Az új változatban egy extra lemez is jár a digipack formátumban megjelenő eredeti album mellé, így a dalok élő változatát, feldolgozásokat és egy teljesen új nótát is megismerhetünk. A banda egyik tavalyi videója itt látható:


A két zenekar koncertjére Budapesten május 13-án kerül sor a Barba Negra Trackben, mely a Rákóczi híd budai hídfőjénél található. A turnén egy svéd szimfonikus power metal banda, a Twilight Force is szerepel majd: a 2011-ben alakult zenekar a fantasy világból merít ihletet, első lemezük tavaly jelent meg, Tales Of Ancient Prophecies címmel.

A Concerto Music bemutatja: Ecliptica Over Europe
2015. május 13., szerda 18 óra
Budapest, Barba Negra Track
Sonata Arctica, Freedom Call, Twilight Force koncertek
Belépő: rockboltokban és a Barba Negra weboldalán 4900 Ft, jegyértékesítő hálózatokban 5900 Ft, majd május 4-től a jegyértékesítő hálózatokban, valamint a koncert napján 6900 Ft
Jegyek kaphatók a Ticketportal és a Ticket Expressz hálózatában, a CD Pince, Hammer Zenebarlang, Headbanger üzletekben, valamint a Club 202-ben és www.concerto.hu oldalon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://concerto.hu/
http://sonataarctica.info/
http://www.freedom-call.net/
http://www.twilightforce.com/

https://www.facebook.com/concertoconcerts
https://www.facebook.com/events/563792930431854/