2015. május 21.

Az Ébrenálmodók Rituális Színház is fellép a 40 éves VHK budapesti koncertjén

Jubileumi évet kezdett meg idén a VHK: éppen 40 évvel ezelőtt, 1975-ben indult mindent elsöprő energiával útjára a zenekar, melynek dalai mára generációk éltető zenéjévé váltak. A jubileum alkalmából a Grandpierre Atilla vezette együttes számos koncertet ad – Budapesten június 5-én játszanak a Barba Negra Track színpadán, ahol fellép a Sexepil, valamint a VHK koncert alatt láthatjuk az Ébrenálmodók Rituális Színház bemutatóját is.

A VHK 1975-ben alakult, és a 80-as évek óta különleges, kultikus zenekarnak számít Magyarországon, Európában és az Egyesült Államokban is. A VHK eredeti zeneértelmezése a teljesen szabad zeneteremtést is magában foglalja, felidézi a rég felejtett, végtelen szabadságot. Tudattágító zenéjüket gyakran a „pszichedelikus hardcore”, „sámán punk”, „mágikus népzene” meghatározásokkal próbálják jellemezni.

Vezetőjük Grandpierre Atilla, civilben világszerte elismert csillagász. A zenekar tevékenysége 1986-ig be volt tiltva, de zenéjük olyan nagy hatású volt, hogy mindig akadt szervező, aki vállalta a felléptetésükkel járó állásvesztés kockázatát. Gyakran álnevekkel vagy név nélkül, de képesek voltak betiltva is rendszeresen fellépni, főként nagy egyetemi klubokban. 1983-ban Bódy Gábor velük készítette el kultikus filméjt, a „Kutya éji dalá”-t. A nyolcvanas években az illegalitás határán tevékenykedő, világhíres „Fekete Lyuk” nevű klub adott otthont nekik. 1984-ben az „Egy kicsi én, egy kicsit te” című angol-magyar filmben is feltűnt a VHK egyedülálló produkciója. 1986-ban Beatrix holland királynő személyesen járt közbe annak érdekében, hogy a VHK betiltása ellenére részt vehessen Amszterdamban a magyar kulturális heteken.

A rendszerváltozás után, a '90-es években olyan zenészek kedvencévé váltak, mint például Iggy Pop, Jello Biafra, Henry Rollins, Steve von Till, és tízezrek előtt játszottak világszerte. A nyugati sajtó szerint a VHK „minden idők legjobb sámán-punk bandája”. Albumaikat kiadta a Sonic Boom (Németország) Európában, az Alternative Tentacles és a Neurot Records Amerikában. 2001-ben a zenekar beszüntette tevékenységét, majd 2009-ben legutolsó felállásában újra összeállt Vágtázó Életerő/VHK, majd ismét VHK néven. A zenekar rendkívüli energiákat felszabadító színpadi jelenléte és az átsugárzó erő frissebb, mint valaha. Még mélyebben nyitja meg a zeneteremtés forrásait, és folytatja világfeltáró zenéjét. Egyik tavalyi fellépésükből itt nézhetjük meg a Megment az égi táj című dalt:


A rajongók lelkesen üdvözölték a megújult zenekart. A VHK csak évente néhány koncertet ad. Felléptek az A38 hajón, a Pecsában, és a West Balkánban, ez utóbbiban híres rajongójukkal, a punk-legenda Jello Biafrával a Dead Kennedys-ből, aki új zenekarával érkezett Budapestre. 2011-ben a VHK újra fellépett a Volksbühne színpadán Berlinben. 2012-ben elfogadták a Vaclav Havel alapította Trutnov-i Open Air Festival meghívását.

2013-ban jelent meg a VHK Veled haraptat csillagot című lemeze egy finnországi lemezkiadó gondozásában CD-n, LP-n, a Dalok.hu-n és az iTunes-on. A Veled haraptat csillagot a nyugati zenei szaklapok egyik szerkesztője szerint „Az év legjobb lemeze” 2013-ban a világon. A zenekar fennállásának 40. évében elképesztő erőben, az élő örök kihívásának élve robbantja ki az őserőt, a varázslatot.

A jubileumi év budapesti koncertjére június 5-én kerül sor, a Barba Negra Track szabadtéri színpadán. A VHK előtt a '80-as évek elején alakult Sexepil is játszik majd, akik az elmúlt év egyik legenergikusabb visszatérését produkálták Your Scream Is Music című albumukkal, ami 17 évvel legutóbbi stúdiólemezük után jelent meg. A zenekar a kezdeti években többek között a Sziámi, a Balaton és az Európa Kiadó társaságában koncertezett, és Egyesült Álmok című lemezük is nagy sikert aratott. Később külföldön is sikereket értek el, angol nyelvű dalaiknak is köszönhetően: európai és tengerentúli turnékon is részt vettek.

A VHK koncertje alatt egy különleges színházi produkciót is láthatunk, az Ébrenálmodók Rituális Színház jóvoltából, melyre nagy hatást gyakorolt a Vágtázó Halottkémek zenekar és annak rituális színháza. A társulat tagjait összetartó erő a közös élet- és világszemlélet: az Univerzum működésének törvényein alapuló ősi hitük és a teremtő erő felélesztése.

A túlzott verbalitás helyett, inkább a mozdulatok és a zene erejét, valamint a vizuális eszközökben rejlő lehetőségeket használják kifejező eszközként. Előadásaik zárt és nyitott térben egyaránt megvalósíthatóak, alkalmanként együttműködnek tűzzsonglőrökkel, gólyalábasokkal és cirkuszi artistákkal is. A performance fontos részét képezi a transzélményt kiváltó sámándobolás, melynek rezdülései a közönség mélytudatába szállnak, és ott fejtik ki hatásukat. A koncert alatt bemutatott produkciónak Önmagától gyulladó fény a címe.

VHK 40 éves jubileumi koncert2015. június 5., péntek 18:30
Budapest, Barba Negra Track
VHK, Sexepil koncertek az Ébrenálmodók Rituális Színház előadásával
Belépő: 2300 Ft, a koncert napján 2800 Ft
Jegyek kaphatók: CD Pince, Barba Negra Track, Wave, Headbanger. Online, bankkártyás és SZÉP kártyás fizetéssel: http://www.TIXA.hu
átutalással: http://track.barbanegra.hu/vhk_40_eves_jubileumi_koncert_20150605

Kapcsolódó weboldalak:http://vhk.mediastorm.hu/

https://www.facebook.com/sxplmusic
https://www.facebook.com/vagtazohalottkemek
https://www.facebook.com/events/1588791641366657/