2015. május 6.

REM-feldolgozást készített Vicky Sunday

A Losing My Religion különleges változatát is meghallgathatjuk Vicky Sunday májusban megjelenő új stúdiólemezén. Több mint 10 éve született meg a világhírű REM sláger feldolgozásának ötlete Vicky fejében, és most végre az összes kiadói engedély is megérkezett a közzétételhez – Tori Amos, Anouk és a Gregorian után így most a magyar előadó is felkerült a '91-es világslágert feldolgozók listájára.

A Losing My Religion az REM egyik legismertebb slágere. Az 1991-es, Out Of Time című stúdiólemezen megjelent tételért a zenekar két Grammy-díjat kapott, további kettőt pedig magárt az albumért. A dalt ennek ellenére, a szigorú kiadói szabályozás miatt viszonylag kevesen dolgozták fel: olyan előadók kaptak eddig hivatalos engedélyt saját változat kiadására, mint Tori Amos, Anouk, a Lacuna Coil, vagy a Gregorian.


Ehhez a klubhoz most Vicky Sunday is csatlakozik, hiszen több mint 10 év után közzétehették saját verziójukat, amely az alábbi videóban is meghallgatható:


A dal születéséről Vicky így nyilatkozott: „A Losing My Religion feldolgozását egyszer már felvettük 2004-ben, a First Blood albumhoz. Amikor felhívtam az R.E.M. magyarországi kiadóját, a Warner Music Hungary-t, azt a választ kaptam, hogy a zenekar ennél a dalnál szinte semmilyen felhasználásra nem ad engedélyt senkinek, felesleges is próbálkozni az engedélykéréssel. Akkor itt feladtuk, de tavaly újra rögzítettük a nótát a stúdióban, és ismét megkerestem a magyar jogkezelőt, hátha nagyobb szerencsével járunk. Ki is küldték az anyagot a dal eredeti szerzőinek jóváhagyásra, majd jó ideig nem történt semmi. Aztán március végén jött egy levél, hogy meghallgatták a számot, és engedélyezik a megjelentetését a lemezünkön hivatalos feldolgozásként!
Régi álmom vált ezzel valóra: boldog és nagyon büszke vagyok, hogy a májusban megjelenő lemezemen rajta lehet ez a dal is!”

Az új változat különlegessége, hogy a gitárokon kívül afrikai ütőhangszereket és country hegedűt is használnak benne, ami egzotikus hangzást ad az egyébként kemény megszólalású dalnak. A feldolgozást Vicky májusban megjelenő új lemezén is megtaláljuk majd, mely a The Best Album Ever címet kapta, és a Narrator Records gondozásában jelenik meg. Az együttes legközelebb május 9-én, a budapesti Gozsdu Manó Klubban ad koncertet.

Vicky Sunday – zenekari felállás:
Vicky Sunday – ének
Nagymihály Lajos – dobok
Magyar Bence – gitár
Purnhauser Pál – basszusgitár

Kapcsolódó webodalak:
https://www.facebook.com/vickysundaymusic
https://youtu.be/glPXiyYBYDE