2015. augusztus 4.

60 éves Ripoff Raskolnikov: születésnapi koncert vendégekkel a Kobuci Kertben

Több mint egy tucat vendéggel, és persze a közönséggel közösen ünnepli 60. születésnapját augusztus 8-án Ripoff Raskolnikov. A Kobuci Kertben tartandó közös örömzenélésen többek között Ian Siegal, „Sir” Oliver Mally, Little G Weevil és Kiss Tibor is feltűnik majd.

Ripoff Raskolnikov zenéje immáron 60 éve alakul. Ő azon kortárs alkotók egyike, akiknek köszönhetően a közép-európai blues nemcsak egy a hagyományos zenei műfajok közül, hanem a művészi önkifejezés mindannyiunkat megsebezni vagy éppen felemelni képes, eleven formája is egyben. Dalszövegei sokszor a költészet közeléből szólalnak meg, muzsikája pedig a nagy példaképek, így John Lee Hooker, Tom Waits vagy Blind Willie McTell spirituális erejéből táplálkozik.

A tiszteletbeli magyar bluesman 1955-ben, Ausztriában született. Raskolnikov kiváló énekes-gitáros és termékeny dalszerző is egyben, aki évekig élt Angliában és Franciaországban, végül Magyarországon telepedett le. Számtalan koncertet adott Európa-szerte klubokban és fesztiválokon egyaránt, és az Egyesült Államokba is eljutott, hazánkban pedig 1987 óta lép fel rendszeresen.

Ripoff egy tipikus kívülálló, aki nem hajlandó megmaradni a blues általánosan elfogadott határain belül: felülmúlja a stilisztikai kategorizálásokat, erőteljes költői, illetve zenei kifejezéssel ellátott dalokat alkotva. A kritikusok Joe Cockerhez, Bob Dylanhez és Tom Waitshez hasonlítják, még ő maga állítja, hogy leginkább Robert Johnson és Van Morrison voltak hatással rá.

A 2006-ban kiadott, számos zenész barát vendégszereplésével készített Everything Is Temporary című albumát az egyik legjobb kortárs blues albumnak tartják. Raskolnikov azóta is rendszeresen jelentkezik új lemezekkel: legutóbbi, Lenin Street című kiadványa 2012-ben jelent meg. Egy korábbi, a Petőfi Rádiónak rögzített felvételét itt láthatjuk:


A színpadon akár szólóban, akár duóban vagy - kiváló magyar zenészeket felsorakoztató - zenekarával is egyedülálló hangulatot tud teremteni: többek között olyan kiválóságokkal zenélt együtt az évek során, mint az angol Ian Siegal vagy az amerikai Big Daddy Wilson. A születésnapi koncerten azonban a megszokottnál is jóval népesebb vendégsereggel szerepel majd, hiszen augusztus 8-án ott lesz Chuck LeMonds (USA), Éri Péter, Fekete Jenő, Frenk, Gyenge Lajos, Herr Attila, Ian Siegal (UK), Ismael Barrios (VEN), Kaszap Atilla, Kiss Tibor, Little G Weevil, Martin Gasselsberger (A), Nagy Szabolcs, Pribojszki Mátyás, "Sir" Oliver Mally (A), Szabó Tamás, Varga Laca és Varga Livius is a helyszínen.

A barátok, zenésztársak és a közönség együtt ismét a blues otthonává változtatja majd a Kobuci Kertet. Jegyek még kaphatók!

Ripoff Raskolnikov 60 – All Star Birthday Party
2015. augusztus 8., szombat 19 óra
Budapest, Kobuci Kert
Ripoff Raskolnikov koncert vendégekkel
vendégek: Chuck LeMonds (USA), Éri Péter, Fekete Jenő, Frenk, Gyenge Lajos, Herr Attila, Ian Siegal (UK), Ismael Barrios (VEN), Kaszap Atilla, Kiss Tibor, Little G Weevil, Martin Gasselsberger (A), Nagy Szabolcs, Pribojszki Mátyás, "Sir" Oliver Mally (A), Szabó Tamás, Varga Laca, Varga Livius
Belépő: 3000 Ft elővételben, a koncert napján 3500 Ft
Elővételes jegyek a koncert napját megelőző nap éjfélig a www.kobuci.hu oldalon, ill. a helyszínen kaphatóak.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.ripoffraskolnikov.com/
http://kobuci.hu/
https://www.facebook.com/ripoffraskolnikovblues
https://www.facebook.com/events/1656249811274971/