2016. március 10.

Avantasia koncert a Barba Negrában

Most először játszik önálló koncerten Budapesten a világhírű német heavy metal énekes, Tobias Sammet és az Avantasia. A rockopera zenei műfajából indult, számos vendégelőadót szerepeltető együttes három órás műsorral készül az április 4-ei koncertre, melyre a Barba Negra Music Clubban kerül sor, többek között Jorn Lande, Michael Kiske és Eric Martin vendégszereplésével.

A korábbi fesztivál fellépés után most végre saját koncerten is láthatjuk Budapesten Tobias Sammet világhírű zenekarát, az Avantasiát. A zeneszerzőként és énekesként is ismert Tobias Németország egyik legnagyobb, nemzetközileg is ismert zenei előadóművésze: több mint 3 millió lemezt adott el világszerte, és a világ négy kontinensén, majdnem 40 országban lépett fel karrierje során.

Tobias-t 1992-ben ismerhettük meg, ekkor – alig 15 évesen - alapította társaival az Edguy nevű zenekart, ahol dalszerzőként és énekesként működött. 1999-ben mellékes projektként indította el az Avantasiát, mely egy válogatott sztárokat felvonultató rockoperával debütált, többek között Michael Kiske, Kai Hansen és André Matos közreműködésével. Az évek során Alice Cooper, Klaus Meine és Rudolf Schenker mellett a KISS, a Mr. Big, a Helloween, a Magnum, a Rainbow és a Saxon zenészeivel is lehetősége nyílt az együttműködésre, az Avantasiával kiadott albumok pedig rendre a lemezeladási listák Top 10-es mezőnyébe küzdötték fel magukat. A 2011-es, The Flying Opera – Around The World In 20 Days című koncertfelvétel rögtön az első helyen nyitott Németországban, Ausztriában és Svédországban is, és a 2013-as The Mystery Of Time is egészen a második helyig jutott hazai piacán.

Az új album - Ghostlights címmel - most januárban jelent meg. Témaválasztása és a borító hangulata jól illeszkedik a téli hónaphoz. „Az album koncepciója egy megalomán tudósokból álló körről szól, akiket egy mizantróp okkultista vezet, aki szeretné az ellenőrzése alá hajtani az egyének időérzékét, így összehangolva a társadalmat, és egyben totális kontroll alá vonva azt - mondta el Tobias az új lemezről. - A főszereplő egy fiatal, agnosztikus tudós, akinek morális énje kerül konfliktusba rideg, tudományos gondolkodásmódjával, és az események során egyre inkább szembesül a spiritualitás különböző megnyilvánulásaival.” A zenét és a szövegeket is egyedül jegyző Tobias külön kiemelte, hogy nem egy tündérmesét akart írni: „A szövegekkel az volt a célom, hogy minden egyes dalnak egyedi mondanivalója legyen, de együtt összeálljon belőlük egy nagyobb történet is. A koncepció többé-kevésbé olyan szokványos kérdéseket feszeget, amelyek rajtam kívül szerintem sok más embert is érdekelnek.”

Műfaját tekintve a 70 perces kiadvány rendkívül sokszínű, amit Tobias kísérletező kedve mellett a vendégzenészek színes különítménye is biztosít. Most először szerepel Avantasia lemezen Geoff Tate, a Queensryche egykori énekese, méghozzá egy több mint hét perces, progresszív heavy metal himnuszban. Feltűnik Dee Snider a Twisted Sistersből, Marco Hietala a Nightwishból, és Sharon Den Adel a Within Temptationből is, aki egyébként már a 2001-es, első Avantasia lemezen is hallható volt. Aztán szerepel még Michael Kiske egykori Helloween énekes, Ronnie Atkins (Pretty Maids), Bob Catley (Magnum), Jorn Lande, Bruce Kulick (Kiss, Meat Loaf), Robert Mason (Warrant, Lynch Mob), Herbie Langhans (Sinbreed), Felix Bohnke (Edguy) és Oliver Hartmann. Sascha Paeth producerként működött közre Tobias mellett a 12 dalt tartalmazó lemez készítése során, melyet Wolfsburgban rögzítettek, Michael Rodenberg keverésével. A kislemezként is megjelent Mystery Of a Blood Red Rose című dal videóját itt tekinthetjük meg:


A tavaszi turnénak is illusztris társasággal vág neki Tobias: Michael Kiske, Eric Martin, Jorn Lande, Ronnie Atkins, Amanda Somerville, Oliver Hartmann, Herbie Langhans, Sascha Paeth, Felix Bohnke és még sokan mások is ott lesz a tervek szerint 3 óra hosszúságú koncerten, amelyre Budapesten április 4-én kerül sor, a Barba Negra Music Clubban. Belépőjegyek korlátozott számban még kaphatók.

A Concerto Music bemutatja: Ghostlights Tour 2016
2016. április 4., hétfő 19 óra
Budapest, Barba Negra Music Club
Avantasia koncert
Belépő: 9500 Ft
Jegyek kaphatók a Ticketportal és a Ticket Expressz hálózatában, a CD Pince, Headbanger üzletekben, valamint a www.concerto.hu és a http://tixa.hu/ weboldalakon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://concerto.hu/
http://www.tobiassammet.com/

https://www.facebook.com/concertoconcerts
https://www.facebook.com/events/1143482025680226/