2016. május 18.

Ryan McGarvey: visszatér az amerikai gitáros tehetség az A38 Hajóra

Tavaly nyári emlékezetes bemutatkozó koncertje után ismét Budapesten játszik Ryan McGarvey. A nagyszerű amerikai gitárost és megújult zenekarát május 29-én láthatjuk az A38 Hajón.

Bár még csak a húszas évei végén jár, Ryan McGarvey megszámlálhatatlanul sok rangos díjat nyert világszerte blues-rock gitárosként, és a legnagyobbak elismerését is begyűjtötte: Jeff Beck, B.B. King és Joe Bonamassa is felfigyelt rá. Néhány évvel ezelőtt Eric Clapton 4000 előadó közül választotta ki Ryant a 2010-es, chicagói Crossroads Gitárfesztivál fellépői közé, a Guitar Player Magazine olvasói szavazásán pedig 2013-ban választották meg az év legnagyobb friss tehetségének. 2014-ben az európai Blues Awards-on választották meg a legjobb gitárosnak.

Az új-mexikói Albuquerque városából származó Ryan nagyon komoly munkatempót diktál: szinte egyfolytában turnézik, maradék idejében pedig lemezeket vesz fel – dinamikus, lobbanékony játékstílusa világszerte ámulatba ejti a közönséget. Eddig összesen három stúdiólemezt adott ki, melyek közül a 2014-es The Road Chosen a legutóbbi. Ryan csak saját dalait játssza a lemezeken, és koncertjein is csak ritkábban, meglepetésként bukkan fel egy-egy feldolgozás kedvenceitől. Hazánkban tavaly nyáron járt először - az akkori koncert egyik csúcspontját élhetjük át újra ezt a rajongói videót megnézve:


Idei európai turnéjára Ryan új ritmusszekcióval érkezik: egy korábbi zenésztárs, a nagyszerű Chris Hill foglal majd helyet a doboknál, míg a basszusgitárnál egy igazi zenészlegendát üdvözölhetünk, hiszen az a Carmine Rojas csatlakozott Ryan zenekarához, akit az utóbbi években leginkább Joe Bonamassa mellett láthattunk, de szinte már az összes nagy (amerikai) blues-rock zenész mellett szolgált: elég csak Stevie Ray Vaughan, BB King, Tina Turner, Keith Richards, Stevie Wonder, Mick Jagger, Eric Clapton, vagy éppen David Bowie nevét megemlíteni.

2016. május 29., vasárnap 19 óra
Budapest, A38 Hajó
Ryan McGarvey koncert
Belépő: elővételben 2900 Ft, a koncert napján 3900 Ft
Jegyek kaphatók az A38 hajón, valamint a www.a38.hu weboldalon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.a38.hu
http://ryanmcgarvey.com/
https://www.facebook.com/events/934963633262715/