2017. szeptember 1.

Davd J: a Budapesten játszik a Bauhaus zenekar egykori basszusgitárosa

Szeptember 10-én a zenetörténelem egy élő szereplője játszik a Premier Kultcaféban: a Bauhaus egykori dalszerző basszusgitárosa, David J legfrissebb szólólemeze mellett a régi idők klasszikusait is eljátssza majd. A koncert előtt a Barboncás Társulat UN-DEAD: Lugosi Béla élete 9 képben című bábelőadást is megtekinthetjük.


David John Haskins, avagy fellépőnevén David J egy angol rockzenész, aki pályafutását dalszerző, szövegíró basszusgitárosként kezdte a Bauhaus zenekar tagjaként. A Bauhaus a mai post-rock és gothic szcéna egyik alapzenekara, mely innovatív albumaival és kislemezeivel rövid fennállása alatt is érdemi hatást gyakorolt az alternatív zenei színtérre a korai ‘80-as években. Bela Lugosi’s Dead című, több mint kilenc perces daluk lényegében az egész gothic rock műfaj születésének mérföldköveként kezelhető - ennek a dalnak is David írta a szövegét.

A Bauhaus 1983-as első feloszlását követően David J - két másik egykori taggal közösen - a Love and Rockets nevű zenekarban folytatta egészen 1999-ig, de már ‘83-ban megtartotta első szóló koncertjeit is, valamint kiadta Etiquette of Violence című saját lemezét. David a kezdetektől együttműködött más művészeti ágak képviselőjével: egyik első, még a Bauhaus évek alatt megvalósított projektje keretében meglátogatta az akkor 80 év körüli költőt és festőt, René Halkettet, aki a ‘20-as években az igazi Bauhaus iskolában, Weimarban tanult. Az együttműködés keretében René saját verseit olvasta fel, melyekhez David komponált zenei kíséretet, aminek eredményeként a Nothing / Armour című kislemez jelent meg. Pár évvel később Alan Moore íróval működött együtt, aki a V For Vendetta című regényt írta (melyből 2005-ben film is készült) - ez lett a címe az 1984-ben kiadott EP-nek.

A Bauhaus időszakos feltámadásai és az egyéb projektek között Davidnek rendszeresen készültek újabb szóló anyagai is. Az elmúlt években emellett több lakáskoncertet is szervezett, melyeket meghitt hangulatban, a szervező otthonában tartanak. Ez a megoldás valóban közvetlen kapcsolatot teremt a zenész és a hallgató között.

David nagyon sok helyre eljutott ezen koncertek apropóján, és a fellépések között zenei formába öntötte élményeit, amelyet egy dupla bakelitlemezen ad ki: a csavargó dalait tartalmazó friss szólólemez immár a kilencedik a sorban, és a Vagabond Songs címet kapta. A fellépések és a kiadás költségeit David saját eszközeivel, valamint a Patreon és az Indiegogo oldalakon gyűjtött adományok révén finanszírozza. Az új lemez egyik első maxija a The Day That David Bowie Died címet kapta, és felkerült rá az egykori Love and Rockets klasszikus, a The Dog-End of a Day Gone By átdolgozása is. Az egyik dal videója itt tekinthető meg:


Az lemezhez egy nemzetközi turné is megszervezésre kerül, melynek magyarországi állomása szeptember 10-én lesz a Premier Kultcaféban, az egykori Vörösmarty Mozi épületében a Kálvin térnél. A Premier egy fogyatékosság-barát mozi, kávézó és kulturális központ, megváltozott munkaképességű munkavállalókkal.

Az este során egy haláli színjátékot is megtekinthetünk, UN-DEAD (Lugosi Béla élete 9 képben) címmel, a Barboncás Társulat előadásában. Az előadás különböző bábtechnikák segítségével idézi meg a 60 éve elhunyt Lugosi Bélát, Karinthy Gábor sírversének utolsó két sorát használva kiindulópontnak: „A hátán hordta koporsóját, megbotlott és belefeküdt”. Az előadás kilenc animált képben mutatja meg a színész életét, a manipulátor/ bábmester, vagyis a Halál pedig kilenc jelenetben hántja le szerepeit a megidézett figurának. A darab bemutató videóját itt nézhetjük meg:


a Negative Art Prod. bemutatja:
2017. szeptember 10., vasárnap 19:30
Budapest, Premier Kultcafé
David J koncert
Barboncás Társulat: UN-DEAD (Lugosi Béla élete 9 képben)
Belépő: elővételben 2000 Ft, a koncert napján 2500 Ft
Jegyek kaphatók a Wave lemezboltban és a www.tixa.hu webáruházban

az UN-DEAD (Lugosi Béla élete 9 képben) alkotói:
Író/ dramaturg: Vészits Andrea
Bábkészítés: Kiss Attila Etele, Tóth Andrea
Díszletkészítés: Jernei János
Technikus: Himer István, Patkós Péter
Ötlet, játssza, rendezi: Kiss Ágnes

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.davidjonline.com
http://www.barboncas.hu/

https://www.facebook.com/negativeartprod/
https://www.facebook.com/mcnightshade/
https://www.facebook.com/events/1659747917387121