2018. október 29.

Vinnie Moore: először Budapesten a UFO gitárosa

Első alkalommal ad koncertet Budapesten a nyolcvanas évek óta meghatározó gitárhős, Vinnie Moore. Az amerikai zenészt szólólemezei mellett a UFO és a Vicious Rumors tagjaként is ismerhetjük, de Alice Cooper oldalán is feltűnt pályafutása során. November 13-án a Dürer Kertben zenél Vinnie, saját slágereit és UFO klasszikusokat is előadva.

Vinnie Moore azóta tartja magát menthetetlen gitárőrültnek, amióta először vett a kezébe ilyen hangszert – 12 éves korában. Első példaképei között Jeff Beck, a Beatles, a Led Zeppelin, a Deep Purple és a Queen szerepelt. Az 1964-ben született amerikai zenész a neoklasszikus hatású, kiváló hangszeres tudással előadott dallamos zenék egyik mestere, Yngwie Malmsteenhez vagy Tony MacAlpine-hoz hasonlóan.

Vinnie 14 évesen alakította meg első zenekarát, és az első években feldolgozásokat játszva csiszolták tudásukat. Ezt követően egyedül kezdett dalokat írni és rögzíteni, majd az egyik ilyet elküldte a Guitar Player magazin szerkesztőségébe, ahol írtak róla pár dicsérő sort. A Shrapnel kiadót vezető Mike Varney is felfigyelt rá, és beajánlotta őt a Vicious Rumors tagjai közé... a legendás power metal zenekarral eltöltött egy év alatt született meg a csapat máig meghatározó debütáló albuma, a Soldiers Of The Night.

1987-ben érkezett meg Vinnie első saját nagylemeze, a Mind’s Eye, amely máig az instrumentális, neoklasszikus metal műfaj meghatározó albuma. Ezután felgyorsultak a dolgok: Vinnie-t hamar kikiáltották az év legjobb felfedezettjének, és a lemez több mint 100.000 példányban fogyott. Az ezt követő években hősünk folyamatosan haladt előre az egyre nagyobb ismertség felé: második,Time Odyssey című lemeze megerősítette ismertségét, a Meltdown című harmadik korong hard rock dalait pedig már a rádiók is játszották. Később egyre nevesebb zenészek csatlakoztak hozzá a felvételek alatt: együttműködött Brian Tichy-vel (Billy Idol), Dorian Heartsonggal (Powerman 5000), Shane Gaalaas-szal (Michael Schenker Group) és Tony MacAlpine-nal is (aki ekkor szintetizátoron játszott).

Élőben is több jeles zenekarban megfordult: játszott Alice Cooper mellett és a Hey Stoopid című lemezén 1991-ben, saját zenekarával pedig a Rush turnévendégeként koncertezett. Japánban T.M. Stevens kísérőzenekarának tagjaként láthatták.

2003-ban a legendás angol heavy metal csapathoz, a UFO-hoz (ahogy ők mondják: ju-ef-óhoz) csatlakozott, és nagy szerepet vállalt a 2004-es You Are Here lemez dalszerzésében, ami a ma már 50 éves csapat egy újabb fénykorát hozta el: a mai napig öt további nagylemez kiadásához, és számos turnéhoz vezetett.

Vinnie emellett a szólólemezek kiadását sem hagyta abba: legutóbbi albuma a 2015-ös Areal Visions, amelyet saját kiadásban készített el. Emellett rendszeres vendége gitárklinikáknak is, szerte a világon. Az ilyen rendezvényeket különösen nagy örömmel keresi fel, erről így nyilatkozott nemrég: „Szeretek személyesen beszélgetni a zenerajongókkal, és tanulni tőlük. Nagyon hasznos meghallgatni azt, amit gondolnak a munkáimról, a gitározásról és a teljes zenei színtérről általában. Számomra nagyon sokat jelent az általuk közvetített energia. Menő dolog egy globális gitáros közösség tagjának lenni, és megtisztelő számomra arra gondolni, hogy a dalaimmal néha másokat is inspirálok. Mindig lenyűgöz, amikor valaki arról mesél, hogy megérintették azok a dalok, amelyeknek a megírásával oly szívesen foglalkozom. Igazi áldásnak érzem, hogy gitározhatok és dalokat írhatok, és igazán szerencsésnek tartom magam, hogy szerte a világon vannak rajongóim.”

A budapesti szólókoncerten Vinnie szerteágazó életművéből válogat: a saját dalok mellett előkerül egy-egy UFO és egyéb sláger is majd november 13-án. Jegyek még kaphatók! A The Maze című dal nemrég készített, nem hivatalos koncertfelvételét itt nézhetjük meg:


a Livesounds bemutatja:
2018. november 13., kedd 19 óra
Budapest, Dürer Kert
Vinnie Moore koncert
Belépő: 6500 Ft
Jegyek kaphatók az Eventim és a Ticketportal hálózatában, és a www.tixa.hu weboldalon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://livesound.hu/
http://www.vinniemoore.com/

https://www.facebook.com/LiveSoundProd/
https://www.facebook.com/events/870437019826741/