2013. július 24.

Ken Hensley: élő rocklegenda az A38-on

Több koncertre is készülhetnek ősszel a hagyományos rockzene kedvelői: a Uriah Heep szeptember 21-ei fellépése után október 28-án a csapat egykori legendás dalszerzője, Ken Hensley érkezik majd az A38 Hajóra, ahol Live Fire nevű saját zenekarával mutatja be legújabb albumát.

"Ha engem kérdezel, Ken Hensley írta meg a heavy metal billentyűjáték szabálykönyvét." - mondta egyszer Blackie Lawless, a W.A.S.P. frontembere az angol Ken Hensley-ről. Való igaz: Hensley élete és pályafutása ma már a rocktörténelem része. Legnagyobb örömünkre azonban nem csak múlt időben beszélhetünk az 1945-ben született zenész karrierjéről.

A több mint 50 éve a színpadon álló, és több mint 50 lemezen hallható előadó ugyan számos különböző hangszeren játszik, és rengeteg ismert zenésszel van közös múltja, világhírűvé a Uriah Heep billentyűseként eltöltött egy évtized tette. Nem is csoda, hiszen az 1970 és '80 közötti, rendkívül termékeny időszakban Ken szerzőként illetve társszerzőként jegyezte a világhírű zenekar korszakos slágereit, így a Look at Yourself, a Lady in Black, az Easy Livin vagy a Stealin című dalokat is.

Persze Hensley karrierje nem csak erről a 10 évről szól: ezt megelőzően először 1960-ban állt színpadra, aztán közös bandában játszott a Rolling Stones-ban is megfordult Mick Taylorral, majd az Emerson Lake and Palmerből ismert Greg Lake-kel és John Glascockkal (Jethro Tull). Már ebben az időszakban felbukkant két későbbi Heepes zenésztárs, Paul Newton basszusgitáros és Lee Kerslake dobos, a '70-es évek elejére pedig kialakult a klasszikus Uriah Heep felállás: Lee Kerslake, David Byron, Gary Thain, Mick Box, Ken Hensley. A Hammond orgonájával világhírnévre szert tevő Hensley már ekkor is készített szólólemezeket, de az ezt követő '80-as évek mégis inkább az útkeresés, majd a csendesebb elvonultság jegyében telt.

A '90-es évek második felében tért vissza Ken a stúdiók és a színpadok világába, és - egy rövid, de annál nagyobb visszhangot kiváltó ős-Heep újjáalakulást leszámítva - elsősorban szólókarrierjét építi tovább. 2007-es, Blood On The Highway című albuma remek visszajelzéseket kapott, és többek között Tina Turner, Glenn Hughes és Jorn Lande is szerepelt rajta. Azóta több új lemez is született, és Live Fire néven egy turnézenekar is szerveződött Hensley köré.

Idén két kiadvány is várható. Már megjelent a Live Fire LIVE, mely egy tavaly ősszel rögzített koncertalbum, ősszel pedig a Trouble című új stúdiólemez érkezik. Az utóbbit idejekorán megrendelők ráadásul különböző ajándékokat is kapnak, mint például dedikált lemezeket, vagy éppen egy Ken által saját kezűleg megírt szövegkönyvet. Ehhez nem kell mást tenni, mint a http://www.pledgemusic.com/projects/kenhensley regisztrálni.

Mire az idei turné hazánkba ér, már kezünkben tarthatjuk az új lemezt: az ezúttal teljes zenekarral érkező Hensley ugyanis október 28-án érkezik Budapestre, ahol az A38 Hajón játszik a Live Fire-rel. Jegyek már kaphatók!

A Livesounds bemutatja:
2013. október 28., hétfő 20 óra
Budapest, A38 Hajó
Ken Hensley & Live Fire koncert
Belépő: 5900 Ft, a koncert napján 6500 Ft.
Jegyek válthatók a Ticketportal és a TEX országos hálózatában, valamint a Headbangerben, a CD Pincében, a Lemezkuckóban és a Hammer Zeneberlangban, a helyszínen és a livesound.hu weboldalon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.livesound.hu/
http://www.ken-hensley.com/

https://www.facebook.com/LiveSoundProd
https://www.facebook.com/events/573580179349603/