2016. december 20.

Tarja Turunen: februári lemezbemutató a Barba Negrában

The Shadow Self: személyiségünk árnyékban lévő, tudatalatti oldaláról mesél a finn Tarja Turunen új nagylemeze. A dalokat február 1-én élőben is meghallgathatjuk, ekkor érkezik ugyanis a Nightwish egykori énekesnője Budapestre, ahol a Barba Negra Music Clubban lép fel.


Az 1977-ben született Tarja (teljes nevén Tarja Soile Susanna Turunen-Cabuli) két évtizedes pályafutása alatt a népes finn rockzenei színtér egyik legismertebb képviselőjévé vált. Az énekesnő egy 500 lakosú karéliai faluból származik, és a zene már kisgyermek korában megérintette: szülei elmondása szerint már azelőtt énekelni kezdett a maga módján, hogy járni megtanult volna. 6 évesen már zenetagozatos iskolába járt, 15 évesen pedig elköltözött otthonról, hogy zenei tanulmányait folytathassa, méghozzá kiemelkedő eredményekkel. Ezt követően a Helsinki Képzőművészeti Egyetem zenei főiskoláján, a Sibelius Akadémián folytatta tanulmányait, ahol komolyzenei és egyházi éneklést tanult, és zongorázott – sőt, még orgonán is játszott.

Tarja a Nightwish énekesnőjeként vált világhírűvé, de immár több mint egy évtizede önállóan, saját zenekarral készíti a lemezeteket és indul turnékra. Idén nyáron jelent meg negyedik, The Shadow Self című szólólemeze. A normál CD mellett digipak, valamint egy bakelit kislemezeket, képeslapokat, posztert és pólót is tartalmazó díszdobozos formában is kiadásra került albumot az európai zenei sajtó jól fogadta: a német Hardline és a Metal Hammer magazinok változatossággal teli, magas szintű mestermunkának nevezték a kiadványt, mely összefonja az erőteljes riffeket varázslatos dallamokkal és Tarja különleges énekhangjával. Az Innocence című videóklipet itt nézhetjük meg:


A lemezen található Demons In You című dal nemrég önállóan, digitális kislemezként is megjelent, méghozzá az Arch Enemy-ből ismert Alissa White-Gluz közreműködésével. A dallamos death metal banda extrém hangú énekesnője és Tarja angyali szopránja különleges duettet alkot, mely kiválóan mutatja meg a Shadow Self album korábbiaknál komorabb hangulatát. A duó élőben is előadta a dalt az idei Wacken Open Air Fesztiválon, 75.000 ember előtt.

Tarja elmondása szerint az új lemez címválasztását többek között egy Annie Lennox-szal készült interjú elolvasása inspirálta, melyben a mindannyiunkban jelenlévő „árnyék” személyiségről esik szó. A 20. századi híres pszichológus, Carl Gustav Jung által bevezetett árnyék a személyiségünk alsóbbrendű, tudatalatti része, mely a fő személyiségjegyekkel ellentétes, vagy az által elfogadhatatlan tulajdonságokat gyűjti magába. „Mindannyiunknak van egy sötétebb oldala, és ezt mindenkinek el is kéne fogadnia – mondta el Tarja. - Alkotóművészekként mi különösen sok inspirációt meríthetünk innen. Évekkel ezelőtt fedeztem fel magamban ezt az oldalt, noha összességében továbbra is pozitív személyiségnek tartom magam.”

Az új lemezt megelőzően Tarja amúgy egy előzetes EP-t is kiadott: a The Brightest Void-ra különböző feldolgozások, és a nagylemezről kimaradt dalok kerültek fel, többek között Michael Monroe (Hanoi Rocks), Chad Smith (RHCP) és a Within Temptation szereplésével.

Tarja európai turnéja február 1-én érkezik Budapestre, ahol a Barba Negra Music Clubban láthatjuk majd.

A Concerto Music bemutatja: The Shadow Shows '17
2017. február 1., szerda 19 óra
Budapest, Barba Negra Music Club
Tarja koncert + support
Belépő: 6900 Ft, január 1-től hálózatokban és a koncert napján 7900 Ft.
Jegyek kaphatók a Ticketportal és a Ticket Expressz hálózatában, a CD Pince, Headbanger üzletekben, a Barba Negra pénztárában, valamint a www.concerto.hu, a http://tixa.hu/ és a http://barbangera.hu weboldalakon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://concerto.hu/
http://www.tarjaturunen.com/

https://www.facebook.com/concertoconcerts/
https://www.facebook.com/events/1111131382304416/