2005. szeptember 8.

Folk-est a Marco Polo Clubban


Korunk rohanó, fejlődés-mániákus világában is létezik még egy pár olyan ember, aki a letűnt korok pogány, természetközeli életformáját keresi; a spiritualitást, valamint a világ és saját lényének megismerését állítja élete középpontjába. Ezek az emberek előszeretettel hallgatják a neofolk zenei stílust, melynek legrégebbi képviselője, az amerikai Changes november 17-én látogat a Marco Polo Clubba, ahol a Rémálom a Nyár utcában sorozat csütörtöki különkiadása keretében lép majd fel, az egykori Evensong-tagokból alakult The Moon and the Nightspirit társaságában.

 Eredetileg apokalyptic folknak nevezték, ma pedig többek között darkfolknak vagy neofolknak hívják azt a sajátos modern népzenét, melynek gyökerei a tradicionális muzsikák mellett az industrial és komolyzenei műfajokból eredeztethetők. Összetett gondolkodásmód, kritikus világszemlélet, a múlt ill. befelé fordulás jellemzi e stílus kedvelőit és alkotóit; akiket a közember jellemzően nem ismer, nem is ért, viszont annál többször félreért.. mindez tettenérhető a műfajban alkotó zenekarok munkássága iránti sajátos érdektelenségben is: nagyobb nyilvánosságot szinte csak akkor kap a színtér néhány tucatnyi előadója, amikor – a fentebb elmondottak alapján nyilván alaptalanul – szélsőséges politikai szimpátiával vádolják meg őket. Mindemellett az egyszerre pozitív energiákat és sötét hangulatokat is hordozó neofolk zenékre egyre több black metal, gothic, industrial és más underground zenék hallgatója is felfigyel.

A stílus egyik meghatározó, korai képviselője a Changes zenekar, melyet 1969-ben alapított Robert N. Taylor és Nicholas Teslouk. Az első időkben, kávéházakban, egyetemeken, bárokban és kis klubokban játszottak; ez így ment 1973-ig, amikor is a banda egy évig szünetelt. A ’74-es újrakezdéskor csatlakozott Karen Taylor, valamivel később pedig Carol dePugh. Ez a felállás 1977-ig működött, ekkor Nicholas más projektbe kezdett. Ez idő alatt Taylor és Teslouk továbbra is írtak számokat, de nem fűztek sok reményt a banda felélesztéséhez… úgy tűnt, zenei karrierjüknek itt vége szakad.

Aztán 1994-ben következett be az áttörés, mikor Michael Moynihan a Storm Productions-től hozzájutott a Changes néhány régi demójához és próbafelvételéhez. Úgy döntött, hogy kiadja ezeket az anyagokat, az eredmény pedig a Storm/Cthulhu égisze alatt megjelent „Fire of Life” album lett, mely a Changes harmadik, máig tartó újjászületéséhez vezetett. A pozitív kritikák, az eladott lemezek száma meghozták a kedvet egy új album munkálataihoz, a banda stúdióba vonult, és felvették a „Legends” anyagát, majd ezt követően már a Hau Ruck! adta ki a harmadik, „Orphan In the Storm” című anyagot CD-n és bakeliten. E három lemez anyaga mellett a kiadás előtt álló, „Lament” című új album egy-két dalával is megismerkedhetünk majd a budapesti koncerten.

Az est másik fellépője a Moon and the Nightspirit, melyet az egykori Evensongból zenekarból ismert Ágnes és Szabó Mihály alapított 2003-ban. Pogány mesék és archaikus magyar dallamok ihlette zenéjük magával ragadó utazás az álmok szépséges ősi birodalmában, melyet a modern ember már rég elfeledett. A Moon and The Nightspirit zeneileg távol áll az EvenSongtól: éteri, folkos hatású ambient muzsikája inkább az Arcana és a Dead Can Dance hangulatára emlékeztet. Ágnes és Mihály mellett Végh Gábor (ütősök) és Cseh Gergely (basszusgitár) is közreműködik majd a 17-ei koncerten.
Promó EP-jüket 2004-ben rögzítették, és az Equilibriummal írták alá első lemezszerződésüket; ehhez a kiadóhoz olyan csapatok tartoznak, mint az Ataraxia, a Dwelling, az Ion vagy a Puissance. Egyéves intenzív dalszerző és próbaidőszak után újra stúdióba vonultak, hogy felvegyék bemutatkozó albumukat, mely az "Of Dreams Forgotten and Fables Untold" címet kapta: kilenc sámándob és akusztikus gitár-alapú dalt hallhatunk elbűvölő női énekkel, hegedűvel és fafúvósokkal (furulya, kaval) ötvözve… a kilenc közül egyet szabadon letölthetünk a www.negativeart.hu címről.

Tudnivalók a koncertről:
2005. november. 17., csütörtök 20.00 óra
Budapest, Marco Polo Club (VII. Nyár u. 6.)
Changes, The Moon and the Nightspirit koncertek
A koncert után goth, wave és neofolk zenék: DJ Gelka & Zero
Belépő: 1200 Ft, elővételben 1000 Ft, a koncertek után (23h-tól) 500 Ft.
Jegyek kaphatók a Last Exitben (Bp. VIII. Légszesz u. 4.), ill. a www.ticketportal.hu oldalon és a www.negativeart.hu Bolt menüpontja alatt.

Kapcsolódó linkek: