2006. január 8.

MetalMania 2006: Therion a Testament helyett


Változik a március 2-ai MetalMania Fesztivál fellépőinek névsora: a fesztivál egyik headlinere, a Testament helyére a svéd szimfonikus metalzenekar, a Therion kerül, a szintén kieső Carpathian Forest helyett pedig a portugál Moonspell érkezik majd. További egy magyar zenekarral is bővül a sor: a nagyszínpadon bizonyíthat a Stereochrist gárdája.

Chuck Billy, a Testament énekese személyes elfoglaltságra hivatkozik, és így a már tervbe vett - és többek között magyar, lengyel, francia és portugál helyszínekre meghirdetett – tavaszi Testament bulikat lefújják. Minderről a MetalMania Fesztivál szervezőit – ahogy az az egyik legnagyobb online metalzenei hírszolgáltató, a blabbermouth.net január 6-án megjelent cikkéből is kiderül - csak december 27-én értesítették, amikor is a stáb azonnal megkezdte a pótlás felkutatását: egy olyan, a fesztivál rangjához méltó zenekar kerítését, mely az idősebb és a fiatalabb metalhead-ek érdeklődésére egyaránt számot tarthat. A megfeszített egyhetes keresés eredményeként március 2-án új headliner, a Therion zárja majd a Petőfi Csarnok nagyszínpadának programját. A svéd Christofer Johnsson és zenekara 1987 óta tevékenykedik, és ez idő alatt számos, korszakos hatású opera-metal albumot készített. A több kórus, és egy komplett klasszikus zenekar közreműködésével rögzített Therion stúdióalbumok élőben is átütő erővel szólalnak meg, ahogy arról már a népes magyar rajongótábor is többször megbizonyosodhatott, legutóbb 2004 novemberében, szintén a Petőfi Csarnokban.

A MetalMania koncertrendje két további ponton változik: a Testament turnévendége, a Painmuseum értelemszerű kiesésével a magyar Stereochrist zenekar is fellépési lehetőséget kap a Petőfi Csarnok nagyszínpadán. A stoner és doom zenészekből, köztük egykori Mood tagokból összeálló Stereochrist zenéje a masszív gitártémákon és a hagyományosan egyszerű dalszerkezeteken alapul, melyet a pszichedeliával fűszerezett énekdallamok tesznek teljessé.

A harmadik változás a fesztivál norvég vendégét, a Carpathian Forest-et érinti: Vrangsinn, Tchort és Nattefrost bandája csúszik az új album felvételével, ezért a teljes tavaszi turnéjukat elhalasztják. Így az északi blackerek helyére Portugália sötét szívű fiai ugranak be, élükön Fernando Ribeiro-val: a Moonspell érkezik a MetalMania 2006-ra. Fernando egyénisége, és az együttes zenéje tökéletesen ötvözi a luzitán temperamentum forróságát a sötét zenék rideg hangulatával. A tavalyi MetalManián is nagy sikerrel szerepelt Ribeiro-klán emellett a show-műsorra is nagy hangsúlyt fektet: korábbi fellépéseik elmaradhatatlan kelléke volt például az a több méter hosszúságú, halálfejben végződő marsallbot, mellyel a szuggesztív megjelenésű énekes ritmust vezényel a tomboló koncertközönségnek.

A MetalMania jegyei az év első hónapjában kedvezményes elővételi áron, 6500 Ft-ért érhetők el, február elsejétől pedig 7000 Ft-ot kell fizetni a belépőért. A jegyeket megvásárolhatjuk minden ismert rockboltban, a TicketExpress üzleteiben, továbbá a www.ticketportal.hu és a www.negativeart.hu oldalakon is.

MetalMania 2006 – tudnivalók:
2006. március 2., csütörtök
Budapest, Petőfi Csarnok
A Nagyszínpad fellépői: Therion, Anathema, Moonspell, Nevermore, Soilwork, Charon, Stereochrist, The Dethroners, Gire.
A Kisszínpad fellépői: Vale Of Tears, Remorse, Casketgarden, Black Leaves, Nadir, Prompt, Relikvia, Autumn Twilight, Variola.
Belépő: január 31-ig 6500 Ft, utána 7000 Ft.

További információk:

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.ticketportal.hu