2007. december 11.

Simian Mobile Disco és az Orbital tagja a Citadellában


Az angol az elektronikus zene félistene, Phil Hartnoll érkezik december 29-én a Citadellába, ahol a Bladerunnaz által szervezett party-n lép majd fel. Ugyanitt többek között a FineCutBodies és a brit mozgó diszkóüteg, a Simian Mobile Disco is feltűnik majd. Jegyek még kaphatók országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint a www.ticketportal.hu oldalon, ahol otthoni jegynyomtatást is választhatunk.

Ugye már mindenki kívülről fújja azt, hogy "because we are your friends, you'll never be alone again"? Nos a kétszeres MTV European Video Music Awards győztes francia Justice által megkezelt We Are Your Friends legalább annyira köszönhető a Daft Punk unokáknak, mint legjobb angol cimboráiknak, a Simian Mobile Disconak, hiszen a sláger eredetije a Simian 2003-as Never Be Alone című indie zenéje.

Az eredetileg pszichedelikus popnak indult párost második albumán már elkapta az elektronika, majd a nagy áttörés elmaradása után feloszlott együttes romjain alakította meg a ritmusszekció James Ellis Ford és James Anthony Straw a magát rendkívül komolytalanul vevő mozgó diszkóüteget, a december 29-én Budapestre érkező Simian Mobile Disco-t.

A brit SMD duó jelenleg a francia Justice és a német Digitalism tásraságában alkotja az öregsulis rave, space-disco, electro, techno és gyakorlatilag szinte minden elektronikus zene bohém katyvaszából, valamint a Daft Punk örökbecsű munkásságából összeálló, magával ragadó új tánczenei hullám szentháromságát. Emellett a duó agytrösztje, James Ford producerként jegyzi a Klaxons és az Arctic Monkeys Mercury-díjra is felterjesztett albumait.

Az angol elektronikus zene történetének megkerülhetetlen duója a Phil és Paul Hartnoll testvérpár alkotta Orbital. Az 1989-től 2004-ig együtt alkotó testvérpárt csak a Chemical Brothers-szel és az Underworld-del szokás egy lapon említeni, befolyásuk a brit tánczenére és egyáltalán az elektronikus zenére megkérdőjelezhetetlen. Az Orbital életmű egész regimentnyi album és maxi, amelyeken olyan DJ szettekből, rádióból, filmekből és videoklipekből jól ismert számokkal ajándékozták meg a hallgatóságot, mint a Halcyon, The Box, Chime, Satan, Lush, Are We Here?, a Metallicás Kirk Hammettel újra felvett Satan vagy a The Saint, a Doctor Who és a Beach betétdalai, valamint a késői Nothing Left, a Funny Break vagy a One Perfect Sunshine.

Az Orbital - remélhetőleg csak átmeneti - szétválása után Phil Hartnoll újabb duót alapított, a Nick Smith-el (Dragonfly és Atmoic Records valamint filmzene Ridley Scott Hannibal c. filmjéhez) közös Long Range-t. A Long Range továbbviszi az Orbital ambient befolyásolta hangzását, amelyet Phil és Nick törtütemekkel és filmzenei inspirációkkal egészít ki. Zenekarként is fellépetek már néhányszor kiegészülve a Propellerheads-es Will White-tal a doboknál, valamint vonósok és énekesek kíséretében. Jelenleg állítólag egy Irvin Welsh (Trainspotting) és Chuck Palahnuik (Fight Club) írókkal közös multimédiás fellépésen ügyködnek, amely megidézi a legendás Orbital koncerteket is.

2007. december 29., szombat 21.00 óra
Budapest, Citadella
belépő: 
december 24-ig: 3500 HUF

december 27-28-29: 4000 HUF
helyszínen: 4500 HUF

line up
Simian Mobile Disco (dj set) /Wichita - UK/
Phil Hartnoll /Long Range / ORBITAL - UK)
FineCutBodies (Chi)
TB Gon (TranceWave)
Bergi (A38)
Killbert (Lollipop)

Kapcsolódó weboldalak: