2014. július 15.

Babel Sound: idén is világzene, tánc és jó hangulat Balatonlellén

Idén 5 éves a Babel Sound Interaktív Világzenei Fesztivál, amely július 18-20. között idén is a világzene, a jazz, a tánc és a gasztronómia világába invitálja a közönséget. Az ingyenes multikulturális fesztivál több mint 18 koncerttel, valamint workshopokkal és egyéb programokkal vár Balatonlellén. A fellépők között találjuk a hazai Kerekes Bandet, a marokkói Chalabant és a kanadai Edward Powell trióját is.

Nevéhez méltóan számos országból érkeznek fellépők a 2014-es Babel Sound Fesztiválra: spanyol, görög, algériai, marokkói, cseh, portugál, szerb, egyiptomi, indiai, indonéz és magyar előadók koncertjeire készülhetünk, és természetesen idén is adott a határokon átívelő együtt-zenélés lehetősége.

A koncertek mellett különböző táncos és hangszeres workshopok és több főzőbemutató várja a látogatókat, már délelőtt 11 órától, így a fesztivál kiváló programlehetőség kisgyermekesek és családok részére is.

A fesztivál idén három helyszínnel jelenik meg Balatonlellén: a Napfény strandon minden nap délelőtt 11 órától este 6-ig a workshop és kisszínpad-sátrak adnak helyet a tánc- és hangszeres bemutatóknak, valamint a gasztronómiai élvezeteknek, és minden délután két-két akusztikus koncertnek is. A Rendezvénypark színpadán hazai és külföldi csapatok szórakoztatják közönséget: 17 és 23 óra között minden nap négy koncertet láthatunk. A mini Bábel Kert pedig az aktív részvétel, az örömzenélés, jammelés helyszíne, ahová kifejezetten az érdeklődő profi és amatőr zenészeket várják a szervezők.

Az első nap két hazai, egy cseh és egy portugál zenekar fellépését láthatjuk. A programot az A.K.T. nevű magyar színésznőzenekar nyitja francia, olasz és magyar sanzonokkal, majd az Eclectica zenekar mutatja be kelta és breton eredetű tradicionális népdalokra, erdélyi táncdallamokra és részben ezekből ihletet merítő saját szerzeményekre épülő műsorát. Ezt követi a hagyományos portugál zenét játszó Celina da Piedade fellépése, majd Csehország egyik legismertebb világzenei formációja, a morva népzenei hagyományokból építkező Tomáš Kočko & Orchestra lép színpadra.

Szintén ezen a napon, a Napfény Strandon felállított Babel Sound sátorban játszik a marokkói gyökerekkel bíró, de Budapesten alapított Chalaban, és az iszlám világ szufijait, Észak-Afrika nomádjait elektroakusztikus hangszerekkel megidéző Khamsa Tribe.

Július 19-én, szombaton a Csőke Renáta Quartet kezdi a zenélést - repertoárjukat archaikus, többségében roma népdalok, balladák alkotják, melyeket az arab és indiai hangzásvilág ugyanúgy inspirál, mint a jazz vagy a latin zenei stílusok. Ezután a Meszecsinka zenekar játszik, mely teliholdkor született, különös varázslat által. A neve Holdacskát jelent és egy bolgár népdalból jött. Hét nyelven énekel (magyar, cigány, bolgár, spanyol, finn, angol, arab), két országból jön (Magyarország, Bulgária) és a Csodaországba tart. Harmadikként a Yacine and the Oriental Groove nevű spanyol világzenei együttes mutatja be Észak-Afrikából és a Közel-Keletről származó dalait, végül a szerbiai világzene egyik legütősebb produkciója, a hagyományos cigány muzsikát nagyvárosi zenei környezetbe helyező KAL érkezik. A Babel Sound sátorban szombaton a több mint 30 éve működő Calcutta Trio, továbbá az Edward Powell Trio szerepel.

A harmadik napon egy egyedülálló hazai világzenei formációja kezdi a műsort: a Jazzrael közismert izraeli, szefárd, közel-keleti dalokat értelmez újra a jazz érintésével. Ezután a RumbAroma frenetikus cigányzenei koncertjét nézhetjük meg, majd a belgrádi Naked következik: dalaikban a funk lüktetése, a népzene számos motívuma, tört ritmusok, és egy kis pszichedélia is felfedezhető, amely jórészt az effektezett hegedűhangoknak köszönhető. A teljes hangkép meghatározó eleme végig a szenvedélyes szaxofon és hegedű párbaja marad. A Babel Sound sátorban eközben a szicíliai Oi Dipnoi játszik tradicionális, szicíliai zenére épülő dalokat, majd a latin ritmusokkal mediterrán vidékekre kalauzoló Cha Cha Budapest Trio hallható.

A programot és a fesztivált a Kerekes Band koncertje zárja: az utóbbi évek egyik legütősebb világzenei bandáját a hasító ethno-funk, a felszabadító csángó boogie és a nagy terpeszes rock 'n' roll egyszerre jellemzi. Koncertjeiken garantálható a pulzáló "stadion-folk" hangulat, melyet csodás gyógyulások és pszichedelikus látomások kísérnek.

Babel Sound Fesztivál 2014
2014. július 18-20. péntek-vasárnap
Balatonlelle, Rendezvénypark (Móló sétány) + Napfény strand + Bébel Kert
Program: Főzőbemutató és workshopok minden nap 11 órától, koncertek 17 órától.
Részletes program: http://babelsound.hu/

Kapcsolódó weboldalak:
https://www.facebook.com/babelsound