2014. július 7.

Little G Weevil, foci vb és Blues Fesztivál a Kobuci Kertben

Július 9-e és 11-e között idén is beköltözik a blues az óbudai Kobuci Kertbe. A három napos Blues Fesztivál keretében összesen kilenc fellépő, köztük Little G. Weevil, Big Daddy Wilson, Ripoff Raskolnikov és a holland énekes-herflis, Big Pete játszik majd a színpadon.

A Kapolcson megszokott laza fesztiválhangulatot, és az igényes kikapcsolódás lehetőségét kínálja a városban maradóknak a Kobuci Kert Óbuda főterén, a Zichy Palota udvarán. A házi koktélokkal, mixcsűrrel és fröccsökkel felszerelt szórakozóhelyen július 9-11. között a bluesé a főszerep: az Óbudai Nyár nevű sorozat keretében ekkor tartják a Kobuci Blues Fesztvált, amelyen minden nap három zenekar lép fel 17:30-tól.

Az első napon, szerdán a Békés megyei Borsodi Blue nyit: a trió saját számokat játszik blues-os, jazzes és rockos elemekkel, sok improvizációval és humorral. Utánuk a szerbek leghíresebb blues zenekara, az 1982 óta működő és hazánkban is jól ismert Raw Hide lép színpadra, majd Szűcs Gábor, azaz Little G Weevil koncertezik. A magyar származású, de sokáig Amerikában élő bluesgitárost tavaly a műfaj egyik legrangosabb eseményén, a memphis-i International Blues Challenge-en választották meg a legjobb gitárosnak, és ő nyerte meg a verseny szóló/duó kategóriáját is. Az ily módon világhírre szert tevő zenész hamarosan Magyarországon is széles körű ismertséget szerez, hiszen a következő szériában mentorként csatlakozik az egyik ismert tehetségkutató műsor, az X-Faktor stábjához. A Big Bill Broonzy című dal koncerten előadott verzióját itt láthatjuk:


A három koncert után szerdán a focié a főszerep, a kilátogatók megtekinthetik a brazíliai foci VB 22 órakor kezdődő második elődöntőjét.

Másnap, csütörtökön az osztrák „Sir” Oliver Mally nyitja a koncertek sorát. Kortárs blues muzsikájában felleljük majd a legnagyobb elődök nyomait a Texas Blues-tól a Chicago Blues-ig, vagy éppen a Westcoast Blues-tól a „straight-from-the-heart” dalokig. Ezt követően a Ripoff Raskolnikov Band lép fel, és hasonlóan a tavalyi Kobucis koncerthez, ezúttal is betársul majd Big Daddy Wilson, hogy aztán át is vegye a prímet Raskolnikov zenekarának kísérete mellett. Raskolnikovék egy akusztikus felvételét itt nézhetjük meg:Pénteken a Szabó Tamás, Horváth János és Honfi Imre Olivér által alapított Mojo Workings nyitja az estét. Akusztikus hangzásukban fellelhetők a tradicionális blues, a hatvanas évek beat, illetve a későbbi korok pop dallamai. A háromszólamú ének mellett számos érdekes, ritkán látott hangszeren is játszanak, például az egyhúros amerikai diddley-bow-n, vagy éppen harmonettán és stompboxon. Másodikként az egyik legismertebb kortárs magyar szájharmonikás, Pribojszki Mátyás és zenekara játszik, majd a hangszer holland képviselője, Big Pete érkezik. Ő azon kevés európai blues zenészek egyike, akinek sikerült eljutnia az amerikai Blues Music Awards-ra, hiszen legutóbbi, Choice Cuts című lemeze ott volt a 2012-es nevezettek között. Egy 2011-es felvételét itt tekinthetjük meg:


Kobuci Blues Fesztivál
2014. július 9-11., szerda-péntek
Budapest, Kobuci Kert (Óbuda, Fő tér 1.)
július 9.: Borsodi Blue, Raw Hide, Little G Weevil
Július 10.: Sir Oliver Mally, Ripoff Raskolnikov Band, Big Daddy Wilson
Július 11.: Mojo Workings, Pribojszki Band, Big Pete

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.obudainyar.hu
http://www.kobuci.hu/
http://www.littlegweevil.net/
http://www.big-pete.nl/
http://www.bigdaddywilson.com/

https://www.facebook.com/events/716157488426692/