2017. augusztus 29.

Evergey: szeptemberi visszatérés az A38 Hajón

Jó egy évvel legutóbbi látogatásuk után ismét Budapesten köszönthetjük az Evergrey-t. A svéd progresszív metal zenekar The Storm Within című 2016-os lemezével érkezik, egy teljes programot kínáló, önálló turné keretében. Ezúttal egy görög progcsapat, a Need is játszik majd a szeptember 17-ei koncerten, az A38 hajó fedélzetén.



A 2016 őszén megjelent The Storm Within című lemez már az első hallgatásra is lenyűgöző élményt kínál. Az Evergrey védjegyének számító sötét, progresszív dallamok határozottan megjelennek az albumon, amely progresszivitása mellett az előző kilenc albumnál közvetlenebb és egységesebb hallgatnivalót kínál. A kreatív energiák egyaránt táplálkoznak az alapító énekes, Tom S. Englund két évtizedes tapasztalatából, valamin a 2014-es Hymns For The Broken album idején felfrissített felállású zenekar új lendületéből.

"Eljutottunk oda, hogy míg korábban egyáltalán nem volt szándékunk lemezt írni, a Hymns For The Broken készítése alatt hatalmas inspiráló erők dolgoztak bennünk - mondta Englund - Tényleg nem éreztük még ilyen jól magunkat. Ennek megfelelően a rá következő új is lemez átütőre sikerült, nincsenek rajta töltelék számok."

Az Evergrey dalszövegei is mindig illeszkedtek a zene mélységéhez és intenzitásához. Englund elmondása szerint ez volt az első lemezük, amelyik a szerelemről szól, illetve arról, hogy milyen érzés elveszteni valakit, aki a miénk volt, és hogyan tudjuk egy ilyen esemény után újra összerakni magunkat és továbblépni: "A szövegek szokás szerint a saját életünkben történteken alapulnak. A lemez készítésének idején elég sok párkapcsolati válság volt az ismerősi körömben, sokan vesztették el addigi partnerüket. A The Storm Within saját identitásunk kereséséről szól; arról, hogy hogyan próbálunk ismét egész emberré válni, miután félig üresnek éreztük magunkat - ráadásként a lemezen ezt a küzdelmet a lemezen csillagközi térbe helyeztük át."

Zeneileg a The Stom Within egy mintaszerű progresszív metal roham, de számos különleges megoldást is találhatunk, vendégként pedig a Nightwish énekese, Floor Jansen is felbukkan az In Orbit című dalban. "Floor bevonása igazából a feleségem, Carina ötlete volt, egy pohár bor mellett beszélték meg ezt a lehetőséget - mesélte el Englund. - Floor személyes jó barátunk, aki követi és kedveli Evergrey pályafutását." A közös számhoz videó is készült, ami itt látható:


Carina más szempontból is a zenekar titkos fegyverének számít, hiszen ahogy korábban, ezúttal is közreműködött, méghozzá a Paradox Of The Flame című dalban, háttér vokalistaként. Szintén visszatérő segítőtárs a legendás rendező, Patrick Ullaeus is, aki pedig a videót készítette:


Englund büszke arra, hogy ez a lemez köthető az Evergrey huszadk születésnapjához, ugyanakkor azt is elismerte, hogy ez nem egy tudatos időzítés volt. “Amikor elkezdtük az Evergrey-t, az volt a tervem, hogy készítsünk 10 albumot, ami kitölti ezt az életre szóló tervemet. Nem gondoltam volna, hogy valaha teljesítem ezt a célt. Lenyűgöző érzés 20 éve egy zenekarban lenni, és átlagon felüli lemezeket alkotni. Amikor kiszámoltam, hogy a 20 év alatt 10 lemezt csináltunk, egészen elképedtem. Büszkén mondhatom, hogy minden dal és hangjegy amit közzétettünk eddigi pályafutásunk során, az adott pillanatban a legjobb tudásunkat és szándékainkat tükrözte.

A turné vendége a görög Need lesz: a 2004-ben alakult athéni progresszív metal csapat Hegaiamas: A Song For Freedom címen adta ki idei albumát, mely a 2014-es Orvamot és annak az amerikai ProgPower fesztiválon rögzített, 2015-ös koncertváltozatát követte. A csapat új lemezét a Fates Warning vagy a Dream Theater legjobb pillanataival említik egy lapon, így érdemes lesz korán érkezni szeptember 17-én az A38 Hajóra.

a Concerto Music bemutatja:
2017. szeptember 17., vasárnap 18 óra
Budapest, A38 Hajó
Evergrey, Need koncertek
Belépő: 4900 Ft, a koncert napján 5900 Ft
Jegyek kaphatók a Ticketportal hálózatában, a CD Pince, Headbanger üzletekben, valamint az A38 Hajón, a www.concerto.hu, az www.a38.hu és a www.tixa.hu weboldalakon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://concerto.hu/
http://www.evergrey.net/
http://www.needband.net/

https://www.facebook.com/concertoconcerts
https://www.facebook.com/events/1689908681316618