2008. január 2.

Tíz éves a szegedi Nemzetiségek Háza


Tíz év telt el azóta, hogy 1998. januárjában megnyitotta a kapuit a szegedi Nemzetiségek Háza. A jubileumot egy kéthetes rendezvénysorozattal (január 14- február 3-ig) ünneplik a szegedi nemzetiségek, színházi előadások, film, néptánc és népzenei bemutatók komolyzenei előadások és gyermeklprogramok egyaránt szerepelnek a színes programban.

A Szegedi Nemzetiségi Önkormányzatok Társulása 1996-ban alakult. A társult kisebbségi önkormányzatok: német, szlovák, lengyel, görög, ukrán, örmény, horvát. Szeged Megyei Jogú Várossal közös fenntartású intézményük, a Nemzetiségek Háza 1998 óta működik. Alapfeladata a Szegeden élő nemzetiségek specifikus művelődési életének ápolása, kiszolgálása.

A jubileumi rendezvénysorozat színházi programjai közül - melyek temérszetesen magyar nyelven is nyomonkövethetőek lesznek - kiemelkedik Hans Sachs vígjátéka, a "Kel a borjú, avagy a borjútojás" című vígjáték, melyet a a Magyarországi Német Színház mutat be, míg a Vertigo Szlovák Színház Julis Barc Ivan "Anya" című drámáját hozza Szegedre. Látható lesz továbbá a Magyarországi Szerb Színház és a Malko Teatro (Bolgár Színház) közös előadása, a "Határeset" is.

Bemutatóval készül a Maskarades nevű görög-, a Bánát szerb- és a Pravo bolgár táncház, míg az Örmény kultúrális est keretében film-, néptánc és népzene bemutató is lesz majd. A német barokk zenei est az Incantamento Antico kamaraegyüttes részvételével zajlik, az 5-10. osztályosok pedig a Gézengúz gyermekvetélkedőre készülhetnek. Képekben is ismerkedhetünk majd a nemzetiségekkel, Magyar Művelődési Intézet kiállításán.

Természetesen a kulináris élvezetekről sem feledkeztek meg a szervezők: a Híd étteremben január 14. és 18. között a nemzetiségek étel- és italkülönlegességeit – köztük a 2002-ben Krompachy-ban különdíjas szegedi sztrapacskát, a bolgár gyuvecset, a német heringet, a szerb csevapot, az ukrán borscsot, valamint számos ritkaságot és gasztronómiai meglepetést kóstolhatunk meg.

A különböző programok a Nemzetiségek Háza (Szeged, Osztróvszky u. 6) mellett több egyéb helyszínen, így a Kövér Béla Bábszínházban (Szeged, Tisza L. krt. 50), ill. a JATE Klubban (Szeged, Toldi u. 2) zajlanak majd. A programokról, részletekről ill. a szegedi nemzetiségekről bővebb információ www.minority-szeged.hu weboldalon található.