2008. április 17.

The Legendary Pink Dots: koncert Budapesten


Utoljára három évvel ezelőtt vetődtek el felénk a Legendás Rózsaszín Pöttyök, azaz a Legendary Pink Dots. A zenekar névválasztása önbeteljesítő jóslatnak bizonyult - igaz, sajátos értelemben, ugyanis a több mint negyedszázada működő, Londonban alakult formáció egész pályafutása során az ismeretlenség ködében működött. Kivéve persze rajongóik számára, akikből - talán nem véletlen - minden nagyobb városra jut pár száz... őket, és az elmúlt évtizedek pszichedelikus hangulatát idéző rockzenék kedvelőit várja a Neagtive Art a Marco Poloról After Musicra átkeresztelt Nyár utcai klubba, április 30-án.

A Legendary Pink Dots joggal nevezhető tehát a világ legismertebb ismeretlen zenekarának, hiszen ugyan sosem voltak részei a mainstream kultúrának, de mégis képesek évtizedek óta teltházas klubkoncertek ezreivel, és megszámlálhatatlan mennyiségű albummal a felszínen maradni. Az After Music Clubban is visszatérő vendégnek számítanak: több telházas fellépésük volt már itt.

A Legendary Pink Dots története egészen 1980 augusztusáig vezet vissza: ekkor jött létre a zenekar egy Kelet-londoni squat-ban. A korai, viharos években számtalan zenész megfordult az együttesben, stabil pontnak csak a máig meghatározó két alapító tag, Phil Knight (The Silverman) és Edward Ka-Spel tekinthető. Különleges zenéjük számos különböző műfaj elemiből áll össze: a nyolcvanas évek dallamos pop és rockzenéje ugyanúgy felsejlik benne, mint a '60-as évek borús pszichedéliája. Az így összeálló keverék valóságos érzelmi hullámvasútra viszi a hallgatót, ahol nyugtalanítóan ironikus és éterien szép kanyarokra is fel kell készülnünk.

A műfaji besorolásnál azonban minden bizonnyal többet mond el róluk  az a tény, hogy aki egyszer ellátogat a koncertjükre, az minden bizonnyal a következő alkalommal is eljön majd... ez lehet a zenekar titka, melynek receptjébe az olyan magával ragadó momentumok adhatnak betekintést, mint amikor Niels van Hoorn a koncert legmeghittebb pillanatában a zenével együtt erősődő fénnyel világít bele meglepett arcunkba... méghozzá a szaxofonjába beszerelt villanykörte segítségével.

A Negative Art tavaszi koncertkínálatában nem ez lesz az egyetlen különleges csemege. Május 10-én ugyanis egy drone metal együttes, a Boris látogat Budapestre. Ez a műfaj az underground undergroundjának tekinthető, többek között az Earth, az Isis és a Sunn O))) képviseli, és az a lényege, hogy egy akkord folyamatosan hallható, a gitár és a többi hangszer mellett - egyébként Bartók és Haydn is írt ilyen egy akkordon, például citerán alapuló műveket. Az amerikai Growing társaságában a Vörös Yukba látogató Boris igazán attól válik egzotikus csemegévé, hogy az együttes egyenesen Japánból érkezik... a két koncerte kedvezményes árú jegyek elővételben kaphatók, országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint a www.ticketportal.hu oldalon, ahol otthoni jegynyomtatás is választható.

The Legendary Pink Dots
2008. április 30., szerda 20.00 óra
Budapest, After Music Club (ex-Marco Polo Club, VII., Nyár u. 6.)
Belépő: 2600 Ft.
a koncert után afterparty

2008. május 10., szombat 20.00 óra
Budapest, Vörös Yuk
Boris (JAP), Growing (USA) koncertek
Belépő: 2800 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:

Hallgatnivaló, látnivaló: