2008. július 1.

Ráadás Rémálom: Skyforger koncert most szombaton!


Ráadásbulival zárja a szezont a Rémálom a Nyár utcában brigádja: Lettország egyik legrégebbi és legkeményebb bandája, a Skyforger teszi tiszteletét július 5-én az After Music Clubban. A rendezvény félig-meddig last minute-nek tekinthető, hiszen a zenekar eredetileg Ásotthalmon, a World at the End of the Light fesztiválon lépett volna fel, de ez a rendezvény végül elmarad. Ám hogy Magyarország így se maradjon ki a közép-európai miniturnéból, a koncert végül az utolsó pillanatban Budapestre került, a Negative Art jóvoltából.

Lettország egyik legkedveltebb és legkeményebb metal bandája 1991-ben alakult. 1995-től népi hangszerekkel - fuvola, duda, pánsíp, stb. - bővítették repertoárjukat és a death metal vonalat szépen lassan a dallamos pogány/folk metal váltotta fel - nevüket is ekkor változtatták Skyforgerre.

Az új csapat első lemeze a Semigall's Warchant demo volt, melyben a 13. századi pogány lett törzsek vitézségét, keresztények elleni harcaikat mutatják be. Debütáló, teljes hosszúságú albumuk a Kauja Pie Saules (Saules-i csata) már black metal vonásokat hordoz magában. A témaválasztás az azóta kiadott lemezeken is elsősorban saját népük szellemi örökségét, hagyományait és az ősi istenek világát járja körül, de érintették már a második világháború eseményeit is. Zenéjük mindvégig megtartotta karakteres kettősségét, vagyis az extrém metal alapok mellett a népi hangszereknek is hangsúlyos, jól hallható szerep jut.

A Skyforger a német Folter Records kiadóval való leszerződés után tett szert nemzetközi hírnévre, s ma már Lettország egyik legelismertebb metal zenekarának tekinthető: négy európai turnén, számos miniturnén és fesztiválfellépésen ismertették meg az öreg kontinens lakóit a lett történelem legendás hőseivel és az ősi istenek misztikus világával. Budapesten utoljára 2007-ben jártak - a Kék Yuk után ezúttal a Rémálom a Nyár utcában rendezvénysorozat helyszínén, az After Music Clubban lépnek majd fel. A hazai vendégzenekart is felvonultató koncertre csak a helyszínen lehet majd jegyet vásárolni, 1000 forintért, az élőzene utáni viking-death-doom afterpartyra pedig ingyenes a belépés.

Ráadás Rémálom a Nyár utcában
2008. július 5., szombat 20.00 óra
Budapest, After Music Club (VII. Nyár u. 6.)
Skyforger koncert + vendégzenekar
viking-death-doom afterparty
Belépő: 1000 Ft, a koncertek után (23.00 óra) ingyenes

Kapcsolódó weboldalak:

Hallgatnivaló, látnivaló: