2010. december 1.

Tiamat koncert Budapesten


Európa egyik legnépszerűbb, és ma már régivonalasnak nevezhető gothic-metal együttese, a svéd Tiamat is újra aktivizálta magát: Nem váratják tovább a rajongóikat, ismételten útra kelnek Európában, így Budapesten is elcsíphetjük őket az Orden Ogan és a Stoneman társaságában december 14-én a Dürer Kertben - az év egyik utolsó nagyobb nemzetközi koncertjén.

A Tiamat kétség kívül a legérdekesebb és legegyedibb metal bandák közé sorolható napjainkban. Az 1989-es alapítást követő években noha death metal együttesként indultak, egyáltalán nem törődtek a stílus szabályaival, így váltak az első lemezek igazi időtálló klasszikusokká: Summerian Cry, The Astral Sleep, Clouds. A gótikus megközelítéshez közelebb kerülve egyre több billentyű, kórusok, akusztikus gitár és visszatérő melódiák jelentek meg muzsikájukban. Az 1994-es Wildhoney lemezük ennek fényében az igazi kultikus albumok közé sorolható, utánozhatatlan egyedi hangulattal.

Az utána következő években Johan Edlund Tiamat-főnök egyre letisztultabb formában törekedett az egyéni hangzásvilágra, ennek tükrében íródtak a következő lemezek, amiket egyesek a Pink Floyd modern verziójának is szoktak titulálni. A dalok egyszerre természetesek és intelligensek, mégis a zenei sokszínűség és a gótikus metalra jellemző szigorúbb gitártémák is megtalálhatók bennük. A zenekar egy hosszabb kihagyást is átvészelt az ezredforduló után, de a legutóbbi stúdióalbumuk, a 2008-as Amanethes megérte a várakozást - valódi képet kaphatnak a rajongók, hogy merre tart ma a Tiamat. A lemez igazi összefoglalása a zenekar albumról albumra változó életművének, a régi hatalmas slágerek mellett minden bizonnyal jó néhány tétel innen is fel fog csendülni.

A turnéra két, még kevésbé ismert formációt hoznak magukkal Johan Edlundék: Az Ordan Ogan Németországból érkezik, erőteljes power metaljukat progresszív és folk elemek teszik igazán élvezetessé. Svájc első számú dark metal bandája, a Stoneman is velük tart, akik egy sorozatgyilkostól kölcsönözték a nevüket és igazi embergyűlölőként hirdetik magukat - ami a mai világban nem is olyan meglepő... A hideg téli éjszakákhoz kitűnő aláfestést ígér ez a koncertest. A Dürer Kertben nézhetjük meg a bandákat december 14-én, melyre jegyeket vásárolhatunk a Ticketportal országos bolthálózatában - köztük az ismert rockboltokban - továbbá a www.ticketportal.hu oldalon is.

A Concerto Music bemutatja:
2010. december 14., kedd 19.00 óra
Budapest, Dürer Kert
Tiamat, Orden Ogan, Stoneman koncertek
Belépő: 4000 Ft. elővételben, 5000 Ft. a koncert napján

Kapcsolódó weboldalak:

Hallgatnivaló, látnivaló: