2007. február 12.

MAEL MÓRDHA - Gealtacht Mael Mórdha


A Mael Mórdha nevű zenekart 1998-ban alakította az ír Roibéard Ó Bogail énekes (és egyben billentyűs, a sípok és a bodhrán nevű ír dob kezelője). A csapat sajátos zenét: népi hangszerek segítségével előadott Gael Doom Metalt játszik (a gael egy nyelvcsalád, illetve a gaelok a sziget őslakói voltak), melyet 9. századi autentikus öltözetben, a korabeli harcosok kék festését viselve ad elő.

Lemezeik az ír népet elsőként egyesítő király, Brian Boru korába kalauzolnak minket: míg korábbi, Cluain Tarbh című albumuk egy 1014-es - a clontarfi - csata történetét mondta el, a most megjelenő Gealtacht Mael Mórdha (Mael Mordha őrülete) pedig harcoló felek egyikének, Mael Mórdha királynak lassan elboruló elméjébe enged betekintést.

A csapat ezzel a lemezzel lép először a nemzetközi porondra, annak ellenére, hogy korábban már számos imertebb együttessel játszott együtt: a Green Carnation, a Dismember, az Ancient Rites, a My Dying Bride, a Primordial, a Cruachan és a Mourning Beloveth zenekarral is koncerteztek már.

Weboldalak: