2005. november 3.

Korpiklaani – finn fakitermelő metal a Kék Yukban


December 8-án látogat Budapestre a finn Korpiklaani zenekar. A hagyományos népi hangszerekkel tűzdelt, vidám és lendületes muzsikájáról ismert folk-metal együttes koncertje igazi mulatós hangulatú estet ígér, melyet magyar Black Leaves és a Sin Of Kain felvezető produkciói tesznek majd teljessé.

Csujjogatós metal, mulatós metal, favágó metal… többek között ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel szokták illetni Finnország egyik legújabb folk-metal zenekara, a Korpiklaani (vagyis az „Erdei Törzs”) zenéjét. Az együttes tagjait 2002-ben verbuválta össze az énekes-gitáros Jonne Järvelä, aki a Korpiklaani közvetlen elődjének tekinthető „Shaman” nevű formációban is központi szerepet játszott. Jonne célja mindvégig az volt, hogy olyan zenét játszhasson, melyben a népzenét nem csak mint ihlető forrást alkalmazzák, hanem egy az egyben ötvözik azt a metallal. Ennek megfelelően a banda jelenleg héttagú legénységében hegedűs, harmonikás ill. - a dobos mellett - egy korábban népzenészként tevékenykedő ütőhangszeres is helyet kap… ez különbözteti meg a Korpkiklaanit a stílus többi nagyágyújától, többek között a Finntrolltól is; erről bárki meggyőződhet a www.negativeart.hu oldalon elérhető, „Hunting Song” című daluk meghallgatásával.

A Korpiklaani zenéje igazán finn, s tagjai is egytől egyig vidékről származnak, így egyáltalán nem ijednek meg attól, hogy az európai közönség – például a Wooden Pints című dalukhoz készült videóklippet látva - esetleg buta sörivó erdeiparasztoknak titulálja őket. Sokkal inkább fontos számukra zenei ötleteik tökéletes megvalósítása, ahogy ezt az osztrák Napalm Recordsnál megjelent, 2003-as Spirit of the Forest című debütalbumuk is bizonyítja. Ezen a lemezen varázslatos instrumentális kompozíciók, és táncraperdítő finn "humppa"-darabok (humppa: finn népdal és tánc) hallhatók, melyekhez az ország hatalmas, háborítatlan vidékeinek és végtelen erdőségeinek hangulatát visszaadó, a természetet középpontba állító szövegek tartoznak. Nincs ez másként az idén januárban megjelent Voice of Wilderness című második albumon sem: sámánok éneke, sípok, dobok és harmonikák váltják egymást az album 11 nótájában, melyek között egyaránt találunk duhajkodó és elmélázó hangulatúakat is.

Jonne-ék máris megkezdték a harmadik album felvételét, mely jövő márciusban jelenik meg a tervek szerint, Tales along This Road címen. A stúdiózást azonban pár hétre felfüggesztik, hogy néhány exkluzív koncertet adjanak Közép-Európában… az állomások egyike a budapesti Kék Yuk lesz, ahová december 8-án érkeznek majd.

Az est egyik magyar fellépője a Sin Of Kain, mely 2002-ben alakult, és rövid idő alatt nagy ismertségre tett szert komplex, szélsőséges hangulatváltásokkal tarkított metal tételeivel, melyeket a közönség két - mára az utolsó darabig elfogyott - bemutatkozó lemezükön, valamint az elmúlt évek számos koncertjén ismerhetett meg. A zenekar jelenlegi tervei között szerepel a két korábbi hanghordozó újrakiadása, valamint az első Sin of Kain nagylemez elkészítése. Szerepel továbbá a Black Leaves nevű csapat is, ők egy hét éve működő, magyar népzenei elemekkel is operáló gothic metal együttes, amelynek debütáló, „Ivy and Moonlight” című nagylemeze nemrég jelent meg a Nail Records gondozásában.

Tudnivalók a koncertről:
2005. december 8., csütörtök 19.00 óra
Budapest, Kék Yuk (Bp. III., Fényes Adolf u. 28.)
Korpiklaani, Sin Of Kain, Black Leaves koncertek
Belépő: 2200 Ft, elővételben 1700 Ft.

Kapcsolódó weboldalak: