2012. március 6.

Sólstafir, Xenomorph, Hocico a Fekete Zajon

Izlandi metal, mexikói aggrotech és sötét német horror trance a Mátrában


2012-ben augusztus 17. és 19. között zajlik majd a Fekete Zaj Fesztivál a már megszokott helyszínen, vagyis a mátrafüredi Sástó Kempingben. A korábbi évekhez hasonlóan idén is különleges előadókra és zenekarokra számíthatunk: a Sólstafir Izlandról, Xenomorph Berlinből, az Hocico pedig Mexikóból érkezik a Mátrába.

A Fekete Zaj Fesztiválokon rendre olyan zenei műfajok legjobb képviselőivel és kiemelkedő zenekarokkal találkozhatunk, melyeket más fesztiválokon hiába keresnénk. Tavaly az Ulver fellépése volt a rendezvény fénypontja, idén pedig egy hasonlóan egyedi metalzenekar, a Sólstafir koncertje lesz az egyik legfontosabb esemény. „Tiszta, mint az izlandi égbolt, sötét, mint a forró láva.” – a mondat nem csak a szigetország, hanem a Sólstafir zenéjét is jól jellemzi. „Az izlandi levegőben lehet valami.” - szokták mondani, elvégre a szigetország olyan előadókat, zenekarokat adott a világnak, mint Björk, a Múm, a Sigur Rós és a Sólstafir. Utóbbi esetében a vad szépség mutatkozik meg. Nem éppen könnyű hallgatnivaló muzsikájuk, melyben a progresszív elemek az évek során egyre inkább fajsúlyossá váltak. 


A mexikói Hocico (ejtsd: Osziko) dalai sem éppen andalító hangulatúak: a világ egyik legnehezebben élhető városából származó duó kemény elektronikus zenét játszik angol és spanyol nyelven kiabált dalszövegekkel, továbbá EBM és industrial elemekkel megtűzdelve. Az Hocico majd egy évtizede járt utoljára hazánkban, és kétszer is játszott az egykori Mega Pubban – a elektronikus vadulásra ezúttal a Mátra árnyas fái alatt kell készülni.

Szintén biztos már a dark-horror-trance koronázatlan királyának, Xenomorph-nak az érkezése. A berlini Mark Petrick egyszemélyes projektje komoly népszerűségre tett szert a hazai underground körökben, köszönhetően annak, hogy zenéjében a new wave-től a death metalon át számos műfaj hatásai fedezhetők fel.

A látogatók által dicsért remek hangulat, a csodálatos természeti környezet és a családias légkör legalább olyan fontos jellemzője a Fekete Zajnak, mint maga a program. Bár a kisebb-nagyobb külföldi zenekarok (mint például a szintén fellépő Deti Picasso leszármazott, a Wattican Punk Ballet) fontos szereplői a fesztiválnak, a fellépők többsége idén is a hazai zenekar lesz. Legutóbb a Spacesh!t és az Ozone Mama neve került fel a listára, melyen már szerepel a marionette ID, a Shapat Terror, a Mátyás Attila Band, az Új Látásmód Fúzió, és a First Aid 4 Souls is.

A program folyamatosan alakul, az új zenekarok bejelentését legegyszerűbben a fesztivál Facebook oldalán követhetünk figyelemmel Itt, azaz a www.facebook.com/feketezaj címen tájékozódhatunk a bérletvásárlási lehetőségekről és az árakról is.

A Negative Art Prod. bemutatja: Fekete Zaj Fesztivál 2012
2012. augusztus 17-19.
Mátrafüred, Sástó kemping
Fellépők: Sólstafir, Hocico, Xenomorph, Spacesh!t, Ozone Mama, marionette ID, Shapat Terror, Mátyás Attila Band, Új Látásmód Fúzió, Wattican Punk Ballet, First Aid 4 Souls

Kapcsolódó weboldalak: